Tigermamman skapar debatt

Torsdag 10 februari kl 09.25
Amy Chua är en 48-årig juridikprofessor. Hon kallas Tigermamman.
Hennes omdiskuterade syn på föräldraskap har skapat en intressant diskussion.
Amy Chua har släppt boken ”Tigermammans stridsrop, vilken bland annat Aftonbladet skriver om här.
Boken har startat en enorm debatt. Amy Chua har till och med kallats ”monster” i amerikanska tv-shower. Anledningen är hennes extremt tuffa uppfostringsmetoder.
I sin bok berättar Chua att hon till exempel kallade sin äldre dotter Sophia för ”sopa” när hon uppträdde dåligt och hon kastade också den yngre dottern Lulus födelsedagskort eftersom Chua ansåg att hon inte hade ansträngt sig ordentligt.
När Lulu var sju år gammal hade hon svårt att lära sig att spela piano. Då tvingade Chua henne att öva större delen av natten – och till slut lyckades hon med det stycke hon skulle öva in.
Amy Chua anser att dagens föräldrar är alldeles för slappa med sina barn och att vi inte ställer tillräckligt stora krav på barnen. Hon anser att hennes recept på kinesisk barnuppfostran är att föredra framför den slappa attityd som framför allt amerikanska föräldrar har.
Amy Chua har förstås rätt till viss del, men hon har också fruktansvärt fel i ännu större del.
Jag håller med henne om att många föräldrar har alldeles för dålig kontakt och uppsyn över sina barn. Bristen på krav från föräldrarnas sida kan utan tvekan leda till stora samhällsproblem. En förälder måste sätta gränser för sina barn. Ett barn som inte får några ramar och aldrig får lära sig att ta ansvar får svårt att må riktigt bra under livet. Det är min fulla övertygelse.
Men Amy Chua går naturligtvis alldeles för långt. Hon framstår som en tyrann och jag kan förstå varför hon kallats för ett ”monster”.
Att tvinga barn att göra saker de inte klarar av och att döma ut dem med grova verbala påhopp är inget friskt beteende. Det är psykisk misshandel. Sådant ger inga trygga barn.
Så här säger Amy Chua i en intervju:
– Bästa sättet att skydda sina barn är att förbereda dem för framtiden. Att låta dem se vad de klarar av och att utrusta dem med kunskaper, arbetsvanor och en inre tilltro som ingen kan ta ifrån dem.
Det är lätt att hålla med henne i det citatet.
Det är bara synd att hennes väg att nå det målet inte känns sunda.

youtube::l8vMgYSaCEw::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *