Takida och pressetiken

Takida är i krig med recensenterna. FOTO: NICLAS BRUNZELL

Torsdag 4 augusti kl 23.00
Det är ingen hemlighet att jag hör till den skara som har svårt Takida.
Det hindrar inte att jag tycker synd om Ångebandet.
Dels för att det har en så skev självbild, dels för att det har blivit helt legitimt att spotta på det.
I dag skrev Sundsvallstidningen Dagbladet att Takida har fått nog.
Bandet har valt att polisanmäla en recension i musiktidningen Gaffa, skriven av Chris Lindahl.
– Personliga påhopp acceptera vi inte, säger sångaren Robert Pettersson till tidningen.
Takida har blivit en slagpåse bland recensenterna. Positiva recensioner är väldigt sällsynta.
– Jag vet inte varför det är så, säger Robert Pettersson. Om det beror på att vi är från lilla Ånge eller för att vi hela tiden gått vår egen väg och gjort så mycket själva kan jag inte svara på, säger Robert ­Pettersson.
De dåliga recensionerna beror knappast på att Takida är från Ånge.
De beror helt enkelt på att recensenterna tycker att Takida är ett trist band. Det innebär förstås inte per automatik att publiken tycker detsamma som recensenterna. Takida är nämligen ett typiskt exempel på ett band som säljer bra och har stor publik, men som ändå alltid får dåliga recensioner.
Vi har sett samma scenario med Toto och även med andra svenska band som Hammerfall, Poodles och Heat.
En massa dåliga recensioner på raken gör att det plötsligt blir legitimt att skriva eller säga vad som helst och till slut blir det negativa en norm. En rockig och hipp recensent som vill vara creddig kan till slut helt enkelt inte uppskatta ett band Takida och samtidigt behålla sin värdighet och status inför andra rockiga och hippa recensenter.
Och när alla hårda ord redan är sagda vrickar recensenterna tungorna och tummarna av sig för att hitta nya elaka och fyndiga formuleringar.
Recensionen i Gaffa, som fick bägaren att rinna över, är egentligen inte så mycket värre än alla andra – om man bortser från avslutningen: ”Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten.” Omdömet handlar om Robert Pettersson. Ett onödigt och okänsligt omdöme. Att jämföra sång med ett syndrom är varken roligt eller fyndigt.
Det kunde ha räckt att konstatera det.
Men då var det detta med Takidas självbild.
Takida är ett stort och framgångsrikt band numera och som sådant borde det förstås inte en behöva bry sig.
Takida har tusentals fans som älskar dem oavsett vad recensenter som jag själv tycker.
Men Takida reagerar naivt. Medlemmarna blir fruktansvärt sårade och gör något så obegripligt som polisanmäler recensenten. Polisanmäler!!!???
Om jag säger så här: Polisen lär knappast kalla in insatsstyrkan, mordroteln och bombgrupen för att gå till botten med denna anmälan.
Om nu Takida inte kan släppa detta borde bandet istället ha backat några steg och bokstäver och bytt ordet polis mot ordet po.
PO är en förkortning av Allmänheten pressombudsman, som finns till stöd för personer som känner att de blivit utsatta för oförsvarliga publicitetsskador.
Jag kan i och för sig inte tänka mig att PO skulle fälla Gaffa för recensionen av Takida, men PO skulle åtminstone – till skillnad från polisen som förstås har andra och viktigare prioriteringar – ta ärendet på allvar och gå till botten med det.
För jag antar att syftet med Takidas anmälan är att skapa debatt.
En polisanmälan är bara fånig. Den kommer förmodligen bara att vända sig mot Takida självt och få recensenterna att vässa pennorna ännu mer.
En PO-anmälan hade däremot varit ett mer sansat sätt att hantera det hela på.
En PO-anmälan hade också på ett helt annat sätt kunnat leda fram till en viktig pressetisk debatt kring hur långt en musikrecensent får gå i sitt omdöme.
Den debatten bör vi ta ändå.
För det är läge för självrannsakan, både hos Takida och hos oss musikrecensenter.

21 kommentarer

  1. Så en journalist ska alltså få skriva vad som helst om en person utan att riskera polisanmälan? Helt rätt gjort av Takida. Det är dags att svenska låtsasjournalister får smaka på sin egna medicin. Hoppas han fälls så pressetiken höjs, för det vore sannerligen på tiden.

  2. Stefan: Nej, en journalist får inte skriva vad som helst om en person utan att riskera polisanmälan. I just det här fallet anser jag emellertid att en po-anmälan hade varit ett bättre alternativ för Takida.

  3. Osten friades helt av vårt rättssamhälle. Nu är det dags för dig som ytterst ansvarig för de fruktansvärda anklagelserna och den fasansfulla misskrediteringen av osten att be om ursäkt. Jag menar, vad är du för person annars?

  4. Referenserna till Downs syndrom är smaklösa så att det räcker, men det som bandet främst reagerade på är slutklämmen som sedan igår plockats bort från webbversionen av Gaffa.

    I originaltexten står det: ”Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten och det är då man på riktigt börjar fundera över hur många år man behöver sitta inne för överlagt mord i Sverige.”

  5. ALLA musikrecensenter i detta land har exakt samma musiksmak. En helt usel sådan alltså. Skulle aldrig falla mig in att kolla upp ett band som fått bra betyg i Folkbladet. Är bandet däremot totalsågat kan det vara hur bra som helst.

  6. Personliga påhopp från journalister är så förbannat tragiskt och patetiskt. Samma sak när journalister verkar tro att de är allmänmäktiga och får sprida ut vilken skit det vill. Vissa journalister och utgivare borde verkligen avgå och se till att lämna över stafettpinnen till de som verkligen tar sitt jobb på allvar och gör det korrekt.

  7. Daniel Nordström// Så ni idkar ingen som helst självkritik? Ni har utmålat en man som rasist, ni har en medarbetare som står i TV4 och agerar åklagare och domare och fortsätter attackera Osten. Och nu när det kommit fram att ni inte hade under fötterna så låter ni bara det bero. Det är ganska grova anklagelser ni kommit med som knappast gjort Ostens liv lätt efter eran häxjakt. Nä, ni har ju ingen som helst anledning att be om ursäkt… inte ens som medmänniska kan du känna att det vore på sin plats?

  8. Sandra: AMEN!

    Daniel Nordström: Jag har läst den texten och när du ser tillbaka på ditt livsverk kommer förmodligen även du anse att denna historia (inkl. texten med dess tillrättalagda bortförklaringar i synnerhet) är ett lågvattenmärke. Även om du aldrig kommer erkänna det för någon annan.

  9. Återigen en dåligt påläst journalist som skriver om en annan dåligt påläst journalist. Dessa låtsasjournalister och hittepåmedia är vår tids lägst stående kryp. Dem har aldrig fel och kan aldrig medge att dem gjort fel. Gömmer sig alltid bakom tryckfrihet och fina låtsasideal.

  10. I artikeln gör recensenten överväganden kring överlagt mord. Detta är allvarligt och ligger inom gränsen för brottslighet och därmed är polisen rätt forum. Vad gäller självbilden har jag aldrig stött på rockband som ursäktar sin existens, något som skulle te sig mycket mmärkligt. Takidas starks sida är

  11. Forts. Takidas starka sida är enligt min mening att de skapar en mycket speciell stämning live, med glädje, lekfullhet, närvaro och kontakt med fansen.

  12. ..polisanmälan utesluter inte en PO anmälan. En artikel med i övrigt mkt pubertala drag, välkommen in i målbrottet…

  13. Pubertalt var ordet sa Bull 🙂 Kan bli både målbrott och brottmål av detta m.a.o. Och PO som grädde på moset.

  14. Glasvegas: Bara för att Osten nekar till att ha skrikit negersvin betyder det ju inte att han inte gjort det. Du menar alltså att du tror att alla är ärliga och står för det dom gjort?

  15. Har ni verkligen mage att försöka vara politisk korrekta?
    Detta är höjden av hyckleri, ni har försökt hela våren att justitiemörda någon som KANSKE eller KANSKE inte har skrikit rasistiskt.

    Nu ligger analklådan nära tungan nära då ni försvarar en kollega som bevisligen skrivit vad som helst. Etik och Moral är inte stötteord på eran tidning.

    ”Tat lugnt med Journalisten, men stena Osten”.

    Att som journalist få ”uttrycka” sig klandervärt och idiotiskt och inte behöva stå för det? Det är inte OK för andra enligt DIG men för journalister är det det?

    Journalister som martyrer är väl höjden av ironi. Helst då ni eldar på pöbeln utan hänsyn och då det kommer till kritan att ni inte gjort erat jobb så då ska ni ha
    fripass och personlig nallebjörn. Hycklare.

    Källkritik, Objektivitet. Tillåta en bloggare skriva subjektiva inlägg om en artikel som han objektivt(hoppsan) skrivit. Det är

    Rätt av Takida att polisanmäla den löjlige lilla uppmärksamhetssökaren.

  16. Fredrik: Bara för att två personer påstår sig ha hört något betyder det inte att det är sant. Personligen försvarar jag hellre någon som kan vara oskyldig än att bränna denne på bål.

  17. ”Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten och det är då man på riktigt börjar fundera över hur många år man behöver sitta inne för överlagt mord i Sverige.” Citat från rescensionen.
    Johan Fahlman fick ju liknande till dödshot så varför inte polisanmälan?

  18. HA! Finns det ingen hejd på Skellefteåsjukan 2.0? Ni är det ynkligaste och fegaste som finns. Försöker spela så jäkla politiskt korrekta så länge ni inte själva är inblandande. ”Time to man up” på VF och erkänna att ni felaktigt anklagade Osten. Ni må tro det men det här är inget ämne som bara kommer att glömmas bort.

  19. Daniel Nordström: Nu försvann du igen. Har du tagit time-out eller kärlekssemester med en SJ-pall? 🙂 Osmakligt inlägg av mig? Beror på vad man jämför med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *