”Osten får ingen ursäkt

Lars ”Osten” Bergström friades av disciplinnämnden. FOTO: SCANPIX

Torsdag 16 juni kl 15.05
Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström har friats av disciplinnämnden.
Direkt kommer kraven på att VF ska be om ursäkt.
Det kommer vi förstås inte att göra. Anledningen är helt enkelt att vi inte har någonting att be om ursäkt för.
Under hela den tid – det vill säga sedan i mars – som VF rapporterat om rasistanklagelserna mot Lars ”Osten” Bergström har tonen varit hård i många artikelkommentarer.
Tyvärr har det ofta gått över gränsen. Så långt över gränsen att vår medarbetare Jonas Fahlman till och med attackerats, mordhotats och utsatts för en vidrig förtalskampanj som tyvärr ännu pågår.
Jag har full förståelse för att rasistanklagelserna är tråkiga och upprörande för ”Osten” Bergström, för Luleå Hockey och för alla dess engagerade supportrar. Den upprördheten har främst riktats mot Jonas Fahlman och mot VF, som var den tidning som först skrev om rasistanklagelserna.
Jonas Fahlman är reporter, krönikör och bloggare. Det är inga enkla roller. I nyhetsartiklar ska en reporter vara neutral. Krönikörer och bloggare utger däremot sina personliga åsikter.
När samme person har tre olika roller gäller det att balansera detta på ett varsamt sätt – och för att göra det krävs en rutinerad och skicklig journalist. Med andra ord en person som Jonas Fahlman, som alltid haft mitt orubbliga förtroende.
För en tid sedan skrev VF att ”Osten” Bergström friats av disciplinnämnden. Den konstaterar att ord står mot ord och att brott inte kan styrkas.
Direkt den artikeln publicerades började kommentarerna att strömma in på vår hemsida och tonen i kommentarerna är, precis som de hela tiden varit, ofta väldigt aggressiva.
Somliga ansågs att såväl jag som Fahlman borde stämmas för förtal.
Andra krävde att jag åtminstone borde ge Lars ”Osten” Bergström en offentlig ursäkt.
Jag har ingenting personligt emot ”Osten” Bergström, en man som är synnerligen engagerad och skicklig i sin yrkesutövning, men varken jag själv eller Jonas Fahlman har förstås någon anledning att be honom om ursäkt.
Det är nämligen inte VF som har anklagat Lars ”Osten” Bergström för att ha skrikit rasistiska anklagelser, vilket den stora majoriteten av våra läsare naturligtvis inser.
Det vi har gjort är att vi har skrivit om vad trovärdiga källor påstår att ”Osten” Bergström har sagt.
Därefter har Lars ”Osten” Bergström fått svara på dessa anklagelser.
Precis så är det ofta när media rapporterar om konflikter.
Ord står mot ord.
Vem som har rätt har vi ingen aning om och vår uppgift är heller inte att spekulera i skuldfrågan i nyhetsartiklar.
Det är inte jag eller VF som tidning som friar eller fäller.
Vi rapporterar. Vi granskar. Vi skriver. Vi tycker också – men det gör vi i krönikor och i bloggar som den här. Vi tycker däremot inte på nyhetsplats.
Det tror jag också att en klok man som Lars ”Osten” Bergström förstår.

46 kommentarer

 1. Jag kan förstå att ni inte vill be om ursäkt för det ni skrivit, och kanske är det rätt väg att gå men att fortsätta mjölka den här historien känns inte direkt som något som gagnar er, snarare tvärtom. Just nu försöker ni dra nytta av en historia som gav er extra träffar, kanske fler annonsörer, men mycket mer än så var det inte.

 2. Jag tycker att du som anvarig snabbt skulle ha låtit någon annan sköta rapporteringen av Osten-affären. Att låta Fahlman sköta den var inte rätt. Även om han är en skicklig journalist är det inte svårt att räkna ut att det blir trubbel när man samtidigt bloggar och skriver krönikor där man inte är neutral. Alla är inte lika skickliga läsare.

 3. Haha, dom fattar inte ändå. Det är ju bara småbarn som skriver, det förstår ju vem som helst. Låt dom skämma ut sig själva istället 🙂

 4. Det jag inte förstår är varför ni så snabbt gick ut med namnet innan han ens var misstänkt för något rent juridiskt. Just det är vad jag mest reagerat på och gärna vill ha förklarat…

 5. Att lämna ut namnet var de felaktiga.
  Man är oskyldig tills bevisad motsatsen.

  Om nån är misstänkt för våldtäkt lämnar man inte ut namnet de första man gör.

  Går att skriva ”En hög uppsatt profil inom Luleå Hockey”. Varför gjordes inte de?

  Sen får andra skvallertidningar luska fram vem de är. Men en respekterad tidning ska inte gå ut med namn.

 6. Ja det är sött att stå upp för sin tidning. Det som är mest intressant skrivet av chefredaktören är i sista delen citat ”Det är inte jag eller VF som tidning som friar eller fäller.
  Vi rapporterar. Vi granskar. Vi skriver. Vi tycker också – men det gör vi i krönikor och i bloggar som den här. Vi tycker däremot inte på nyhetsplats.” slut citat. Att i tidningen blanda nyheter, fakta och åsikter så fastnar förmodligen något av skiten i läsarnas skallar. Det är svårt att peka ut exakt vad som är nyhet, fakta eller åsikt. Det visste Goebbels och körde hårt med detta. Samma arbetssätt verkar funka ännu 70 år senare även om agendan är annorlunda. Namnge en känd person vinner läsare och därmed reklamintäkter men det är en pyrrusseger för VF och
  Daniel Nordström. Osten stämplad för alltid och guldstjärna i inbördesklubben men tidningen tappar respekt och dör sakta bit för bit ändå. Kan det bero på fel personer på fel positioner. Personer som tar dåliga beslut och besudlar det fragila rykte.

 7. Och nu försöker du komma undan utan att tappa ansiktet. men vet du vad: dina taffliga förklaringar och hänsvisningar till gömstället ”journalistik vs. krönika” bara cementerar ditt misslyckande.

  Lär av t.ex. Nixon och Schyman, de gjorde en pudel och har lite av värdigheten kvar. Det som bekant inget mer patetiskt än en förlorare som säger att han vann…

 8. [Vi rapporterar. Vi granskar. Vi skriver. Vi tycker också – men det gör vi i krönikor och i bloggar som den här] Vi som skriver sanningen blir snabb raderade. Men klart sanningen passar inte.

 9. Nyheter, bloggar, krönikor och personliga åsikter blandas ihop säger du.

  Det är inte bra om du låter det ske, särskilt i sådana här känsliga ärenden.

  Och det är ju precis det som är en del av problemet.

  Då Fahlman i intervjun med Hagos frågar:

  – Vad tycker du om att Osten skrikit dom här sakerna?

  Alltså påstår han ATT Osten skrikit det, det är inga om och men, då är det alltså… öhhh …en blogg/ krönikeintervju, där Fahlman uttrycker sin privata uppfattning i frågan till Hagos.

  OK, alla fattar ju det…eller?

  Du har gjort en miss Nordström.

  Sånt händer, men det är jobbigt med sådana som inte kan stå för sina misstag.

 10. Hur kan Fahlman vara neutral i frågan när det var han som gjorde anmälan?
  Det ligger ju i hans intresse att vinna i ”målet” och han representerar ju VF.
  Ni får acceptera att ni tappat ansiktet…

 11. Jag fick iaf lära mig när jag var liten att om jag gjorde ett misstag så ska man kunna be om ursäkt och erkänna sitt misstag. Antar att ni skippade den lektionen i livet?

 12. Angående vidrig förtalskampanj mot Fahlman. Jag tycker precis det är vad ni gjort mot Osten. Blir han även friad i instans 2/2 tycker jag det är förbannat ynkligt av er om ni inte ber om ursäkt. Ni skulle aldrig ha gått ut med hans namn till att börja med. Fahlmans besatthet av att offentligt korsfästa Osten på sin blogg tänker jag inte ens gå in på.

 13. Mera intressant just nu är väl om processen från de två återstående sk. rättsinstanserna. Där verkar det som all media tv. lagt ”locket på ”. Borde väl finnas något att rapportera om därifrån också.

 14. Daniel, är det inte meningen att ni ska föra en objektiv journalistik? Sällan har jag skådat så vinklade nyheter. Fahlman har både direkt och indirekt påståt att Osten är Rasist. Artiklar och reportage har ni bara gjort för att styrka er version. Bristen att undersöka andra sidan är obefintlig. Det som stöder er version skriver ni om, det som inte stödjer er version utelämnar ni. Hur trovärdigt blir det?
  Osten hängdes ut som Rasist väldigt snabbt, om han nu inte blir åtalad för det är han ändå stämplad som rasist och kommer så fortsättningsvis vara.
  Problemet är inte publiceringen av nyheten. Självklart ska ni rapportera, granska, och skriva. Det är inte de det handlar om, utan sättet som ni hanterat detta med Fahlman i spetsen.

 15. Faffe: Jag har hört precis samma sak från alla som lämnade skellefteå i år. Ser du vad lätt det är att anklaga någon utan några som helst bevis, dvs skellefteå-stilen.

 16. Eftersom det är Fahlman ensamen som anklagat och anmält Osten.Tycker jag han nu skulle berätta varför,För antar att det måste finnas en anlednigt till att anklaga någon för ett brott.Eller är det så att bara anmäla och sedan hoppas på bli berömd.Utan att tänka på vilken skade den anklagade kan drabbas av.

 17. Tack för att ni medverkade till att förstöra en SM-semifinal, dessutom har mage att inte be om ursäkt när anklagelserna har visat sig ej stämma, snart läggs förundersökningen dessutom ner, den som polisen startade pga VF… Det är hela sanningen och inget, sedan säger det rätt mycket om förundersökningen att åklagaren lyssnar på tidningen men inte på diciplinnämnden… Men det är en helt annan fråga, jag ifrågasätter starkt polis och åklagarmyndigheter i västerbotten efter den sk. tårgasattacken som polisen genomförde på en fullsatt ståplats…

 18. Robban:Fahlman själv gjorde anmälan,men om en vecka kommer ni hårdnackat påstå att någon anmälan har inte funnits,Likaså kommer ni påstå Fahlman vann målet överlägset.Är väl därför Fahlman nu är så tuff och skriver i varenda tidning som finns,Medverkar i varenda tv progam som finns.Där han jublar över vinsten hur en rasist knäckter Osten totalt.Ganska lätt få reda på vem som gjorde anmälan alla handlingar är offentliga

 19. ROBBAN: När argumenten tar slut brukar de brinna till ordentligt för vissa och de minst begåvade börjar brottas eller kanske brista ut i helt grundlösa harranger baserat på egentligen ingenting. Det var precis det du gjorde. Vem tror du folk skrattar åt? Ärligt nu..

 20. Hittade ni även på om att delgivningen var överlämnad till Osten? I sådana fall tycker jag att det luktar illa…

 21. Gillar inte VF åsikter som inte passar era pucko omdömmen och nu börjat ta bort inlägg!! Nu gäller tydligen att stoppa huvet i sanden och föneka VFs upphov till denna sjuka historia!! Maklöst dåligt, skämmas ska ni

 22. Vilka mega pajaser ni är!!! Alla fattade vad denna kampanj och Er såkallade journalistik handlade om, att smutskasta och skada fienden i en het derby matchserie. Ert lag låg under, och Fahlman fick ”mycket trovärdiga uppgifter” om att Osten skrikigt glåpord mot Hagos hela matchen!!! Klart Fahlman gjorde en story och i direktsändning hänger ut Osten och sedan skjuter han och VF med allt som ni har för att få hela storyn trovärdig. Hoppas det finns någon nämnd som granskar Er och skickar ut Er ur journalistkåren och degraderas till den sandlådan där skvallerpressen håller till. Varför tror ni att hela hockey Sverige skrattar åt Er behandling av denna ”story” och hätska kommentarer kommer upp lite här och där!!! Inte är det för att ni är så sakliga och objektiva, näää ni ska SKÄMMAS oavsett om ni fattar vad ni ställt till med eller inte.

 23. NI är så mega bedrövligt dåliga losers. Ni tar bot inlägg som inte passa era åsikter i denna debatt!!! Tål ni inte sanningen!!

 24. Hur kan man få tag på domen från Svensk hockey ang ”Osten”. Jag inväntar även att instans 2 skall fria Osten innan jag återkommer och ställer några frågor. Men vad man pinsamt kan konstatera är att redaktören ansåg att JF vann över ”Osten” i Canal+ (första dagen för nyheten) Då borde man ha insikt att det finns ingen vinnare varje gång man måste diskutera rasism och/eller huliganism på våra idrottsarenor. Det kan man väll ändå anse, eller? Att det verkar som det inte kommer någon ursäkt tycker jag bara visar på det som alla, om jag får använda ert egna benämning ”normal begåvad person”, en för övrigt intressant benämning av vad? redan anser om det här ärendet.

 25. Om ni skulle sluta ligga med era egna och ist ta reda på FAKTA innan ni skriver något..

  Ungefär samma som vi var ett gäng Luleåsupportrar som gick på stan när er sportchef kom fram spotta oss i ansiktet!!

  Hur trovärdigt är det??

  men bara bra, nu kommer alla bara garva till FAHLMAN!!

 26. VF och Fahlman har svårt att se sanningen i vitögat. Ni har verkligen gått för långt.
  Ni har påstått saker som inte inträffat. Ni har pekat finger utan anledningen och ni vågar inte erkänna era egna misstaget.
  SVAGT säger jag bara! verkligen SVAGT!
  Ni är verkligen otroligt perfekta och felfria människor….

 27. inget att be om ursäkt för…..nu vill jag att du svarar Daniel…kommer ni hädanefter att hänga ut varje misstänkt brottsling ni får tips om med namn och bild innan rättvisan har fått ha sin gång????

 28. Visst är det lätt att hänga ut ”Osten” så skadan är ju redan skedd,men en ursäkt för eran personliga vendetta är på sin plats.Sedan hoppas jag att det går att stämma VF för förtal,för den pajkastning som ni har utsatt Osten och LHF för gör att man häpnar

 29. Klart att Fahlman och Folkbladet inte ska be om ursäkt. De vore ju pinsamt och stolta pojkar ber aldrig om ursäkt hur fel de än kan ha.

 30. Till ni som inte förstått riktigt hela historien.
  Grejen är nämligen att Fahlman inte bara var journalisten som rapporterade vad som någon åskådare intill Osten hade påstått sig höra, utan även agerade som domare och spydde galla över Osten, bland annat i direktsändning på TV4, trots att Osten själv förnekade hela historien från första början.
  VF hakade på (Tillät Fahlman fortsätta)för att röra upp en storm mot LHF, samtidigt som TV4 snabbt insåg att man var på grumligt vatten om Fahlman tilläts fortsätta orera i TV, så Fahlman försvann därefter från kanalens hockeyredaktion.
  Detta skulle nog VF också ha gjort nu med facit i hand, eller åtminstone tyglat hans värsta utspel och påhopp mot Osten, i vart fall så länge Osten inte blivit dömd den juridiska vägen.
  Slutligen, detta har inte ett dugg med föreningen Saik att göra, för dom har inte ställt sig bakom varken polisanmälningen eller vad som skrivits om detta.

 31. Som AIKare och vf prenumerant så är det dåligt av VF att inte be osten om ursäkt. Tidigare så tyckte jag att Jonas Fahlman skrev bra i VF. Men efter detta så hoppas jag att han inte får fortsatt förtroende hos VF.

 32. Jag blev mörkrädd när jag såg Fahlman på TV4. Det fanns ingen tillstymmelse till opartiskhet. Hur kan den journalisten ha Daniel Nordström ha ”orubbliga förtroende”? Ta en kurs i grundläggande journalistik Nordström, den långa vägen har inte varit lång nog ännu.

 33. Det är ju tråkigt och fegt att läsa hur ni nu lämnar vittnena i sticket och lägger över allt på deras axlar.
  Jag är helt säker på att dessa ej lämnat in anmälan utan påtryckningar från Jonas skojarn Fhalman och indirekt då även Vf.

  Det vore helt på sin plats att även ni då stog upp för erat agerande och inte likt stuttsen stoppar huvudet i sanden.

  Detta borde ni även ha upplyst vittnena, alltså att ni inte kommer att backa upp dem utan lägga all skuld på dem.

 34. Klirr!!!
  Visst var det ljudet av en sten som gick genom ett glashus???
  På tal om vidrig förtalskampanj!!!
  Aldrig har väl en förtalskampanj fått så mycket medialt utrymme som under dig redaktör Nordström??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *