De vågar vara sig själva

Ragnhild visar upp sin mumifierade katt. FOTO: KENNETH SANDELIN

Torsdag 24 februari kl 12.05
Lunchtid i Sverige. Då snackas det rätt så ofta om tv-program arbetskollegor emellan.
En av de hetaste snackisarna just nu är ”Dansbanan i Täfteå”.
Det är en typisk tv-serie som lockar till diskussion.
Jag har inte sett varenda minut av de program som hittills sänts i den fem program långa serien i SVT. Men jag har åtminstone sett tillräckligt för att göra mig bekant med karaktärer som Signar Nordin, Taxi-Kjell, autografsamlaren och dansbandsexperten Mats-Ove, Ragnhild med den mumifierade katten, singelkillen Erland, Sune och Maud med valparna, stamgästerna Anita Brandelöve, Berit Öhman och hennes dotter Ulrika Öhman med flera.
Jag vet att det finns många som tycker att detta är klassiskt ”fördummande tv”, att personerna i serien framställs från sin sämsta sida och att SVT har valt att hårdvinkla allting för att göra sig lustig på andras bekostnad.
Jag håller inte med.
Visst. När ”Systrarna Bus” blandar busgroggar i husvagnen, mäter promillehalten och sjunger snuskiga visor kan jag inte låta bli att febrilt leta efter skämskudden. Just i dessa stunder blir tv-serien som ”Torsk på Tallinn” i verkligheten och jag tittar på den med skräckblandad förtjustning. Ju längre serien går desto mer tycker jag ändå om personerna som finns med och jag tycker att de skildras med värme.
Teamet bakom programmet har inte valt att klippa bort någonting som kan uppfattas som pinsamt, utan har valt att skildra personerna som de är med alla sina mänskliga styrkor och brister och med all sin charm.
När jag ser tv-serien inser jag hur mycket dansbanan i Täfteå betyder för dessa människor. Det är faktiskt rätt så vackert att se.
För dem är dansbandskungen i Täfteå, Signar Nordin, en hjälte.
Jag tror att han kommer att bli det för många svenskar i tv-sofforna också.
Människorna runt dansbanan i Täfteå är sig själva.
Det ska de ha respekt för.

youtube::hcNEW1UMN70::

youtube::_3qrGm92Yc8::

1 kommentarer

  1. I hastigheten kom min kommentar om Täfteå logen under Berlusconi grejen,och säga vad man vill om vederbörande till Täfteå har nog aldrig Italienaren varit,fast fan trot han hade kanske hört talas om några godingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *