Avskaffa livstidsstraffet!

Onsdag 22 december kl 13.40
Mattias Flink har fått sitt livstids straff omvandlat till 36 års fängelse väcker frågan på nytt.
Vad betyder egentligen livstids fängelse?
En person kan endast dömas till livstids fängelse om den fyllt 21 år och begått ett synnerligen allvarligt brott, till exempel mord.
Livstids fängelse betyder i teorin just att man ska sitta fängslad resten av sitt liv, om man i praktiken inte lyckas få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt straff.
Livstidsstraffet infördes i Sverige 1734. Så sent som till 2006 var det endast kungen – och senare regeringen – som kunde omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff.
Under senare år har antalet livstidsdömda i Sverige ökat avsevärt.
I dag sitter drygt 150 svenskar i fängelse med ett obestämt straff efter att ha dömts till livstids fängelse.
I dagarna har VF berättat att Mattias Flink, som 1994 dömdes för mord på fem kvinnor och två män samt tre mordförsök i Falun, fått sitt livtids fängelse omvandlat till 36 år. Han blir med andra ord fri någon gång under åren 2018-2019.
Den svensk som suttit längst i fängelse, Leif Axmyr (bilden), får emellertid inte sitt straff tidsbestämt. Axmyr dömdes till livstids fängelse för ett brutalt dubbelmord i Gävle 1982. Tingsrätten hade beslutat att han skulle friges år 2013, men det beslutet revs upp av hovrätten som anser att frågan är för tidigt väckt.
Det innebär att Axmyr får vänta ytterligare några år innan han på nytt kan ansöka om nåd och få sitt livstidsstraff tidsbestämt.
Jag har visserligen inte hela bilden klar för mig, men varför Flink bedöms på ett annat sätt än Axmyr är ändå svårt att begripa.
Hela systemet med livstids straff känns för övrigt synnerligen svårt att greppa och dessutom omänskligt och orättvist mot både gärningsmän och offer.
Livstids fängelse är i praktiken inte livstid i Sverige, men det är trots det svårt att veta hur länge en livstidsdömd verkligen kommer att sitta i fängelse.
Ta fallet Mattias Flink till exempel. Det skulle vara så mycket bättre för alla om han fick ett tidsbestämt straff redan från början. Om det straffet skulle vara 25, 30 eller 40 år har jag ingen uppfattning om. Däremot tror jag att tidsbestämda straff är så mycket bättre för alla parter.
Då vet alla vad som gäller. Jag har svårt att tro att en livstidsdömd blir en bättre människa av nuvarande svårbedömda system och jag har svårt att tro att de anhöriga mår bra av denna ständiga ovisshet.
Situationen som den är nu, med alla spekulationer och bedömningar i tingsrätt och hovrätt, gör enbart att sår slits upp för alla parter.
Min slutsats är alltså att det är dags att avskaffa livstidsstraffet, eftersom det ändå inte finns någon logik i det.

3 kommentarer

  1. Har aldrig förstått vad en mördare skall göra på våra gator efter att han blivit gripen. Om det fanns rättvisa skulle Mattias Flink och Leif Axmyr få beträda en gata så snart deras offer kan det, dvs aldrig!! Allt annat är galenskap!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *