Han var en av de största

Tommy Sandlin (1944-2006) var en av de största. FOTO: SCANPIX

Tisdag 28 december kl 15.10
Tommy Sandlin blev bara 62 år gammal.
I dag är det exakt fyra år sedan han avled.
Tommy Sandlin var utan tvekan en av de allra främsta svenska ishockeytränarna genom tiderna.
Han föddes 31 mars 1944 i Hemlingby utanför Gävle.
Han inledde sin tränarkarriär som mycket ung och hann med att vinna sju SM-gyld som tränare. Sex i Brynäs och ett i Modo. Han var också i Björklöven under två perioder, 1983-1986 och 1990-1991.
Sandlin såg ofta passiv ut som coach, eftersom han ofta stod så lugn och stilla och inte gestikulerade och skrek på samma sätt som många andra coacher gjorde.
Jag minns att jag kunde reta mig på denna stil. Stundtals verkade det som om ingenting hände i båset. Så här i efterhand förstår jag att allt var en del av Sandlins mycket speciella filosofi som tränare. Sandlin framhöll alltid kollektivet före de individuella spelarna och därför brusade han ytterst sällan upp mot enskilda spelare under matchernas gång.
Hans visa personlighet gav honom smeknamnet ”Hockeyprofessorn” och hans kollektiva tänkande när han coachade ett lag fick ett eget begrepp: ”sossehockey”.
Förutom att vara framgångsrik på klubbnivå var Sandlin även förbundskapten för Tre Kronor under två olika perioder. En av hans allra största triumfer som tränare var när han som förbundskapten ledde Sverige till VM-guld i Wien 1987.
Tommy Sandlin är stor i hela Sverige. Allra störst är han i hemstaden Gävle.
Där borde det resas en staty över hans minne. Eller så borde en väg få hans namn.
Tommy Sandlin var en av de allra största.
Han är värd att uppmärksammas även fyra år efter sin död.

youtube::Fo5jQBgEUK0::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *