Världens svåraste jobb

Geir Lippestad, försvarar Anders Behring Breivik. FOTO: SCANPIX

Måndag 19 september 22.20
Geir Lippestad.
Han försvarar terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
Jag kan inte tänka mig ett svårare uppdrag.
Geir Lippestad föddes 7 juni 1964. Han är ingen erfaren brottsmålsadvokat, även om han för ett tiotal år sedan försvarade en nynazist som mördade en ung man i Oslo.
Nu försvarar han en av de värsta terroristerna och massmördarna i modern tid, Anders Behring Breivik, som 22 juli dödade 77 människor i centrala Oslo och på ön Utöya.
Det var Behring Breivik själv som begärde att få Lippestad som advokat.
– Min första tanke var att uppdraget skulle bli för svårt, att jag inte skulle orka, sade Lippestad när han var gäst hos Skavlan i SVT i fredags.
I intervjun, som ni kan se i sin helhet här, sade Lippestad att Breivik har förklarat varför han valde just honom som försvarare.
– Vi hade kontor nära varandra, på så sätt har han sagt att han känner han till mig, sade Lippestad som inte vill spekulera i om han på något sätt ingår i Breiviks plan eller om det tidigare fallet med nynazisten gjort att Breivik valt just honom.
Precis som många norrmän på viktiga poster har gjort efter massakern utstrålar Lippestad ett märkligt lugn, även om han lät känslorna skena iväg tidigt i utredningen.
I samband med den första internationella presskonferensen inför ett stort pressuppbåd sade Lippestad så här om Breivik: ”Han är inte som någon annan av oss. Hela fallet tyder på att han är galen”.
– Jag blev överrumplad av att det var så många journalister på plats, det är klart att jag hade uttryckt mig på ett annat sätt om jag hade fått sitta och förbereda mig i lugn och ro, sade han till Skavlan.
Efter dådet har Lippestad tillbringat omkring 70 timmar tillsammans med Breivik. De har talat om bland annat de fruktansvärda dåd Breivik gjort sig skyldig till.
Lippestad har jobbat med fallet två månaders tid.
Efter jobbet går Lippestad hem som alla andra till fru och barn.
Han lagar mat och hjälper till med läxorna.
Frågan är hur han orkar.
– Det gäller att vara professionell och förbereda sig, inte minst mentalt. Mitt mål är att se till att reglerna följs och att min klient blir behandlad som alla andra, sade Lippestad i intervjun.
Ett flertal norrmän har varit upprörda över att Lippestad tackade ja till uppdraget att försvara en sådan person som Breivik. Lippestad säger att han har förståelse för upprördheten.
Det är naturligt att allting kring fallet väcker enormt starka känslor, men vi bör vara tacksamma att det finns människor som Geir Lippestad. Trots allt har även en sådan person som Breivik rätt till en människovärdig rättsprocess.
Jag är enormt imponerad av Geir Lippestad – inte minst på grund av att han ställde upp i en personlig tv-intervju mitt under en pressad rättsprocess. Jag tror att få svenska advokater hade gjort det.

youtube::V6qEmGE9huM::

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *