Fortsätt twittra, Bildt!

Carl Bildt. Rubrikernas man. FOTO: SCANPIX

Onsdag 15 december 10.10
Carl Bildts twittrande är intressant ur två aspekter.
1) Uttalade han sig för tidigt. 2) Är det bara Bildt som förstår sociala medier?
I lördags slog självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till i centrala Stockholm. Terrorattacken kunde ha fått förödande resultat. Naturligtvis var informationsbehovet mycket stort.
Trots det var den svenska regeringen tyst under lång tid.
Utrikesminster Carl Bildt går däremot sina egna vägar. Han var snabbt ute på twitter, vilket folkbladet.nu skrev om redan i lördags. Du kan läsa artikeln här.
Bildt, som är en flitig twittrare och bloggare, slog tidigt fast att det rörde sig om ett terrorattentat. Så här lyder hans inlägg som publicerades på twitter vid midnatt i lördags:
”Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed – but could have been truly catastrophic”.
Det finns ingenting i Bildts inlägg som inte är sant. Trots det får han nu massiv kritik. Statsminister Fredrik Reinfeldt, som är den som officiellt ska svara på dessa frågor från regeringens sida, känner sig överkörd förstås.
Oppositionen har, inte helt oväntat, varit stark kritisk.
Jag läser nu att även överste Bo Pellnäs instämmer.
– Det är tveksamt om utrikesministrar ska twittra över huvud taget… Jag tycker inte att ministrar ska gå ut på egen hand. Är det någon som informerar så är det regeringen naturligtvis. Det är ganska självklart, säger Bo Pellnäs till TT.
Bildt är lika cool som alltid. Han tar lätt på kritiken.
– Uppenbarligen visste jag det som jag twittrade om. Det är väl veckans pseudodebatt med stort P, sa han enligt flera medier.
Även om jag förstår att Reinfeldt kan känna sig sur på sin bångstyrige utrikesminister har jag ändå svårt att förstå kritiken mot Bildt.
Människor ville ha ett besked och han gav det.
Dessutom tror jag att detta handlar mycket om okunskap omkring nya medier. Bo Pellnäs tycker att det är tveksamt att utrikesministrar ska twittra. Han har helt fel. Även om en toppolitiker, precis som alla andra, bör tänka efter innan den publicerar inlägg är det en självklarhet att det är en fördel att finnas tillgänglig även i denna form av media.
Bildts twittrand i lördags var heller inget officiellt uttalande från regeringens sida. Det tror jag att alla vi som läste det förstod redan då.
En av fördelarna med twitter är att vi vanliga människor kommer närmare våra högt uppsatta politiker. Två som verkligen har förstått detta är centerpartisten Fredrick Federley och just Carl Bildt.
Överste Bo Pellnäs finns inte på Facebook. Jag hittar honom inte på twitter heller. Jag tror helt enkelt att han är okunnig om vad sociala medier är för något.
I lördagskväll delade Bildt med sig av sina tankar till sina ”followers” på twitter.
Han närmade sig det svenska folket i en svår situation.
Det är jag tacksam för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *