Löjets skimmer över Umeå

Tisdag 6 december klockan 21.20
Umeå kommun ska bli en tobaksfri arbetsplats.
Det är bra att kommunen vill stödja anställda som försöker bli tobaksfria.
Det är däremot helt fel att införa ett förbud.
Kommunstyrelsen har i dag, efter en tids debatt, fattat beslutet att tobaken ska bort inom Umeå kommun. Rökförbudet under arbetstid införs nästa år. Men snuset ska alltså också bort, det är ännu oklart exakt när. Beslutet klubbades igenom med röstsiffrorna 11-4.
Kristdemokraterna och Moderaterna var de enda partierna som var emot.
Moderaten Anders Ågren kallar beslutet för löjligt.
– Det är ett fånigt förslag, säger han. Kommunen som arbetsgivare ska inte springa runt och leka snuspolis. Då kan vi lika väl bestämma vilken mat de anställda ska äta, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.
Åsa Öhgren (S) säger dock till Västerbottensnytt att allt handlar om att stödja dem som vill bli tobaksfria.
Det är bra att Åsa Öhgren vill hjälpa de kommunanställda – men detta är fel väg.
Jag kan möjligen förstå att ett rökförbud diskuteras.
Rökning är som bekant oerhört farligt.
Passiv rökning är ett stort problem.
Röklukt på kläder orsakar också obehag inte minst för allergiker.
Men snusning? Hur många har drabbats av passiv snusning inom Umeå kommun?
Förbud löser aldrig någonting.
Om politikerna verkligen vill hjälpa de anställda inom Umeå kommun att bli tobaksfria bör de också göra det med sunda medel genom att upplysa om tobakens skaderisker och erbjuda hjälp för den som vill sluta, till exempel genom att erbjuda extra premier eller någon form av priser till den som lyckas bli tobaksfri. En liknande kampanj gjorde vi för övrigt med framgång för något år sedan inom den mediekoncern jag arbetar inom. Den som lyckades bli tobaksfri fick en fin middag för två på en restaurang i Umeå.
Anders Ågren, som för övrigt bloggar om beslutet här,  har helt rätt.
Det här beslutet drar ett löjets skimmer över Umeå.

11 kommentarer

  1. Bra skrivet och jag kan bara hålla med om att detta inte känns helt genomtänkt. Tycker dessutom att de kan titta lite på sig själva först med alkoholdrickandet på representationer. Om jag själv ska vara moralfarbror så tycker jag att det är helt förkastligt att dricka alkohol på luncher – arbetstid. Det skickar signaler till medarbetarna, medborgarna och inte minst ungdomarna (de räknas naturligtvis som medborgare). Nä det är till att leva som man lär och undvika att ge sig på allt med förbud!!

  2. Nordström: Kan du ärligt säga att du har satt dig in i ärendet tillräckligt mycket för att kunna ha en åsikt i frågan? Så här står det i handlingarna: ”Följa upp satsningen för tobaksfrihet, föreslå rökfri arbetstid 2012 med sikte på tobaksfrihet”. Det står inte med ett enda ord att snusning ska förbjudas. Rökstopp, visst. Men i övrigt: Kommunen SIKTAR PÅ tobaksfrihet. Hur då? Tja,till exempel ”genom att upplysa om tobakens skaderisker och erbjuda hjälp för den som vill sluta…”

  3. Om nu handlingarna säger att politikerna vill hjälpa kommunalarbetare att tobaksfria så är det kanon men varför engagerar man sig inte i ett större problem som tex alkohol.
    Att få att bli alkoholfria är en jätte grej med tanke på vad alkoholen medför(VÅLD många ggr).
    Men fan vad dum jag är!!! Det går ju inte därför då blir många politiker drabbade och de måste ju gå med gott föredömme och få bort alkoholen på affärsmiddagar och andra representation middagar går INTE bland politiker. Det är en del av samtalet :):):)

    FLER HAR DRICKER SPRIT VARJE DAG ÄN VADD DET ÄR RÖKARE.

  4. @Linda: Sikte på tobaksfrihet. Det tolkar jag inte enbart som rökning. Det bör innebära även snus, eller hur? Men, som sagt. Det är uppenbart att det råder olika tolkningar kring vad som egentligen menas kring detta. Frågan är uppenbarligen inte fullt klarlagd, med tanke på politikernas vitt olika tolkningar.

  5. Håller helt med Daniel Nordström, att komma bort ifrån tobak bör ske genom upplysning. Tvång leder sällan till framgång.

  6. Linda: Oavsett hur man tolkar skiten så är det bara att konstatera att hela den här cirkusen har skämt ut hela Umeå stad. Hela historien har pågått nu ett tag och även om de kanske har ”luddat” till texten lite mer nu för att kunna ha ryggen fri (”Neeeej vi menade inte sååååå”) så har väl ändå termerna ”förbud” i sammband med ordet ”snus” varit på tapeterna under resans gång? Visst är det möjligt att någon journalist kan medvetet misstolkat det slutgiltiga beslutet(yrkesetiken är ju liksom död hos dom likväl som hos politikerna) men det spelar liksom ingen roll. Att det ens förekommit diskussioner i den riktningen har för en bra lång framtid stoppat umeå på kartan som ”Sveriges nordkorea”… Kommunens nyrekrytering kommer nog få lida av detta…

  7. Här nere i Karlstad har vi inte hört talas om snusdebatten i Umeå, så det verkar vara ganska lokalt än så länge. Vad gäller snuset är farligare än många tror, en del har nikotin i blodet 24 timmar per dygn och det mår hälsan inte bra av. Men för en del kanske livet känns i längsta laget så då är det bara att prilla på!

  8. Det här är ju bara en åtgärd som politikerna sysslar med så att gemene man ska tro att de åstadkommer något. Det går givetvis inte att kontrollera heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *