Långt kvar till jämställdhet

Gudrun Schyman och Birger Östberg skriver en angelägen debattartikel. FOTO: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Tisdag 8 mars kl 10.40
Det är den internationella kvinnodagen i dag.
Det är 2011.
Vi inbillar oss att vi är så jämställda.
Det är vi inte.
Man kan diskutera hur mycket som helst när det gäller hur det är ställt med jämställdheten i det svenska samhället. Den ser naturligtvis olika ut i olika relationer, men jag vill i varje fall tro och hoppas att det överlag har skett en positiv utveckling när det gäller fördelningen av arbetsuppgifter och ansvar i de gemensamma hemmen.
Exakt hur det ser ut är förstås svårt att mäta.
Desto lättare är det att mäta hur det ser ut på arbetsmarknaden. Där är siffrorna exakta – och inte allt för upplyftande.
I dagens VF berättar vi bland annat att 80 procent av kommunernas anställda är kvinnor – endast dryga 33 procent av kvinnorna i kommunerna är toppchefer.
Vidare har vi lönebilden.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet, skriven av Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman och Birger Östberg, läser jag om lönegapet. Enligt dem är det så illa att lönegapet mellan kvinnor och män är på samma nivå som 1995.
Totalt tjänar män över 70 miljarder kronor mer än kvinnor varje år. Enligt den senaste statistiken är i genomsnitt kvinnors månadslöner hela 4 400 kronor lägre än mäns.
Ett tydligt exempel på usla löner finner vi inom vården, där kvinnor är i majoritet när det till exempel gäller ett lågbetalt yrke som undersköterskor. Om det hade varit så att det hade varit flest män i den yrkeskategorin är jag övertygad om att lönebilden varit annorlunda.
För det är tyvärr så att även 2011 värderas mäns arbete, av någon anledning, högre än kvinnors.
Jag tycker att Schyman och Östberg sammanfattar det hela väl i sin debattartikel:
”Men detta lönegap är inte i första hand resultatet av att enskilda arbetsgivare diskriminerar. Det handlar i stället om ett diskriminerande mönster på arbetsmarknaden som helhet. Det är ett mönster som är större än vad parterna i en avgränsad bransch kan åtgärda, ens med den bästa vilja i världen. Förenklat handlar det om skillnaden i värdering mellan det arbete som görs i vården och verkstaden, eller mellan Ica och IT.”
Det är 2011 nu.
Vi har ännu oerhört mycket att göra innan vi når full jämställdhet mellan könen.

Så här såg det ut hemma i mitt hönshus i morse. Hönan och tuppen tog gemensamt ansvar för det ägg som nyligen lagts. En fin syn en dag som denna. FOTO: DANIEL NORDSTRÖM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *