Kyrkan är förvirrad

Onsdag 16 mars kl 15.50
Svenska kyrkan har anställt en muslimsk imam.
Vad blir nästa steg?
Ska en buddhist, hinduist och satanist också anställas?
Det är Sofia församling i Stockholm som har projektanställd imamen Othman Al Tawalbeh under tio månader. Tanken är att han ska arbeta med ungdomar i Fryshuset.
”Beslutet är en naturlig konsekvens av Svenska kyrkans vilja till religionsdialog. Många ungdomar känner sig vilsna, inte minst i sin religiösa identitet, och därför behövs fler möjligheter för möten, samtal och reflektion”, skriver Hans Ulfvebrand, kyrkoherde i Sofia församling och Jan Forsell, ordförande i Sofia församlings kyrkoråd i en debattartikel i Aftonbladet.
Jag måste säga att detta är ett högst oväntat drag av Svenska Kyrkan, en institution som i många fall har ytterst svårt att acceptera homosexuella och till och med kvinnliga präster.
Nu anställs alltså en person som företräder en annan religion.
Syftet är garanterat gott.
Allt som underlättar dialog mellan olika grupper och kulturer och gör att vi lättare kan förstå varandra är i grunden positivt.
Ändå känns detta drag så oerhört märkligt och inte oväntat har det också fått en hel del kritik.
”Sofia församling har inte brutit mot något regelverk, utan valt att säga ”Ja till respekt” och göra det möjligt för unga människor av olika tro att mötas för samvaro, samtal och dialog”, skriver debattörerna i artikeln.
Visst.
Men hur tänker Sofia församling gå vidare sedan?
Det finns ju så många olika trosuppfattningar.
Vad blir nästa steg? Ska det på sikt även anställas en buddhist, hinduist och satanist? Ska det förresten inte också på samma gång anställas någon som företräder asatron och ateismen så att alla kan mötas i en finfin samvaro, samtal och dialog?
Det är bra att Svenska Kyrkan vill bli mer öppen, men jag förstår inte varför det krävs en projektanställning för det.
Anställningen av en imam visar nämligen bara en sak. Svenska kyrkan är förvirrad och har svårt att hitta sin roll i det moderna samhället.
Dessutom tycker jag framför allt att Svenska Kyrkan aktivt istället borde ta tag i frågan om varför det ännu finns ett motstånd mot kvinnliga präster och varför vissa präster vägrar att viga homosexuella.
Just när dessa frågorna har behandlats på allvar kan Svenska Kyrkan upplevas som öppen.
Att Svenska Kyrkan ändå ständigt eftersträvar dialog mellan religionerna räknar jag med.

2 kommentarer

  1. Någon buddist osv kommer dom aldrig anställa,här gäller det i god SVENSK naiv anda att kräla för Islam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *