Pao vill vara en katt

Tisdag 4 oktober klockan 16.15
Att det finns människor som känner sig osäkra på sin könsidentitet är allmänt känt.
Men det finns även människor som är osäkra på sin art.
I kväll berättar Kanal 5:s Outsiders historien om 26-åriga Pao. Hon vill vara en katt.
I Australien kan numera de människor som är osäkra på sin könsidentitet få ett X inskrivet i sitt pass i rutan för könstillhörighet. Detta anger att könet inte går att fastställa fullt ut, en nyhet som bland andra Dagens Nyheter skrivit om tidigare.
Det enda som krävs för att en person i Australien ska få detta X i sitt pass är ett skriftligt intyg från en läkare.
Regelverket har utarbetats av det australiska utrikesdepartementet och syftet är att transpersoner inte ska riskera att drabbas av olika former av diskriminering.
Jag gillar det regelverket och hade gärna sett det även i Sverige.
Jag tror nämligen att systemet i Australien kan hjälpa och stärka människor som upplever att de är födda med ”fel” kön och dessutom ger det också en viktig signal och acceptans till att vi alla har rätten att vara olika.
Men det finns även mer komplicerade fall. Det finns människor som upplever att de är födda i fel art, vilket Outsiders i Kanal 5 berättar om i sitt premiärprogram i kväll.
I programmet kommer historien om 26-åriga Pao att berättas. Ända sedan hon var liten har hon känt sig som en katt och hon drömmer om att leva någonstans i världen där hon till fullo också kan accepteras som katt.
Det är förstås lätt att se Pao som en person som främst är i behov av vård.
Men går frågan att avfärda så enkelt?
Jag har faktiskt ingen aning.
Jag hoppas bara att Pao får hjälp. På något sätt.

youtube::wyfY9TXiCiU::

8 kommentarer

 1. Jag har aldrig sett mig som speciellt annorlunda om jag ska vara ärlig. Jag känner att min kropp är fel, då det saknas öron och svans. Det är en känsla som går mycket djupare än att det skulle /se/ rätt ut; kan kanske förklaras bäst som fantomsmärtor, men utan smärta?

  Nåja, jag känner mig fortfarande inte så annorlunda. Jag känner mig inte alls sjuk, och min psykolog har aldrig tyckt att min kattighet har varit ett problem. Hur min kropp ser ut eller borde se ut har väldigt lite att göra med hur jag är som person, och min kattighet påverkar min personlighet väldigt lite.

  Sedan ser jag mig inte heller ”som en riktig katt”. Det är stora skillnader mellan mig och en annan kattt. Det är en anledning till att jag själv hellre beskriver mig själv som ett panterdjur än en katt.

  Om du skulle vara intresserad av min egen version så kan du kontakta mig på pao @ panterdjuret.nu om du vill. :3

  /Pao

 2. Absolut inget fel i att hon identifierar sig kroppsligt och själsligt som ett panterdjur. Det som är fel är människorna som ser henne och inte kan acceptera henne för den/det hon är. Huvudsaken är att hon är ärlig mot sig själv och mår bra i sin självidentitet.

 3. Heter hon verkligen Pao? Elller är det nåt smeknamn som hon vill heta som katt? Har kollat på birthday.se finns ingen 85a eller 86a som heter Pao.

  undrar vad hennes riktiga namn är i såfall

 4. Till blacke:
  Jag har mina boendestöd för att det finns vissa saker jag inte kan göra, främst på vintern då kylan gör att jag får väldigt ont och knappt kan röra mig. Det har ingenting att göra med min kattighet eller hur jag ser ut. Jag hoppas att det hjälpte.

  /Pao

 5. blacke: Om det är så att hon har en störning – so what?

  Det är såna som du som trakasserar såna som Pao ute på gatan, och det är väl därför hon känner att det behövs synas. För man får finnas även om man inte är som alla andra, och om du saknar förmågan att respektera dem som är annorlunda så har du betydligt större problem än de du tror att Pao har.

 6. Vi i SVEDiMF tycker att det är bra att frågan om politisk klinisk lykantropi tas upp i debatten, även om vi avböjde medverkan i Outsiders. Vi är inga outsiders. Vi är delfiner som har råkat födas i människokroppar och därför kan uttrycka våra känslor, drifter och önskemål. En artbytesutredning vore, särskilt nu när Pao ”kommit ut”, verkligen på sin plats.

 7. Jag har inte fått uppfattningen att Pao mår dåligt pga kattigheten, att det är ett problem för henne. Det är spännande att andra människor drar slutsatsen att hon är sjuk och mår dåligt. I programmet verkar hon tvärtom rätt nöjd med sin tillvaro. Kanske drar man slutsatsen att hon har problem och behöver hjälp för att hon inte är delaktig i samhället på samma sätt som andra. Hon verkar tex inte ha något jobb, vilket är lite av en dödssynd i Sverige idag. Att inte ha ett jobb är det värsta en människa kan göra, oavsett om man sliter ihjäl sig i sökandet efter jobb eller om man trivs som arbetslös. Skurk och slödder är man i vilket fall. Är man då dessutom annorlunda går folk i taket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *