De är självmordsmördare

En självmordsmördare har slagit till i Pakistan. Bilden togs i augusti i år. FOTO: SCANPIX

Måndag 27 december kl 09.30
Varför heter det egentligen självmordsbombare?
Borde det inte heta självmordsmördare istället?
Jag förstår naturligtvis begreppet ”självmordsbombare”, men jag gillar det inte. Det är missvisande och låter alldeles för lindrigt. Självmorden är inte det väsentliga i de här fallen. Det är massmord det handlar om.
Det otäcka är att dessa brutala dåd är så vanliga runt om i världen och jag befarar att det kommer att öka. ”Martyrerna” hyllas.
Lurade fanatiker inspirerar därför andra lurade fanatiker.
Under julhelgen nåddes vi om rapporter om ett nytt attentat, denna gång i staden Khar i nordöstra Pakistan. En sjävmordsmördare lät bomberna brisera i en folkmassa som köade för att få mat, som delades ut av FN-organisationen WFP. Minst 40 personer dödades. 60 skadades mycket svårt.
Det otäcka är att det finns religiösa fanatiker som hyllar mördarna varje gång sådant här händer. De anses vara martyrer som kommer att få sin belöning i himlen, hur det nu kan finnas en himmel som vill ta emot en mördare som en hjälte.
I en artikel på amnestypress.se läser jag om den israeliske profesorn Raphael Israeli.
Han varnar för det faktum att många av världens extrema muslimer indoktrineras till att bli martyrer. I det här fallet är det viktigt att betona att det handlar om just extrema muslimer. Vi får inte göra misstaget att tro att alla muslimer stödjer detta. Det finns avarter inom alla religioner och just denna grupp av muslimer är förstås liten – men extremt farlig.
Israeli drar paralleller mellan de japanska kamikazepiloterna i andra världskriget och de muslimska självmordsbombarna. Han föreslår därför att begreppet på självmordsbombare borde vara ”islamickaze”.
Liksom självmordsmördarna var kamikazepiloterna beredda att dö för sin övertygelse. Med sina stridsplan störtade ner i amerikanska fartyg. Israeli berättar att kami betyder gud och att kaze betyder vind. Det sammansatta ordet blir alltså gudomlig vind.
Gudomliga mord. Genom hela historien löper en röd tråd av sådana dåd. Kristna och muslimer har mördat – och mördar.
Fler mord att ske.
Så här säger Raphael Israeli:
– Fråga unga pojkar i Gaza eller på Västbanken vad de vill bli när de blir äldre. Nästan alla svarar att de vill bli martyrer, inte läkare eller ingenjörer. De är alla villiga att dö för att tjäna Allah. Om de dödar judar kommer de garanterat till paradiset.
Min barndomsbild av gud är att han är god.
Det är tragiskt att människan gjort honom så ond.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *