Därför publicerar vi inte namnet

Fredag 4 november kl 18.40
VF publicerade namnen på gärningsmännen vid Mariehemsmordet och vid Tomtebomordet.
När nu domen i Tegsmordet fallit publicerar vi inte gärningsmannens namn.
Anledningen är gärningsmannens familjesituation.
En 27-årig man dömdes till 15 års fängelse för det brutala mordet på Teg i somras. Du kan läsa VF:s text om domen här.
I min roll som utgivare resonerar jag på exakt samma sätt i det här fallet som jag gjorde vid Mariehems- och Tomtebomordet.
Min grund är alltid att vi som nyhetsförmedlare ska berätta allt vi vet.
I den grundprincipen ingår att en mördares namn ska publiceras.
Men varje fall är unikt och man måste därför titta på varje fall unikt, fundera kring allmänintresset och noga tänka över vilka konsekvenser en publicering kan få.
När det gäller Mariehems- och Tomtebomordet fann jag inga skäl att avstå namnpublicering på gärningsmännen.
I Tegsmordet är det annorlunda.
Där avstår vi namnpublicering.
Vi gör det inte för att skydda gärningsmannen.
Vi gör det för att skydda hans anhöriga.
Den dömde 27-åringen har nämligen flera små barn.
I de pressetiska regler som alla medieföretag förhåller sig till står tydligt skrivet att man noga bör överväga konsekvenserna av en namnpublicering:
”Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.”
Allmänintresset kring Tegsmordet är visserligen stort.
Men jag anser att det finns allt för stor risk att 27-åringens barn skulle lida en orimligt stor publicitetsskada om vi publicerade deras pappas namn.
Därför avstår vi publicering.

19 kommentarer

  1. Detta är en Svensk man! Namn publiceras inte… Tomtebomordet gäller en utländsk man! Namnet puvliceras! Det är alltså inte alls som ”invandrarkritikerna” allt som ofta säger… Tvärt om visar det sig vara… Så man skall aldrig tro invandrarkritiker eller ta dem på allvar…

  2. Eloge till VF!
    VK har tydligen ändrat uppfattning i frågan och tagit bort namnet nu. Det visar att ni är rätt ute. Gott omdöme Daniel – fortsätt så!

  3. Våren 2006 greps och dömdes en person från umeåtrakten. Då gällde det ej ett mord. Men hans namn blev publicerat av pressen. Han hade yngre barn då. Om jag minns rätt publicerades hans namn även av VF. Kanske var det en annan chefredaktör då…

  4. Då Daniel Nordström tillträdde namngav han Hagamannen. Med den logik som Nordström redovisar idag skulle Hagamannen ha fått förbli anonym – alternativt skulle Tegsmördaren ha namngivits. Båda två har en liknande familjesituation. Det liknar lotteri i VF: Hagamannen och pojkmördaren på Tomtebo drog en nitlott, 27-åringen drog en vinstlott. Nordström saknar logik.

  5. @Gusten och @Lars: Som jag skriver i detta blogginlägg är varje fall unikt och där måste man som utgivare bedöma varje fall unikt. Det är inte relevant att jämföra Hagamannen med Tegsmördaren. Allmänintresset är naturligtvis avsevärt mycket högre när det gäller Hagamannen. I fallet Hagamannen är allmänintresset så stort att det går före publicitetsskadan för de anhöriga.

  6. Mkt intressant!
    Det kanske mest spännande är att media aldrig har fel i sina bedömningar. Publicerar de, så har de gjort rätt bedömning och publicerar de ej så har de gjort rätt. Har ni gjort fel ngngång Nordström…?

    Eller kanske efternamnet på gärningsmannen spelar roll….

  7. Jag förstår inte hur medierna resonerar.
    VK publicerade namnet, och VF gjorde det inte. (det brukar vara tvärtom, men det är en parentes).
    ”Publicitetsskadan” är så att säga redan skedd. Dessutom har ju halva Umeå redan vetat vem gärningsmannen är via djungeltelegrafen samt andra Internetsidor. Så varför mörka?

  8. Håller med David fullt ut. Bara löjligt att inte publicera namnet då det i realiteten redan varit officiellt i två månader. När dessutom tidningen i samma hus väljer att publicera namnet framstår det ju som än löjligare att inte publicera namnet. Tror Nordström att människor i Västerbotten bara läser VF och aldrig ens råkar surfa in på VK?

  9. Ja herregud tänk på barnen…
    Nä helt seriöst så är ju domen en offentlig handling så vem som helst kan knalla in på Tingsrätten och ta reda på vem det är oavsett om VF publicerar namnet eller inte.
    Troligtvis är det något annat som gör att Nordström fattat beslutet om att inte publicera. Jag är grymt besviken. Mest för att det drar ett löjets skimmer över VF.

  10. Henrik: Skillnaden är att väldigt få är så nyfikna att de knallar iväg till Tingsrätten och begär ut domen medan väldigt många läser VF och VK…Vem är det som skulle gynnas av publiceringen menar du? Och vad skulle vara den ”riktiga anledningen” till att man väljer att inte publicera namnet? Invandrarkortet går ju inte att spela i det här fallet så vad kan foliehattarna koka ihop nu måntro?

  11. Robert, visst är det få som knallar till tingsrätten och ber att få ut domen. Men lik förbannat finns det folk som gör det, och det räcker att en gör det för att sanningen ska komma ut. Rykten sprids snabbt särskilt när det är av stort allmänintresse som i detta fall. (Det är en snackis på varenda arbetsplats!)Jag måste säga att jag är besviken på Daniel Nordström. Jag trodde han hajat att det är 2011 och sånt här inte går att tysta ner. Vem tror han sig skydda genom att inte publicera namnet? (I synnerhet när det 1)redan är allmänt känt, och 2) den större konkurrenten redan valt att publicera namnet och 3) domen är offentlig.)Troligtvis sitt eget skinn eftersom han stött sig gärningsmannens bloggande moder i ett tidigare skede!

  12. Tycker att det är intressant att läsa denna e-tidning. Skillnaden mellan denna och tex norran,vk är att väldigt många i artiklarnas kommentarer har synpunkter på artiklarna. Namnpubliceringar, Ifrpgasättandet av allmänintresset och sanningshalt. Vad är det för skillnad mellan denna tidning och alla andra?

  13. En eloge till VF, igen!
    .
    VF är den enda statsfinaniserade tidningen i Sverige vad jag vet, som vågar publicera namn och bild när det kommer till just invandrare, trots att de pressetiska reglerna Daniel refererar till, mer eller mindre förbjuder det.
    .
    I samtliga skandinaviska länder har vi en pressetisk regel som i praktiken säger”Skriv inget ont om utlänningar eller folk som kan uppfattas som utlänningar, då frodas nämligen rasism och fördomar”.
    .
    Det är en löjlig regel som gör att nästan alla (förutom VF då) avstår från att publicera namn eller bild när det kom till personer under de kategorierna.
    .
    Sverige är dock det enda skandinaviska land som följer denna regel någorlunda. Det är inte helt omöjligt att ha en mörkhyad mördare på framsidan av en Danks tidning, något som inte skulle gå sig för i Sverige. Här har vi i vissa tillfällen gått så långt att, om man måste visa en pixlad bild på förövaren, så ljusar man upp den så att det ska se ut som en ljushyad person.
    .
    Tack VF.

  14. Daniel> Hade ni bild på Tomtebomördaren på framsidan av er papperstidning? Skulle uppskattas till tusen om du svarade.

    Mvh ”JM”.

  15. @JM: Svaret är ja. Vi publicerade namn och bild på Tomtebomördaren i samband med åtalet mot honom. Vi publicerade bild på honom både på vår första sida, på insidorna och här på folkbladet.nu.

  16. När det gäller publiceringar gör jag ingen skillnad på om det handlar om svenskfödda eller utlandsfödda. Det faktum att vi publicerade namnen på Mariehemsmördaren och Tomtebomördaren har naturligtvis ingenting att göra med att de råkar ha utländska namn. Mina beslut bygger på helt andra kriterier, vilket jag tror att de allra flesta läsare inser. Vi behandlar alla lika – oavsett etnicitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *