De svenska politikernasinställning oroar mig

Anna Serner, vd för Tidningsutgivarna. FOTO: SCANPIX

Måndag 21 februari kl 21.40
Jag läser ett pressmeddelande från Tidningsutgivarna och blir oroad.
En undersökning visar nämligen att riksdagens ledamöter vill inskränka yttrande- och tryckfriheten.
Tidningsutgivarna (TU) har givit Sifo i uppdrag att göra en undersökning bland riksdagens ledamöter. Undersökningen gjordes november-december 2010.
Resultatet är nedslående.
Det visar nämligen att fler riksdagsledamöter i dag har åsikter om är emot yttrande- och tryckfriheten jämfört med samma undersökning som genomfördes under 2008.
– Sveriges politiker brukar prata om hur viktigt det är med tryck- och yttrandefrihet. Samtidigt visar det sig att de i verkligheten är beredda att inskränka den, säger Anna Serner, vd för TU i pressmeddelandet.
I undersökningen ställs frågor som rör bland annat polisens förundersökningar, fotografering av kända personer i privata sammanhang, publicering av utländska spelodds, publicering av teckningar som kränker religiösa grupperingar, skadestånd i tryck- och yttrandefrihetsmål och publicering av bild och namn på misstänkta men ej dömda personer.
I Sifo-undersökningen har riksdagsledmöterna besvarat påståenden och fått ange om dessa stämmer mycket bra, ganska bra, ganska dåligt eller mycket dåligt med deras uppfattningen.
Alla påståenden i enkäten är sådana som inskränker yttrande- och tryckfriheten.
Det har bland annat ställts frågor kring polisens förundersökningar, fotografering av kända människor som befinner sig i privata sammanhang, teckningar som kan kränka religiösa grupperingar namn- och bildpublicering på misstänkta, men inte dömda, personer.
Anna Serner konstaterar att resultatet visar att det behövs jobbas hårdare för att öka både kunskapen och medvetenheten bland de svenska politikerna.
– Jag är övertygad om att våra riksdagsledamöter vill väl. Men det som kan verka klokt kan få allvarliga konsekvenser som inskränker tryck- och yttrandefriheten. Vi riskerar att få sämre informerade medborgare och en fegare journalistik till skada för svenska folket och demokratin. Politikerna behöver mer kunskap och det ska vi på TU hjälpa dem att få, säger Serner.
Jag är glad över att TU tar tag i dessa frågor.
Men jag är oroad över de svenska riksdagspolitikernas inställning.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *