Kampen om Norrlands huvudstad

Torsdag 13 januari kl 08.20
I Umeå tar alla processer extremt lång tid.
Nu kaxar Sundsvall upp sig och marknadsför sig som Norrlands huvudstad.
Umeå har gjort anspråk på att vara Norrlands huvudstad. Nu gör Sundsvall det.
Jag räknar med en intressant pseudodebatt där alla har sina egna räknexempel, liknande det aktuella upplagekrig som just nu förs mellan Expressen och Aftonbladet där båda hävdar att de är störst. Eller så får vi en fin hetsjakt på sandlådenivå likt den mellan författarna Peter Englund och Björn Ranelid.
Nåväl. Jag kan inte låta bli att gilla Sundsvalls kaxighet. Du kan läsa om den satsning staden gör här.
Dessutom ska det bli intressant att höra vad Umeå, Luleå, andra städer – och alla norrlänningar – säger om Sundsvalls utspel.
I Umeå finns det för övrigt ett gammalt klassiskt skämt:
Fråga: Vad kan man göra i Umeå en sommardag?
Svar: Antingen kan man ta bilen och åka till Lycksele djurpark eller till Paradisbadet i Övik eller så kan man alltid ta färjan till Vasa.

Det har helt enkelt inte hänt så mycket i Umeå genom åren, även om staden har ryckt upp sig en aning framför allt på somrarna.
Sedan är det alla dessa sega processer. Det känns som om allting tar evigheters evighet i Umeå. Blir det något nytt badhus? Hur blir det med staden mellan broarna? Kommer det att bli någon läcker skidbacke i trakterna kring Tavelsjö? Ja, det är bara några exempel.
Dessutom har vi Umeås stadskärna, som faktiskt inte alls känns lika fräsch som varken Luleås eller Sundsvalls och om vi ska prata hockey kan vi inte ens jämföra oss med Sundsvall och Luleå. Men det är en annan fråga, om än inte helt oviktig.
I Umeå skulle hela stadskärnan behöva bli mer levande. Kungspassagen skulle behöva en uppfräschning och gamla Postgången. Ja, den kan mest liknas vid suckarnas korridor.
Så vad säger ni?
Vilken stad bör kallas Norrlands huvudstad?
Är det Umeå?

1 kommentarer

  1. Haha, töntigt och skrattretande. Snart börjar väl Ske-å marknadsföra sig som björkarnas stad. S-vall borde istället skaffa en egen ”personlighet” och sedan jobba utifrån den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *