Fasansfullt och angeläget

Torsdag 19 maj klockan 16.30
Jag läser en fasansfull, men oerhört angelägen, artikel i Aftonbladet.
Den handlar om den mördade lesbiska fotbollsspelaren Eudy Simelane.
Hon är ännu ett offer för den grova sexualbrottsligheten i Sydafrika.
Det finns bara en positiv sak i fallet. Förövarna dömdes. Det är tyvärr ovanligt.
Aftonbladet driver projektet ”Dödsorsak: Kvinna” med medarbetarna Karin Alfredsson och Linda Forsell.
Deras resa har nått Sydafrika och de berättar nu om det brutala mordet på Eudy Simelane.
De rapporterar att lesbiska kvinnor i Sydafrika i flera fall har våldtagits av en eller flera män för att ”botas” från sin sexuella läggning. De berättar också det fruktansvärda faktumet att det i Sydafrika är vanligare att en kvinna blir våldtagen än att hon går ur högstadiet.
Det är skrämmande läsning.
Men det är viktigt att berätta om även det som är skrämmande.
Därför är detta ytterst angelägen journalistik.
Det här är journalistik som förhoppningsvis hjälper omvärlden att få upp ögonen för det fasansfulla som sker.
Eudy Simelane, född 1977, är tyvärr bara en av oerhört många kvinnor som utsatts för brutalt våld. De allra flesta fall går tyvärr obemärkta förbi, men hennes fall har uppmärksammats på grund av att hon är känd.
Hon är nämligen berömd fotbollsspelare. Hon spelade i det sydafrikanska damlandslaget och hon var lesbisk. Det finns misstankar om att hennes sexuella läggning var orsaken till att hon skändades och mördades.
Hon hittades mördad i april 2008. Brutalt våldtagen av flera män och dödad med 28 knivhugg.
I de allra flesta liknande fall i Sydafrika hittas ingen gärningsman. Men i det här fallet har en kraftfull dom kommit. Domaren kallade brottet för ett hatbrott. Fyra män åtalades. Två dömdes och fick långa fängelsestraff, den ene av dem dömdes till livstid.
– Attackerna mot oss lesbiska har minskat efter Eudys död, säger Kunu Semake som bor i Eudy Simelanes hemstad Kwa Thama och är aktiv i organisations Gay and Lesbian Equality Project, till Aftonbladet.
– Uppmärksamheten har hjälpt oss. Åtminstone just här.
Det är viktigt att det fruktansvärda fallet med Eudy Simelane uppmärksammas och det är viktigt att det skrivs om det. Förhoppningsvis leder debatten fram till hårdare lagar och en attitydförändring även i Sydafrika.
Gärningsmännen har i det här fallet fått sitt straff.
Tyvärr går alldeles för många mördare och våldtäktsmän ännu fria.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *