Reporter utsatt för övergrepp

Onsdag 16 februari kl 10.25
Den dramatiska politiska striden i Egypten rymmer flera tragedier.
En av de som drabbats är reportern Lara Logan.
Jag läser om henne och tappar tron på mänskligheten.
39-åriga Lara Logan är en mycket uppskattad, prisad och firad krigskorrespondent. Hon är född i Sydafrika och anställd av CBS, där hon sedan 2006 är chefskorrespondent. Hon har tidigare rapporterat från bland annat härjade områden som Irak och Afghanistan.
I samband med firandet på Tahir-torget i Egypten efter diktatorn Hosni Mubaraks avgång skulle hon lämna en rapport för ”60 minutes” under fredagskvällen.
Plötsligt blev hon omringad av en mobb på nära 200 personer. Hon förlorade kontakten med sitt team och dess vakter och utsattes för ett brutalt sexuellt övergrepp.
Aftonbladet skriver att Logan till sist kunde räddas ev en grupp kvinnor och ett 20-tal soldater.
Hon kunde dagen efteråt återvända till USA. Nu vårdas hon på sjukhus.
”Hon återhämtar sig för närvarande på sjukhus. CBS kommer inte att ge några ytterligare kommentarer och hennes familj har begärt att få vara i fred”, skriver hennes arbetsgivare i ett uttalande.
Lara Logan är en av flera journalister som blivit utsatta för våld i samband med att de rapporterat från Egypten. Enligt siffror i Aftonbladet har omkring 140 korrespondenter skadats eller dödats i samband med oroligheterna i Egypten. Även svenska journalister, från SVT, Aftonbladet och Expressen, har utsatts.
Det är naturligtvis helt oacceptabelt.
Washington Post skriver att attacken mot Lara Logan är ”tragisk, men inte överraskande”. Tidningen skriver att en studie, som är gjord 2008, visar att hela 83 procent av kvinnorna i Egypten har utsatts för trakasserier.
Det finns inga ord.
Jag läser om alla drabbade journalister och främst om Lara Logan.
Jag känner mig ledsen och uppgiven.
Jag tappar tron på mänskligheten.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *