Anton Hysén är modig

Onsdag 9 mars kl 09.35
Homosexuell och fotbollspelare i ett herrlag på hög nivå.
Tyvärr är det en nästan omöjlig kombination.
Nu kommer Anton Hysén ut som homosexuell. Det är modigt gjort. Och viktigt.
Anton Hysén föddes 13 december 1990 i Liverpool. Då var hans legendariske pappa Glenn stjärna i den anrika brittiska klubben.
Anton Hyséns bror, Tobias Hysén är i nuläget en mer känd fotbollsspelare, men Anton är också mycket talangfull. 2007 gjorde den vänsterfotade vänsterbacken debut i U21-landslaget, han har spelat i BK Häcken och spelar numera division II-fotboll med Utsikten.
I GIF Sundsvall spelar en tredje bror Hysén, Alexander.
Pappa Glenn har fått många rubriker genom årens lopp, främst för hans insatser inom fotbollen förstås, men även när det handlar om homosexualitet.
2001 slog Glenn ner en homosexuell man som stötte på honom på flygplatsen på Frankfurt. 2007 invigningstalade han på Pride (bilden). Beslutet att utse Glenn Hysén som invigningstalare kritiserades starkts med tanke på händelsen flygplatsen sex år tidigare.
I det nya numret av Offside, som kommer ut i morgon, träder nu Anton Hysén öppet fram som homosexuell.
Det är ett lika modigt som viktigt beslut av honom.
Alla som någon gång spelat fotboll eller ishockey i ett manligt lag vet vilken jargong som brukar frodas i omklädningsrummen. Ofta är det en go och hjärtlig jargong, men samtidigt är den ofta också rå, grabbig, allmänt sexistisk och inte minst oerhört homofobisk.
Den allmänna sanningen i dessa sammanhang är att en bög i ett duschrum tänder på exakt varenda manlig varelse han ser. Därför gäller det att passa sig så att man inte rätt som det är blir påsatt. ”Det gäller att gå med rumpan mot väggen, höhöhö”. ”Man får vara försiktig så att man inte tappar tvålen i duschen, höhöhöhö”.
Ungefär så tröttsamt brukar det låta.
Det är inte en ovanlig uppfattning att det är omöjligt att släppa in en bög i ett manligt idrottslag. ”Det skulle inte funka”, brukar det heta utan närmare förklaring.
Det här är en kultur som är långt efter sin tid. Den bygger på okunskap och någon märklig form av rädsla för allt  som går utanför ens egna snäva ramar.
Det Anton Hysén nu gör hoppas – och tror – jag kommer att hjälpa andra i samma situation.
Jag hoppas också att detta leder till en debatt som gör att idrottsrörelsen och, och då främst den manliga och mest grabbiga delen, det vill säga fotbollen och ishockeyn, aktivt söker en förändring och kunskap i dessa viktiga frågor.
HBT-frågorna  är något som bör föras upp på högsta nivå i respektive förbunds styrelser.
För att förstå hur viktigt det är räcker det med att läsa nätkommentarer i dag efter att det blivit känt att Anton Hysén träder fram som homosexuell:
”Jaha, men då passar det ju bra att han han har spelat i Häcken. Höhöhöhöhö”.
Som, sagt. Jargongen är tröttsam.
Här nedan ser ni en intervju med Anton Hysén, gjord för ett par månader sedan i samband med en inomhusturnering.

youtube::ghe4cFkxJkk::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *