Invandraren i Rosengård

Fredag 10 juni kl 09.15
SVT:s reporter Dusan Umicevic har fått mycket uppmärksamhet i veckan.
Anledningen är hans redan klassiska ord: ”Zlatan trivs som invandraren i Rosengård”.
Klippet har spridits snabbt i sociala medier.
Det var i samband med ett inslag efter tisdagens EM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Finland som SVT:s duktige reporter Dusan Umicevic – som tidigare bland annat arbetat på TV 4 i Umeå – försökte hitta en synonym till ”trivs som fisken i vattnet”.
Han drog till med ”Zlatan trivs som invandraren i Rosengård”. Inte den allra bästa formuleringen förstås, men en formulering som slank igenom i tidspressen och i ett försök att hitta en ny och annorlunda formulering.
En undersökning som medielanalysföretaget Mediapilot gjort för Dagens Medias räkning visar att Umicevics ord spridits som en löpeld i de sociala medierna.
Dagens Media skriver att klippet hade över 25 000 visningar på Youtube på mindre än två dygn.
När detta skrivs har klippet setts av över 34 000 personer.
– Grodan om att trivas som invandraren i Rosengård, är ett typiskt exempel på hur en liten felformulering snabbt kan spridas i sociala medier och sedan bli ett begrepp. Den självklara frågan är om denna groda är en tillfällig fluga, eller om den är här för att stanna, säger Fia Jonsson, analytiker vid Mediapilot till Dagens Media.

youtube::tPL9WrtgfYQ::

 

4 kommentarer

 1. Är det pga trivsel man eldar bilar, kastar sten på brandbilar, attackerar ambulanser, skjuter raketer mot poliser etc? Nu är jag inte sån eller så men missuppfattar jag kanske kommentorn? För det var väl inte så att Z vantrivdes? Märkligt statement…

 2. Ute i förorterna sitter det tonvis med invandrare i arbetsför ålder. Mängder med barn till invandrarna kommer inom 10 år ut i arbetslivet. Till vilket arbetsliv? Hemtjänsten spår en lysande framtid, men sen då? Industrijobben försvinner, offentliga sektorn nyanställer inte. Servicesektorn är inget som gynnar landets ekonomi. Låtsasanställningar är bara temporära lösningar.

  Det måste verkligen vara svårt att vara antingen finansminister, arbetsmarknadsminister eller integrationsminister och samtidigt presentera en långsiktig lösning, finns det någon?

 3. Varför nämner bara aftonbladet delen om rosengård (som är ”rasitiskt” mot invandrarna)?

  Är inte ”Och vem som leder framtidens svenska landslag är inte en Svensson, det är en Ibrahimovic.” minst lika ”rasistiskt” mot svenskarna?

  Tycker att det går för långt när Aftonbladet skriver ”Zverige” istället för Sverige som om det var Zlatan som vann matchen på egen hand.

  Ganska onödigt enligt mig, det är väl sånt som skapar ”vi & dem”. Hade ingen sagt något så hade zlatan ansetts svensk,

 4. Ja men vad hade fotbollen med uppväxtort att göra?Tror inte att den inkvoterade Jugoslaven som gjorde inslaget hade överhuvudtaget gjort ett inslag om huvudpersonen från Malmö om vederbörande hade varit från tex Sorsele och hade hetat Sven Svensson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *