I händelsernas centrum

Bilden togs för ett par timmar sedan. En av dem som dödats i upploppen bärs genom Kairos gator. FOTO: SCANPIX

Lördag 29 januari kl 17.45
Det är dramatiska scener – och historiska.
Jag följer utvecklingen i Egypten via twitter och tv-kanalen Al Jazeera.
Al Jazeera
är inte direkt den tv-kanal som är mest betittat i mitt hem. De senaste 24 timmarna har den dock varit betydligt viktigare än sport, barn-tv och dokusåpor.
Liverapporteringen från den dramatiska utvecklingen i Egypten är dramatisk – men också fantastisk, framför allt i kombination med twitter där människor från jordens alla hörn kommenterar vad som händer.
Al Jazeera är ett arabiskt tv-bolag, grundat 1996. Det har sitt huvudsäte i Qatar. Den har en arabiskspråkig nyhetskanal som når 50 miljoner tittare. Den engelskspråkiga varianten, som jag följer, kallas Al Jazeera English och når 80 miljoner tittare.
Det intressanta med kanalen är att den är avsevärt mycket friare och öppnare än vad som är vanligt i arabvärlden. Rapporteringen från utvecklingen i Egypten är också helt lysande. Den är klart bättre än skickliga konkurrenter som CNN och BBC.
I samband med oroligheterna i Egypten har regeringen kraftigt begränsats folkets tillgång till internet. Från övriga världen har dock kraften från de sociala medierna varit oerhört stark.
Inte minst på twitter har kommentarerna strömmat i takt med ungefär en ny kommentar per sekund kring händelserna i Egypten.
Enligt uppgifter skrevs hela 245 000 inlägg, som hade med ordet ”Egypt” i texten, på bara ett par timmar på twitter i går kväll.
Dramat fortsätter i samma takt.
Nu har regeringen avgått. Presidenten Hosni Mubarak har förmodligen lämnat landet. Omkring 100 människor rapporteras ha dött i oroligheterna. Trots det fortsätter protesterna mot Mubarak med oförminskad styrka.
Folket ser ut att segra, med kraft av sin egen inneboende styrka och med hjälp av den kraft som mobiliseras genom sociala medier.
Regeringen har försökt stoppa både folket på gatan och protesterna på nätet. Inget av dem går att stoppa. Den sammanlagda kraften är allt för mäktig.
Själv sitter jag hemma i soffan i tryggheten i skenet av datorn och tv:n.
Jag befinner mig mitt i händelsernas centrum.

youtube::ThvBJMzmSZI::

youtube::3xWiBCIxjIk::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *