Den sorgliga arvstvisten

Nu kommer Eva Gabrielssons bok om hennes liv med Stieg Larsson. FOTO: SCANPIX

Söndag 16 januari kl 14.55
Historien om Stieg Larssons framgång är fantastisk.
Men det finns en mörk baksida. Arvstvisten.
Förhållandet mellan succéförfattaren Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson och hans far och bror i Umeå är inte det bästa. Det har vi förstått.
Nu ger Gabrielsson ut en bok, ”Millenium, Stieg och jag” om sina år tillsammans med Stieg och inför det har hon talat ut i bland annat Svenska Dagbladet. Hon säger att hon kan tänka sig att ge sig in i en juridisk strid om både arvet och författarskapet.
Hon berättar också om varför hon tackade nej till de 20 miljoner kronor som familjen Larsson erbjöd henne.
– Tror du det var en gåva? Nej, med pengarna följde villkoret att jag inte skulle ställa några anspråk på någonting i framtiden, säger hon till tidningen.
Det är ganska lätt att fatta sympatier för Eva Gabrielsson eftersom hon är den svaga parten i konflikten. Hon är Stieg Larssons livskamrat som fallit offer för en sambolag som i många stycken kan uppfattas som både krånglig och orättvis.
Men i det stora hela känner man sig som utomstående enbart kluven.
Jag imponeras visserligen av Eva Gabrielssons kamplystnad och mod att tacka nej till de 20 miljonerna samtidigt som den eviga striden om arvet, rättigheterna och pengarna enbart känns djupt tragisk.
Världen runt har det sålts över 46 miljoner exemplar av Stieg Larssons Millenium-trilogi. Enligt en artikel i Aftonbladet omsatte det bolag som förvaltar rättigheterna till konceptet över 206 miljoner kronor redan under det första räkenskapsåret.
Så det finns pengar.
I överflöd.
Det är svårt att förstå varför inte dessa går att fördela så att alla som levt i Stieg Larssons närhet blir nöjda.
Men det är väl som det så ofta är. Ju större summa pengar desto större spricka.
Och om det inte handlar om pengar utan om hur man ska tolka Stieg Larssons vilja är sprickan ännu djupare. För hur tolkar man vad en död person hade haft för önskan om den hade levt – och vem har rätt att tolka den?
Hela historien är sorglig.

3 kommentarer

  1. Själv är jag urless på Eva Gabrielsson vid det här laget. Vill hon inte ha de 20 miljonerna hon erbjudits är jag beredd att ta dem – och skulle sen gladeligen köpa träd i Vi-skogen för alltihop.

  2. Tolkning! Om Stieg hade velat något borde han väl ha skrivit ett testamente. Det går inte att tolka en död människas vilja. Utan lagen måste väl gälla i ett sådant fall. Vilket två så upplysta människor borde ha tagit hänsyn/känt till. Sambolagen är som den är. Jag tror att resultatet av detta kommer att medföra att den ses över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *