25 år efter Challenger

Challenger lyfter 28 februari 1986. FOTO: SCANPIX

Fredag 28 januari kl 20.30
Den tionde rymdfärden slutade i katastrof. Challenger förstörde inför chockade vittnen.
I dag är det exakt 25 år sedan det inträffade.
Rymdfärjan Challenger gjorde totalt tio flygningar. Den var enligt Wikipedia totalt 62 dagar i rymden, den gjorde 995 varv runt jorden och flög totalt 41 527 416 kilometer.
28 januari 1986 sköts Challenger i väg på sin tionde rymdfärd från Kennedy Space Center i Orlando, Florida. Allt gick enligt planerna vid starten. 73,2 sekunder efter uppskjutningen uppstod dock dramatiska scener. Luften fylldes plötsligt av rök. Challenger förstördes i en explosionsliknande brand. De sju personerna som var ombord på rymdfärjan omkom.
Ett par av besättningsmännen överlevde själva branden, men omkom när den del av rymdfärjan som de befann sig i störtade ner i havet.
Jag minns såväl de dramatiska tv-bilderna från olyckan. Jag minns bilderna av de chockade åskådarna på plats och jag minns framför allt läraren Christa McAuliffe, född 2 september 1948 i Boston (lilla bilden). För henne och hennes anhöriga skulle detta bli en stor dag. Hon var en av de ombordvarande astronauterna och hon skulle bli den första läraren i rymden.
Allt slutade i chock och kaos.
Orsaken till olyckan visade sig vara att en packning som skulle förhindra läckage av heta gaser inte var tillräckligt elastisk på grund av det kuliga vädret. Detta gjorde att gaser brände hål i färjans bränsletank. Innehållet, bestående av 7oo ton flytande syre och väte antändes.

youtube::j4JOjcDFtBE::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *