Kamprad står ännu stark

Ingvar Kamprad lär ännu ses som en hjälte bland svenskarna. FOTO: SCANPIX

Torsdag 27 januari kl 08.25
I går sände Uppdrag Granskning sitt program om Ikea och Ingvar Kamprad.
Medierådgivaren Paul Ronge är tveksam till om uppgifterna påverkar svenska folkets bild av företaget och dess grundare.
I programmet kom SVT:s Uppdrag Granskning med uppgifter om att Kamprad gömt 100 obeskattade miljarder kronor i en okänd stiftelse i Lichtenstein.
– Ingvar Kamprad har varit den kanske skickligaste varumärkesbyggaren i Sverige, för han har byggt sitt varumärke under lång, lång tid. Då har man också ett väldigt starkt immunförsvar under kriser. Kärnfrågan är om folk tycker att det här är så anmärkningsvärt, chockerande och så pass nytt att man är beredd att ompröva den bild av Kamprad som majoriteten av det svenska folket haft i 40–50 år, säger Ronge (lilla bilden) till Expressen.
När Uppdrag Granskning i programmet konfronterar Kamprad efter Ikeas julfest tappar han humöret och undrar hur reportern kan ställa sådana ”idiotfrågor” och undrar om han är ”snurrig i huvudet”.
Efter inslaget har Kamprad kommenterat uppgifterna i ett brev.
Han slår tillbaka mot programmet.
”Jag förstår inte riktigt vad Uppdrag Granskning menar när de säger att jag hållit Inter Ikea och hur det ägs hemligt, eller att jag inte skulle ha berättar hur det egenligen ligger till. Det är inte sant”.
Angående sitt vredesutbrott tycker han att Uppdrag Granskning rycker det ur sitt sammanhang:
”Jag är snart 85 år gammal, hade haft en lång dag och var mycket trött efter att ha hållit mitt årliga jultal och personligen tackat över 1000 medarbetare för det gångna året. Journalisten och en kameraman dök oväntat upp i mörkret på ett område som tillhör Ikea och jag blev irriterad, precis som vem som helst hade kunnat bli i den situationen.”
I kväll tas uppgifterna om Ikea upp i SVT Debatt.
En av deltagarna i debatten är just Paul Ronge. Så här skriver han på twitter nu på morgonen:
”Jag medverkar i SVT debatt i kväll 22 om Inter Ikea och Uppdrag Granskning. Medialt tror jag att det blev ett skott i foten för Uppdrag Granskning”.
Ikea och Ingvar Kamprad tillhör de svenska klenoderna.
Jag tror att Ronge har helt rätt i att uppgifterna inte kommer att påverka svenska folkets bild av Ikea och Kamprad – åtminstone inte under ett längre perspektiv.
Det krävs mer för att rubba ett så genuint starkt varumärke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *