Viktigt att ta debatten

Skärmdump från Radio Västerbottens hemsida.

Måndag 1 augusti klockan 23.45
Jag deltog i en direktsänd diskussion i Radio Västerbotten i eftermiddags.
Ämnet var lika intressant som relevant. Det handlade om kommentarer på nätet och främlingsfientlighet.
Min slutsats: Vi måste ta debatten.
Högerextrema grupper är väldigt flitiga – och skickliga – på nätet.
De är också oerhört högljudda.
Det gör att skaran kan verka betydligt större än den är, för grupperna har ofta en utstuderad metod då de inleder diskussioner på tidningars nätforum. Det är inte ovanligt att rasistiska inlägg från flera olika så kallade nicknames kommer från samma ip-nummer. Tyvärr är det många som ser inläggen och suckar. De gör inget mer. De orka eller vågar inte ta debatten. Det är oerhört synd.
I dag skriver branschtidningen Journalisten att flera norska medier har begränsat möjligheten att kommentera artiklar som handlar om massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.
Aftenposten tillhör de tidningar som stängt sitt diskussionsforum.
”Vi har stängt hela debattcentralen och så har vi infört förhandsmoderering, alltså förhandsläsning av allt som skrivs på kommentarsfälten”, säger Knut Olav Åmås som är kultur- och debattredaktör på Aftenposten till Ekot.
De norska tidningarnas beslut om att begränsa kommentatorsfunktionerna har lett till kritik om att tidningarna på detta sätt begränsar det fria ordet.
Jag förstår kritiken, men jag kan å andra sidan förstå tidningarna också.
Jag tror emellertid inte att det är rätt väg att stänga kommentatorsfunktionerna. Strypta debatter är sällan fruktbara.
Jag tror istället att öppenhet är rätt lösning. Det gäller att ta debatten, vilket jag också sade i diskussionen i Radio Västerbotten som du kan lyssna på här.
På VF strävar vi efter att i allra högsta mån ha en öppen debatt, men det finns förstås gränser. En ansvarig utgivare är inte ansvarig om den släpper debatten helt fri och öppen. Som i alla debatter behövs moderatorer.
Vid enstaka tillfällen har vi valt att helt stänga av kommentatorsfunktionen på artiklar. Senast vi gjorde det var när den sjuårige pojken knivmördades på Tomtebo i Umeå. Anledningen var att diskussionen i artikelkommentarerna då spårade ur i rasistiska och människofientliga kommentarer.
Det är viktigt att vi vågar – och får – diskutera problemen kring invandringen, för sådana finns naturligtvis.
Men det är viktigt att frågan diskuteras i sansad form och det är viktigt att den inte tigs ned.
I morse skrev Torbjörn Jerlerup, antirasistisk bloggare och iberaldemokrat i Gnesta, ett debattinlägg på Politiskt Inkorrekt, ett forum där många av hans politiska motståndare finns.
Du kan även höra Jerlerup i inslaget från Radio Västerbotten.
Jerlerup skrev i sin debattartikel att det är viktigt att stoppa hatet och ta debatten – från båda sidor.
– Jag anser att vi har ett ganska stort ansvar att ta debatten, och fram för allt att inte använda Sverigedemokraterna som en sorts knölpåk mot politiska motståndare. Det har jag sett ganska ofta, vänsterpoltiker som säger att Sverigedemokraterna är som högern och högerpolitiker som säger att Sverigedemokraterna samarbetar med vänstern, säger Jerlerup.
Han är inne på ett viktigt spår och det finns all anledning för media att vara självkritisk.
Dels har vi inom media förstås ett stort ansvar för att inte hat och rasism från olika grupperingar sprids på våra sajter, dels har vi ett väldigt stort ansvar att hålla debatten vid liv.
Det är en svår balansgång och det är en balansgång som vi inom medierna långt ifrån alltid klarar av.
Men vi måste ständigt göra nya ärliga försök.
Vi får aldrig ge upp.
Vi måste ta debatten.
Den får aldrig tystna.

1 kommentarer

  1. Hej,

    PI uppfyller en viktig funktion angående att hålla koll på journalister. En sak jag har lärt mig under det år jag har läst på PI är att der som riksmedia skriver ut är en vinklad sanning. PI brukar gräva och leta upp mer bakgrund bakom det som nämns och då växer ofta en annan bild fram.

    Så jag kan verkligen rekommendera läsa PI för att få en mer nyanserad bild. Tänk på att många journalister har sin politiska riktning långt till vänster vilket självklart även kan avläsas i deras artiklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *