Lämna vargarna ifred

FOTO: SCANPIX

Tisdag 16 november kl 10.25
Det avhuggna varghuvudet ligger nedkastat i en toalettstol.
Bilden av det svenska varghatet är otäck.
Sedan i maj har bilden legat ute på en Facebook-sida, vilket Elisabeth Höglund skriver om i en intressant kolumn i Aftonbladet.
Bilden tillhör en grupp kallad ”Rädda 10 hundar – skjut en varg”. Gruppen, som vill utrota vargen i Sverige, har drygt 900 medlemmar på Facebook.
Elisabeth Höglund har pratat med mannen bakom bilden. Han hävdar att den inte är riktig, utan att den är gjord i Photoshop.
Oavsett om bilden är fejkad eller inte är den makaber och den uttrycker på ett grymt sätt det massiva hat som i vissa kretsar finns mot rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet.
Bland varghatarna finns det dem som säger att det bara är en tidsfråga innan en varg attackerar en människa. Det är klassisk skrämselpropaganda.
Jag är förstås ingen expert, men det behöver man inte heller vara för att konstatera att ingen människa i Sverige behöver vara rädd för vargar. Risken att bli attackerad av en hund är så enormt mycket större.
Att jägares hundar i sin tur riskerar att bli bitna av vargar är inte speciellt konstigt. Även en varg har trots allt den naturliga instinkten att den vill försvara sig om den känner sig hotad och jagad.
Jag kan omöjligt förstå det massiva varghatet.
Lämna de få vargar vi har kvar i fred.

1 kommentarer

  1. Tack för ett bra inlägg i en så obegripligt förgiftad ”debatt”.
    Denna artförföljelse saknar vett och sans. Det finns verkligen farliga saker att råka ut för här i världen. Men att leva i ett land där vargen hör hemma som en av alla arter i naturen hör inte dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *