Petter har blivit folkkär

FOTO: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Onsdag 17 november kl 09.35
TV:s genomslagskraft är ännu oerhört stark.
Titta bara på Petter Alexis Askergren.
Petter föddes 25 maj 1974 och är uppväxt på Södermalm i Stockholm.
Han har en bakgrund som modell och debuterade som hiphopmusiker 1998 med albumet ”Mitt sjätte sinne”. Numera klassiska låtar som ”Mikrofonkåt” och ”Vinden har vänt” gjorde att han tidigt fick en trogen publik.
Men det är först nu som han fullt ut har slagit igenom i det svenska folkhemmet.
Anledningen är TV4:s lördagssuccé ”Så mycket bättre” där Petter verkligen klivit fram i centrum.
I programmet har Petter fått chans att visa upp en annan sida av sig själv.
Han har blottat sina svagheter och berättat om sin jobbiga uppväxt och dyslexi. Han har visat upp en oerhört ödmjuk och fin sida  bakom en – vid första anblicken – tuff yta.
Dessutom har hans musik lyfts fram på ett nytt och speciellt sätt. När artister som Plura, Lasse Berhagen, Tomas Di Leva och Lill-Babs tolkat hans musik har storheten i den bättre förståtts bland den stora massan. Petters bredd och storhet som artist har också blivit tydlig när han har tolkat till exempel ”Stockholm i mitt hjärta” och ”Tuff brud i lyxförpackning”.
Att alla inte riktigt förstått Petters musik är en rolig fellyssning ett gott exempel. I Petters låt ”Logiskt” går texten: ”Det är så logiskt, ingen fattar utom du”.
Jag läste på Twitter – där Petter för övrigt numera hyllas hejdlöst – att en kvinna hade misstolkat texten i Pluras tolkning. Hon trodde att han sjöng en låt med vegantema: ”Det är zoologiskt, ingen fattar utom djur”.
Nåväl. Efter tio års slit har Petter på bara några veckor blivit en riktigt folkkär svensk artist.
Jag tror varken att han eller TV4 hade räknat med den utvecklingen och den är intressant på flera sätt. Även om tablå-tv tappar tittare är tv:s genomslagskraft ännu enormt stor. Dels har programmet blivit en höjdpunkt för många på lördagskvällarna, dels lockar programmets hemsida många besökare som vill se klippen och låtarna.
För svensk hiphop betyder det här naturligtvis också mycket. Det har ofta rynkats på näsan åt hiphop på svenska, men nu har genren fått en helt annan acceptans. Det är en seger i sig.
Min favorit i programmet hittills är Pluras tolkning av ”Logiskt”.
Här nedan har ni låtarna i Pluras tolkning – och i Petters orginalversion:

youtube::q8hmUKuwHRg::

youtube::wLI3hUWX6tc::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *