Journalister måste skyddas

SVT:s Bert Sundström knivskars svårt i Kairo i dag. FOTO: SCANPIX

Torsdag 3 februari kl 22.15
Journalisten Bert Sundström befinner sig i Egypten på uppdrag av Sveriges Television.
Nu vårdas han på sjukhus efter att ha blivit allvarligt knivskuren.
Bert Sundström, som är utrikeskorrespondent för SVT, försvann vid 14.00-tiden i dag efter att han gripits av okända personer i Egypten.
Han återfanns senare och har förts till sjukhus i Kairo där han blivit opererad.
– Han är allvarligt skadad, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter till Aftonbladet.
– Han gick ut från hotellet för att kolla läget för att kunna lämna en rapport över telefon. När vår redaktion ringer upp honom för inspelning svarade en arabisk röst att Bert blivit gripen av militär och att vi fick kontakta militären. Därefter bröts samtalet, säger Olov Carlsson.
Hot och våld mot journalister är ett växande demokratiskt problem. Det Bert Sundström nu drabbats av är ytterligare ett tragiskt bevis på detta.
Regimen i Egypten har ständigt attackerat det fria ordet i samband med oroligheterna i landet. Internet har stängts ner. Åtgången till information har strypts och journalister har attackerats.
Liknande scenarior har tidigare skådats i bland annat Irak där ett flertal journalister mördats under de senaste åren.
Under den nu pågående konflikten i Egypten har militären vid upprepade tillfällen försvårat arbetet för journalister – eller brukat våld. Förutom det Bert Sundström utsatts för berättar Aftonbladet att två norska, tre polska journalister och tre journalister från arabiska tv-kanalen Al Jazeera både gripits och misshandlats. Dessutom har en grekisk fotograf blivit knivskuren i benet.
I går greps även Aftonbladets reporter Karin Östman och fotograf Krister Hansson i samband med att de rapporterade från en förort till Kairo. Efter några timmar släpptes de.
Genom våldet mot journalister spottar Mubarak-anhängarna i Egypten på nytt på yttrandefriheten och demokratin. Det är ett fegt, fult och oacceptabelt försök att förhindra att oliktänkandes åsikter förs fram. Utvecklingen är skrämmande och nedslående.
Det enda som glädjer mig är att läsa att utrikesminister Carl Bildt tagit upp problemet med Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit.
I samtalet uttryckte Bildt sin oro över attackerna mot journalister.
”Allt mötte inte hans gillande”, skriver Bildt på sin blogg. ”Alla dessa dagar”.
Han skriver också detta apropå samtalet:
”Den egyptiska regeringen har en skyldighet att värna individers liv och rättigheter inklusive rätten till fredliga opinionsyttringar. Och det underströk jag självfallet”.
I en situation som den i Egypten är naturligtvis militären skyldig att skydda journalister – inte attackera dem.
Jag är glad över att Carl Bildt reagerar, men det räcker inte.
Den svenska regeringen – och andra länders regeringar – måste sätta ytterligare press mot Egypten.
Våld mot journalister är våld mot demokratins grundpelare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *