Det är jag som har ansvaret

Fredag 25 mars kl 16.30
I går släppte vi nyheten på folkbladet.nu. Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström anklagas för att ha skrikit rasistiska ord till Skellefteå AIK:s Yared Hagos.
Nu får vår reporter Jonas Fahlman (bilden till höger) utstå mängder av hårda ord. Ni riktar in er på fel person. Fahlman har bara gjort sitt jobb.
Som ansvarig utgivare för Västerbottens Folkblad och folkbladet.nu är det jag som är ansvarig för publiceringen. Om någon person ska ha kritik är det jag och ingen annan.
Det Jonas Fahlman har gjort är att han har utfört sitt journalistiska uppdrag på ett alldeles utmärkt sätt.
I går fick vi uppgifter om att Lars ”Osten” Bergström skrikit de ord som vi refererar till i vår artikel. Vi avvaktade med publicering tills dess att vi var säkra på att vi har tillförlitliga och säkra källor.
Jag läste igenom – och godkände – artikeln innan publicering.
Folkbladet.nu var först med nyheten, som sedan spred sig snabbt till andra medier över hela landet.
I går kväll stod en rakryggad Jonas Fahlman i Canal Plus studio och debatterade frågan tillsammans med Lars ”Osten” Bergström (bilden till vänster). Det var ingen tvekan om att Fahlman vann den duellen.
Ishockey väcker känslor.
Det vet vi sedan länge, men tyvärr finns det vissa känslor som är utan all rim och reson.
Efter att vi publicerade nyheten på vår hemsida har kommentarerna strömmat in. Många är upprörda över det vi skriver och många kommentarer går klart över gränsen.
Somliga människor gör nu allt för att smutskasta Jonas Fahlman.
Det är tråkigt och tragiskt att se.
För Jonas Fahlman har bara gjort sitt jobb – och han har gjort det bra.
Jag står bakom honom till 100 procent.
Jag står bakom vår publicering – som jag är ansvarig för – till 100 procent.
Här kan du för övrigt se Jonas Fahlmans tv-intervju med Yared Hagos och höra hans reaktioner om tumultet.

39 kommentarer

 1. Media kan kritisera vem som helst om vad som helst utan att behöva leda det i bevis, men så fort någon kritiserar en mediarepresentant, då kommer hela kåren till undsättning….

  ”Vi gör bara vårt jobb!” Det argumentet använde Hitlers soldater också.

 2. Hade det blivit lika stort pådrag om en Arab hade stått och gapat Svennedjävel åt JImmie E ?Ett rasistiskt uttryck som väldigt vanligt på vissa ställen,eller den gamla klassikern:Lappdjävel?Hur kan ni dra igång denna Cirkus utan bevis?Aik kommer i alla fall inte att dra nytta av detta som Fahlman måste tro.

 3. Vem kritiserar media? Massor med artiklar i VF rörande hockey skulle aldrig publicerats i exempelvis Gefle Dagblad, Nya Wermlands tidning eller Corren. VF har inga journalistiska ambitioner i sin bevakning av hockeyn utan får anses som en integrerad del av SkAIK:s organisation

 4. Hur kan VF vada ut i denna sörja utan att ha torrt på fötterna, dvs. några som helst trovärdiga bevis? Det räcker ju inte att komma dragandes med påståendet om ”anonyma vittnen”. Antingen visar sig dessa vittnen så allmänheten själva kan bedöma deras trovärdighet eller så lägger VF ner detta.

 5. VF:s rapportering av händelsen har varit bra. Man måste ändå fundera över hur långt man skall driva bevakningen:
  – Luleå tar avstånd från rasistiska uttalanden
  – Osten har själv (låt vara halvhjärtat) beklagat vad han kan ha sagt
  Antingen kommer nu formell anmälan med bestyrkande vittnen, eller också är det dags att lägga på locket.
  För min del tycker jag det lutar åt att saken är utagerad.

 6. Johan: Anledningen att man inte nämner vittnena vid namn är för att skydda dem. Det borde väl vem som helst förstå?

 7. JP: Dina studieskulder är inte så höga va? Hur tycker du allmänheten skall kunna bedöma deras trovärdighet om inte de träder fram? Eller du kanske tillhör den skara av människor som blint litar på rykten och inte vill bilda dig en egen uppfattning genom att bedöma källan? Går man ut med en sak som denna måste man ha 100% bevis annars är man ute på jävligt djupt vatten. Vad ska man för övrigt skydda dem mot? Bumbibjörnarna? Isidor? Drar man en sådan här grej till media måste man vara beredd att stå upp för den annars kan man lika gärna stänga limpsaxen.

 8. Johan: Hur ska man kunna bedöma deras trovärdighet även om du känner dem vid namn och utseende? Ska du göra ett hembesök kanske? De är anonyma för att skydda dem från påhopp från idioterna bland luleåfansen (som vi vet har hotat och misshandlat folk denna säsong och det är bara att läsa vad de/ni skrivit åt fahlman för att förstå att folk vill vara anonyma). De är inte anonyma för media eller för svenska hockeyförbundet, det räcker för mig.

 9. En enkel fråga, har denne Fahlman någon akademisk utbildning för det yrke han bedriver och den titel som han så stolt bär?

 10. Nordström: Det är oerhört svårt att tro att Fahlman skulle gått lika hårt fram mot sportchefen i Skellefteå AIK. De kraftiga reaktionerna mot denna ,fortfarande bevislösa, jakt på Berglund beror nog till stor del på Fahlmans tidigare bloggande och rapportering kring Luleå Hockey och dess fans. Det finns i folks ögon anledning att tro att Fahlman hugger så hårt och snabbt nu då det är just Luleås sportchef som anklagas. Fahlman saknar förtroende i detta fall. Osten är dömd av VF och Fahlman är avrättaren, men folket får aldrig se bevisen.

 11. Lägg fram de BEVIS som finns. Annars lägg ned disskutionen.
  Jag har också ”hört” mycket i mina dar, som inte visat sig vara sant.
  Skulle nu ”Osten” ha sagt detta är det skandal.Och han ska avgå!!!
  Men jag vill ha bevis. Tills dess är han oskyldig.
  Säger bara till ”vittnena” : Träd fram!!!

 12. Publicera en video! Har han betett sig på det sätt ni säger så måste det finnas en video, var ju i runda slängar 5000 videokameror i hallen.
  Videobevis eller sluta upp med rubrikfiskeriet och smutskastningen.

 13. Bara en fråga.
  Är det någonsin någon vettig person som har tyckt att dessa kommentarer till artiklarna haft en vettig funktion?
  Är det någon som någonsin inte främst har äcklats över hur meningslösa, felriktade, rasistiska eller allmänt rabiata kommentarerna är?
  Någon enstaka gång finns en vettig och sansad kommentar, men det är nålar i höstackarna.
  Kommentarerna fyller bara en funktion för fulla, höga, bakfulla eller på något sätt störda.
  Alla övriga undviker att läsa dem.

 14. Även om Lulefansen och säkert en o annan från en annan klubb i närområdet låter som Bagdad-Bob när det gäller det här så är Osten rökt. Tyvärr så står han inte upp som en man och ber om ursäkt utan slingar sig undan. Det gör detta än mer allvarligt. Korten kommer givetvis att hamna på bordet inom kort!

 15. svenne:sluta läs då om du blir så trött. Kan hålla med att vissa går över gränsen. Men det Folkbladet håller på med nu kan jag inte försvara. Likväl som när Expressen jagade och fabriserade saker om Mikael Persbrandt. Erkänner här och nu att jag hejar på Luleå.Men man kan inte publicera vad som helst utan att att riktiga bevis.
  Är han skyldig ska han bort. Men fram med bevisen först!
  Fahlman: Lägg ned om inte har något mer att komma med! Detta är pinsamt!!!

 16. SVENNE ÄR NOG DEN ÄNDA SOM SKRIVIT NÅGOT VETTIGT OCH NORMALT I DETTA FORUM.. tyvärr hann jag inte lyssna till hans råd, att inte läsa alla imbecilla och mindre intellektuella kommentarer. Inte konstigt att hockey-kulturen har fått stämpeln som macho när supporters, som ni, visar hur lite jävla kritiskt tänkande det finns bland den stora massan.

 17. Eftersom Jonas Fahlman blivit uthängd som syndabock bara för att han gjort sitt jobb, postar jag samma inlägg jag postat i samtliga trådar. Den här går ut till alla er med liknande åsikter.

 18. Till INFORMATÖREN. Du borde verkligen byta alias, Informatörer brukar ofta ha en journalistisk eller likvärdig högskoleutbildning, som i sin tur kräver ett intellektuellt och kritiskt tänkande. Vilket du uppenbarligen saknar.
  Din värld måste vara otroligt jävla liten och sorglig, när den enda reflektion du har och gör av anklagelserna mot Osten är kopplade till huruvida saik supporters/ Jonas Fahlman är dåliga förlorar. Jag förutsätter inte att du är någon Einstein, men en något mer nyanserad och analytisk förmåga har du väl?

  Du fattar väl att oavsett om man är SAIK eller LHF Supporter, så handlar detta inte om VILKET LAG SOM ÄR BÄST ELLER GÅR VIDARE. Hockey är en sport, precis som fotboll, som speglar både det lilla och stora samhället. Därför är det jävligt viktigt att konfrontera sådana här anklagelser både i och utanför media. Osten är representerar inte bara LHF och dess hockeykultur och vad den står för, utan även Svensk ishockey.

 19. Tragiskt att den här debatten har fått sådan stor fokus. Just nu pågår inget slutspel i Norrland, just nu pågår krig och mobbing. Oerhört beklagligt. Visst kan man tycka att Fahlman gör sitt jobb, men inte att han gör det bra. Hans agerande skriker enögdhet och han väljer att enbart se på situationen från ena sidan, det är enligt mig inte vad jorunalistik handlar om. Och nej, jag stödjer inte Ostens eventuella tillmälen, lika så stödjer jag inte VFs och Fahlmans hantering av dessa uppgifter. Det är inte rätt att dömma någon på förhand som i det här fallet, och dessutom utan att lägga fram konkreta bevis för läsarna till varför man dömmer personen i fråga. Den här situationen känns olustig och hatisk. VF har lyckats sätta handbojjor på en man som inte har fått en vettig chans.

 20. Så Fahlman gjorde sitt jobb? Ingår det i hans arbetsuppgifter att sprida rykten om anställda vid andra klubbar? Trodde hans uppgift var att skriva om Skellefteå och matcherna. Jag är själv AIK-are men tycker detta är störtlöjligt. Fokusera på hockeyn, det är ju trots allt den som är viktig. Det är nog fler än Osten som skrikit olämpliga saker på matcher om man säger så….Var är kritiken av Skelleftespelarna? Det är ju trots allt de och inte Osten som rår för att Lule leder med 2-0 i matcher.

 21. Lägg ner den här pajastidningen. Har ju blivit SAIK’s supportertidning av den. Med den störste SAIKsupportern Fahlman himself som förste skribent. Och så pinsamt att Daniel N STÖDJER denne mans skruvade artiklar som är ren och skär onani i SAIKs alla förehavanden, oavsett om man bytt färg på skridskosnörerna eller vad man åt till frukost. Nä VF, ni har sjunkit som en sten, med storstenen Fahlman som sänke….

 22. Hur Fahlmans familj mår har jag ingen aning om.
  Att däremot han själv skulle må speciellt dåligt tvivlar jag starkt på.
  Han har tveklöst en narcissistisk personlighet och njuter nog i fulla drag då allt handlar om honon.
  Nu hoppas jag att vi lulefans gör det enda rätta då han kommer till Coop arena, ignorerar honom fullständigt.
  Fast det är klart då får han väl böka upp något annat så han hamnar i centrum igen.

 23. Stöckel säger att han tror på Osten i dagens N,K, herregud jag satt ovanför dom Abbott, Osten och Stöckel, han kunde ha dementerat detta direkt om det inte var sant, han var ju med Osten hela tiden, han gjorde inte det utan väntade till han pratat med karln, liknar en efterhandskonstruktion, detta har skadat Lule hockey enormt mycket.Glad jag ej har mitt barnbarn som är mörkhyad i den föreningen.

 24. Nu vågar inte längre Fahlman stå ensam för sina uttalanden och gömmer sig bakom inte bara ”anonyma vittnen” utan även bakom sin chef. hur patetiskt är inte detta?

 25. VF:s trovärdighet är fantastisk. Överlämna ärendet till polisen om ni nu har så klara bevis, istället för att låtsas vara moralens väktare i samhället. Skämmes!

 26. ”Vann debatten”???! Det låter som att du tycker att detta är en lek. Det handlar om oerhört allvarliga anklagelser mot en man som dessutom omöjligt kan bemöta kritiken då det inte ens är den sk. uppgiftslämnaren som framför den. Fahlman ståt och repeterar anklagelserna som vore de otvivelaktigt sanna mot en pga. situationen försvarslös man. Betänk om han är oskyldig, vilka alternativ har han att bemöta kritiken? Det är fullständigt skandalöst att ni på VF bedriver denna kampanj. Ta ett steg tillbaka och se vad ni håller på med istället för att utkämpa denna prestigekamp.

 27. Anonyma vitten påstår att han sagt ditt och datt.. Det är ju så man blir mörkrädd. – Vad är nästa steg.. att påstå att han är pedofil? Givetvis med hänvisning till ”anonyma” källor…

  Var är er journalistiska integritet i det här frågan?

  Att hockey väcker känslor fine… Men man blir illamående att en tidning som Vf kan hänga ut personer, med ”anonyma” vittnen som enda källor till anklagelserna.

 28. Håller med dig Erik. Detta är ingen ”debatt”. Det är ren och skär ryktesspridning och det är oroväckande att en anrik tidning som VF i artikel efter artikel (utan att lägga fram något som helst bevis) ägnar sig åt denna smutskastningskampanj sanktionerat från Ansvarig Utgivare. Vad skulle ni säga om VK eller någon annan tidning spred liknande rykten om Fahlman eller Nordström? Skulle ni låta det passera?

  Om Osten är skyldig till något ska han dömas i en domstol. Fram tills domen är fastställd ska han betraktas som oskyldig.Det är så de svenska rättsprinciperna är. Misstänker att Fahlman, när Skellefteå blivit utslaget kommer att fortsätta älta detta och skylla förlusterna på Osten och att spelarna tappat fokus. Fakta i målet så här långt är att Osten medger att han kan ha sagt olämpliga saker, och att Hagos (som var måltavlan) inte verkar särskilt brydd trots att Fahlman i videoklippet ligger på och pressar. Låt rättssystemet avgöra skuldbördan och fokusera framöver på matcherna.

 29. Jag har sett ishockey i drygt 30 år. Alla som varit på en läktare vet att mer eller mindre obegåvade uttryck slängs ut regelemässigt, alltifrån galna hockeyföräldrar till ”supporters”. Senast i Luleås sista hemmamatch mot DIF spydde en ”lulesupporter” både galla och könsord över vår egen tränare. Vad jag vill säga är att ett liknande reportage hade kunnat göras närsomhelst och varsomhelst. Är detta något försvar? Nej. Däremot ställer sig vän av ordning frågan varför detta kommer upp precis nu och dessutom med indirekt uppmaning från Fahlman att andra media skall hänga på ? Luktar egen agenda.

  Skall bli intressant att se om TV4 låter Fahlman fortsätta driva sin profilkampanj, med mina låga tankar om den kanalen så säkert. Att han får göra det i VF verkar det inte råda något tvivel om iaf.

 30. …och det låter TV4 inte honom göra heller ser jag nu. Tack.
  Nu får ni fortsätta själva här på VF – lycka till!

 31. Under varumärket ”Västerbottens Folkblad” så skriver denna reporter en massa skit och hetsar upp läsare och fans. Det är en stor SKANDAL! Att Du sedan som ansvarig ställer dig bakom din medarbetare och dessutom berömmer hans arbete gör mig mållös.
  Ni måste ju ha tappat alla skruvar på Västerbottens Folkblads redaktion.
  Om det skulle bli en upptrappning och hända något mellan fansen i kommande matcher så kommer Jag att anmäla Dig och Västerbottens Folkblad som ansvariga pga dom hetsande artiklar som din medarbetare skrivit och som du säger dig stå bakom som ansvarig för tidningen.
  Så håll tummarna att fansen kan hålla sig lugna trots din hetsande reporter!

 32. Det är så tragiskt att Luleåfansen tar det så här.dom e både dåliga vinnare.samt dåliga förlorare.o det är ju Lule som leker med sand o spade.

 33. en tidning i norrbotten kommer att avslöja en sak i sin tidning i morgon….tror Fahlman får det svårt då….

 34. Imorgon söndag så kommer Jag att lämna in en polisanmälan för hets och framkallande av fara för annan. Jag anmäler Dig och din tidning Västerbottens Folkblad.
  Nu är det dags att ni själva får ta ansvar för de påhopp på grupper av personer som ni ägnar er åt i er tidning.

 35. 6000 Åskådare aoch alla dess satt brevid Osten,,,Inte konstigt om då Osten sagt till att nu får ni fan packa er härifrån, jag har faktiskt betalt min plats till sportchefen Jonas Fahlman

 36. Glen Benton Ta av dig de snevridna glasögonen och läs om läs rätt.
  Straffa Luleå menas med:
  Hockeyförbundet måste göra detta för att inte göra samma tabbe som fotbollen och skapa ett prejudikat, som sedan går hänvisa till för att ta upp politik på matcher. Jonas personliga åsikt BRA ATT LULEÅ ENGAGERAR SIG FÖR DAWITT…. tomte.
  En annan klassiker ”Stanna hemma idioter” Läskunniga kunde vi allihop förstå att det var Idioterna bland fansen som skulle stanna hemma INTE LULEFANS I ALLMÄNHET… men översättaren på era ljudband måste gjort något fel…
  Ni är bara för mycket alltså

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *