Historien bakom bilden

Fredag 11 februari kl 20.40
Bilden visar en kvinna med stympad näsa.
World Press har utsett fotot till världens bästa.
Men historien bakom den verkar inte stämma.
Bilden på 18-åriga Aisha Bibi, som fått sitt ansikte vanställt, var på omslaget till Time Magazine i augusti i förra året. Jag läser i Aftonbladet att publiceringen orsakade kraftigt debatt runt om i världen.
Time Magazines budskap var nämligen: ”Detta är vad som väntar om USA lämna Afghanistan.”
Aisha Bibi bor numera i USA. Redan som tioåring blev hon bortgift i Oruzgan, en av Afghanistans provinser. Hon blev bortgift till ett helvete. Hennes man var ond. Aisha misshandlades och hölls fången i ett stall. Hon lyckades till slut fly, men straffades hårt för det. När hon åter fångades in fick hon både näsa och öron avskurna.
Fotografen Jodie Bieber, som vunnit många priser tidigare, tog bilder på hennes stympade ansikte.
Bilden användes senare i syfte att stärka den amerikanska militären. Det sades att talibaner låg bakom stympningen av Aisha Bibi och budskapet var att kvinnorna skulle bli de stora förlorarna om den amerikanska militären lämnade Afghanistan.
Juryn som utsåg denna bild till årets bästa slår också fast i sin motivering att det var talibaner som beordrade stympningen och att det var Aisha Bibis make som utförde den. I nyhetstexter har den amerikanska militären hyllats för att den räddat Aisha.
Nu uppger en journalist, som arbetar på tidningen Nation, att detta inte stämmer. Enligt honom var det styvfadern som genomförde stympningen utan någon som helst inblandning av talibaner.
Efter att fotografiet togs har Aisha opererats i USA och där fått en ny näsa.
Bilden visar på nytt upp mäns våld mot kvinnor, men den visar också en ung kvinna med skärpa i blicken, trots det hon blivit utsatt för.
Det är en dramatisk bild.
Det är synd att den inte får tala för sig själv, utan förvanskningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *