Till helgen ska det smälla

Tisdag 17 maj kl 11.55
Vissa människor både skrämmer och fascinerar mig.
89-årige Harold Camping är en av dem.
När andra människor planerar vad de ska göra i helgen inväntar han jorden undergång.
Harold Camping tillhör den skara domedagsprofeter som under historiens gång försökt räkna ut när jorden ska gå under. Hittills har ingen, som bekant, lyckats hitta rätt datum och även Camping har misslyckats förut läser jag i Expressen.
Han förutspådde nämligen att Jesus skulle komma tillbaka och att jorden skulle gå under redan 21 maj 1994, men då hände som bekant inte mycket.
Nu säger han sig emellertid ha helt nya fakta och denna gång är han övertygad om att han har rätt.
Hans beräkning säger att jorden går under 21 maj 2011 cirka 18.00, detta beroende på att Camping säger sig veta att det då är exakt 7 000 år sedan som Noa seglade ut med arken. Fråga mig inte hur han vet det.
Det jag menar är att sådana som Camping både är skrämmande och fascinerande sitter i religionspsykologin, för den är oerhört stark på både gott och ont. Det har vi sett många exempel på under historiens gång och allra värst är förstås att sådana som Camping lurar så många och gör sådan skada. Liknande domedagsprofetior har tidigare till exempel lett fram till att stora grupper begått gemensamma självmord.
Dessutom är det intressant att Camping och liknande domedagsprofeter säger sig också tolka Bibeln, trots att det i Bibeln står att ingen människa – enbart Gud – vet när Jesus ska komma tillbaka. Den lilla detaljen struntar uppenbarligen bibeltolkare som Camping i, trots att de i övrigt säger sig helt och hållet gå efter Bibelns ord.
Camping, som egentligen är ingenjör och inte präst, når enormt många människor med sitt budskap. I över 50 år har han sänt sitt budskap från en studio i Oakland. Hans Family Radio har över 60 stationer enbart i USA och via nätet nås ännu fler. Budskapet översätts till 80 språk.
– Även detta är ett tecken från Gud. Vår uppgift är att varna för domedagen och tack vare internet kan vi nu sprida budskapet över bokstavligen hela världen, säger han i intervjun jag läser i Expressen.
Han får också draghjälp av media. De allra flesta stora medier berättar om honom och hans kampanj – för den syns. Family Radio har till exempel satt upp mer än 1 200 stora plakat runt om i USA. Där varnas för att slutet är nära.
21 maj klockan 18.00, alltså.
Då smäller det.
Jag undrar om ens Harold Camping tror på det och jag undrar vad han gör på söndag?
Deppar han då över att han hade fel och fortfarande vandrar omkring på jorden?

youtube::juVdW2HLgCo::

 

7 kommentarer

  1. Det är oerhört skrämmande med all slags fanatism. Den här förkunnelsen som man hör lite nu och då syftar bara till att skrämma människor. Bara Gud vet dagen då Jesus kommer tillbaka och det är meningslöst att spekulera.

  2. alla tror inte på gud, och en del tycker bara detta är fjanterier.
    jag tycker det är meningslöst att ens tänka på när jorden kommer gå under, antingen gör den det eller gör det den inte. vi kan inte göra något åt det ifall det skulle göra det. för då är det redan försent. man ska inte sitta och deppa över detta för det är inte ens säkert om det är sant. Ifall det skulle vara sant så är det ju det, och om det skulle vara en lögn så kanske ännu flera kommer förstå att Harold Camping och alla såna människor är inget att lyssna på. ingen i hela världen kommer någonsin kunna förutspå när jorden kommer gå under, antingen händer det eller gör det inte det. Gör något med livet istället innan det kanske är försent och sitt inte och va bekymrad för sånt som en person bara har klurat på. han kommer aldrig få veta det iallafall.

  3. alltså gud sa att domedagen kommer en fredag men han sa inte vilken datum de blir för alla dom som dricker alkohal o alkohal e förbjuden för alla ju men fast alla dricker de så de e inte sant

  4. snurrig människa som bara skrämmer andra.det finns nog mer utbildade människor på bibeltolkning än den där stofilen.och vad jag vet så är det ingen annan som har samma åsikt som campingmannen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *