Orden finner alltid en väg

Yttrandefriheten är hotad på många håll i världen. FOTO: SCANPIX

Fredag 2 september kl 10.25
Vi har redan tidigare sett den oroande utvecklingen på flera håll i världen.
Nu är det fria ordet allvarligt hotat även i Sydafrika
Om ett par veckor kan pressfriheten vara helt avskaffad i landet.
Sociala medier och det fria ordet har varit en viktig kamp för människor när det gäller kampen mot regimerna i bland annat Egypten och Libyen.
Orden är starka. De skrämmer uppenbarligen de som är rädda att sanningen ska komma fram.
Jag läser i Svenska Dagbladet att ANC-majoriteten i Sydafrika under två års tid förberett en ny lag, som av naturliga skäl orsakat en enorm debatt i landet.
15 september läggs förslaget fram i parlamentet. Om det går igenom avskaffas pressfriheten i Sydafrika. Enligt förslaget ska i princip allting kunna hemligstämplas i framtiden. Dessutom kan den som publicerar sanningar som anses obekväma dömas till fängelse i tio år.
Organisationen Right2Know har nu bildats i en kamp att stoppa lagförslaget. Den har för närvarande cirka 20 000 medlemmar, uppger SvD.
Det finns förstås all anledning att reagera och att agera.
Det fria ordet är ifrågasatt och hotat på flera platser runt om  i världen – även i demokratier. Jag tänker till exempel på Storbritanniens premiärminister David Cameron och hans uppseendeväckande hot att stänga sociala medier i samband med upploppen i England.
Pressfriheten och yttrandefriheten är hörnstenar i ett demokratiskt samhälle, därför är det naturligtvis viktigt att dessa ständigt försvaras.
Att försöka tysta medier och kritiska röster är ett både fegt och allvarligt svek mot demokratin.
Det är bara att hoppas att kampanjen ger resultat och att de ledande i Sydafrika besinnar sig.
Det fria ordet går inte att stoppa.
Det finner alltid en väg.

2 kommentarer

  1. Det fria ordet finns ju inte ens i Sverige. Har man fel åsikt från den moraliska majoriteten är man illa ut om man skulle öppna sin mun. Så varför skriva om Sydafrika när du inte ens kan säga din åsikt i Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *