Vi får aldrig glömma offren

Bilden är tagen på Raoul Wallenbergs torg i samband med Förintelsedagen 2009. FOTO: SCANPIX

Torsdag 27 januari kl 11.30
I dag är det Förintelsedagen.
Vi minns ett datum som aldrig får glömmas.
27 januari 1945.
Det var då fångarna i Auschwitz befriades.
Förintelsedagen uppmärksammas runt om i världen i dag.
27 januari 1945, i andra världskrigets slutskede, befriade soldater från den sovjetiska Röda Armén de fångar som hade överlevt i förintelselägret i polska Auschwitz, det största av Nazitysklands koncentrationsläger.
Efter detta började världen inse vidden av det fasansfulla som skett under andra världskriget.
Omkring sex miljoner judar dödades, nära tre miljoner av dem dog i koncentrationsläger. Många avrättades i gaskammare, andra dog på grund av misshandel, svält och sjukdomar i de brutalt usla förhållanden de tvingades leva i.
I samband med att dagen uppmärksammades förra året läser jag i Dagens Nyheter att författaren och journalisten Mustafa Can höll ett tal på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm:
– Förintelsen angår oss alla. Den stora massan som bränner ner och våldtar, torterar och mördar i de stora folkmorden består inte främst av monster och psykopater, varken i dag eller i går. De var och är vanliga, alltför vanliga, människor som fallit in i ondskans banalitet, sade han.
Hans ord är skrämmande fakta. Tyvärr är de lika sanna såväl 2010 som 2011 och alla andra år.
Det som hände – och händer – runt omkring i världen är ofattbart. Men det är viktigt att vi påminner oss om det. Vi måste reagera. Och agera.
Förintelsen är inte det enda fallet. Det är också viktigt att tänka på de som fallit offer i andra folkmord. Kambodja. Rwanda. Bosnien. Sovjetunionen.
Även dessa offer hedras under Förintelsedagen.
27 januari är en viktig dag. Nu känns den viktigare än någonsin.
Vi ser fortsatta konflikter och våldsdåd i världen.
Rasismen och antisemitismen frodas.
I Europa går högerextremisterna framåt.
Vissa kallar ännu förintelsen för en myt. Irans president Mahmoud Ahmadinejad till exempel.
Det är sorgligt att världen ännu inte har lärt sig.
Därför är det viktigt att påminna om det fasansfulla. Det är viktigt 27 januari och exakt lika viktigt årets alla andra dagar.
Det som har inträffat får aldrig ske igen.

5 kommentarer

  1. Redaktören kan ju också skänka en tanke till Judar boende i Malmö som förmodligen måste ge sig av (igen)men det tas aldrig upp i pkmedia.Och vilka är det som hotar dom det vi alla som inte sitter på en pkmedia redaktion.

  2. Håkan,

    du likställer alltså en industriell etnisk rensning av sex miljoner judar med trakaserier av judar i Malmö? Tur att man är PK, vilket verka betyda att man är en anständig människa med sunda värderingar. För övrigt refererar artikeln till galningen i Iran, men det verkar inte gå fram, tyvärr. De flesta PKare fattar trots allt att två fel inte blir ett rätt.

  3. Rickard,

    lol. Ja, vi får nog passa oss så att vi inte förintas då. Jag trodde i min enfald att vi har bland den lägsta dödligtheten i världen samt ligger i den absoluta toppen i alla välståndsligor. Men tack för inlägget, otroligt välskrivet och välgrundade argument, snart skickar vi nog pensionärerna direkt till Auschwitz.

  4. Rune P.Ja fortsätt att vara PK du så får du säkert inom en snar framtid sitta i en morgonsoffa med Lena Sundström.Nej jag jämför inte förintelsen med klappjakt på Judar i Sverige jag pekar bara på hur verkligheten ser ut i landet som inte finns (SVERIGE).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *