Jag tycker synd om Juholt

Håkan Juholt på väg mot sin sista presskonferens som partiledare. Foto: SCANPIX

Lördag 21 januari klockan 17.45
I dag kom så sist beskedet.
Håkan Juholt avgår.
Det fanns ingen annan utväg.
Men hela historien lämnar en fadd eftersmak.
Redan innan Håkan Juholt valdes till ledare för Socialdemokraterna i mars 2011 fanns en intern kritik mot honom.
Ni minns säkert kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlunds, numera klassiska kommentar till SR:s Ekot:
– Om Håkan Juholt blir partiledare tror jag ta mig fan att jag lämnar partiet.
Holmlund tog senare tillbaka kommentaren och ansåg sig vara feltolkad.
Men Holmlund hade uppenbarligen rätt när han var tveksam.
Håkan Juholt var ingen bra partiledare.
Det gick snett för honom direkt.
Trots att han hela tiden själv sagt att han hade stöd hade han uppenbarligen inte det.
Dessutom gjorde han mängder av misstag. Klantiga misstag.
Det var helt enkelt en klassisk felrekrytering.
Många besvikna socialdemokrater skyller nu på medierna, att det är mediedrevet som drivit bort Juholt.
Det är inte mediernas fel att Juholt gjort fel. Däremot är det riktigt att han varit hårt utsatt, vilket bland andra medierådgivaren och tidigare journalisten Paul Ronge beskriver bra i sin blogg.
Man kan ha många åsikter om hur media agerat i den här frågan.
Men det är främst Juholts bristande förmåga och det bristande interna stödet som gjort att allt gick snett. Jag kan åtminstone inte tolka det på något annat sätt. Juholt har hela tiden gått bort sig och blottat sina svagheter. På så sätt har han blivit ett oerhört enkelt byte för medierna.
Socialdemokraterna är i kris och Håkan Juholt har blivit symbolen för den.
Han höll ut länge. Imponerande länge.
Det är svårt att förstå hur en människa som varit så utsatt kunde ta partiledardebatten, som hölls under veckan, på det starka sätt han gjorde och han hade också ett mycket starkt avskedstal i dag, även om jag har svårt att förstå varför han på nytt upprepar att han hade ett starkt stöd.
Håkan Juholt hade uppenbarligen inte ett starkt stöd bland dem han behövde stöd av och inget kan få mig att tro att han avgick av fri vilja.
Han var ensam.
Ensam kastades han ut bland vargarna och processen i går när VU uttalade sitt starka stöd för honom var ett märkligt spel för galleriet.
Allt blev ett enda långt utdraget lidande.
Jag tycker synd om Håkan Juholt.
Allt lämnar en fadd eftersmak – och Socialdemokraternas kris är så mycket större än Håkan Juholt.
Vem ska lyckas ena partiet?
Vem vill ens ta sig an uppdraget?

youtube::Ef-Iv1ixaYM::

9 kommentarer

 1. Ja vad säger man, Juholt måste väl ha begripit att man måste uppträda enligt regelboken för en partiledare i opposition, men han blev väl yr av all uppståndelse kring sin person, han är ju helt ny i den rollen.
  Nåväl, jag tycker man borde gett honom chansen att fortsätta som partiledare, för det finns ingen inom S som kan få Reinfeldt i gungning, det är bara vänsterns Jonas som kan tävla med Juholt.
  Reinfeldt har hållit andan tillräckligt länge han borde ha svimmat för länge sen, dessutom håller han tummarna för att en blekfis får jobbet som partiledare för S så att han kan fortsätta nedrustningen av välfärden.

 2. Håller inte med dig att de inte är medias fel att Juholt tvingades avgå. Juholt har klantat till de flera gånger, som startade detta mediadrev som de verkar vara omöjligt att stoppa. Juholt har ju aldrig fått chansen att visa sina goda sidor och almänheten har bara sett de dåliga genom media. Juholt har i allafall fått möjligheten att visa att han var Sveriges starkaste politiker i psyket.

 3. @Per: Jag är också imponerad av Juholts psyke, precis som jag skriver om. Han har varit utsatt för en enorm press, trots det har han aldrig gett upp. Han hade aldrig gett sig frivilligt, det är jag övertygad om. Han tvingades avgå. Helgens turer var ett märkligt spel för galleriet.

 4. Du verkar tycka väldigt synd om Landstingsrådet och Landstingsfullmäktige också, men inte så underligt sossarna styr ju,därför vågar du väl ej kritisera dom.Anställ en chefredaktör som vågar kritisera även det som sossarna styr o ställer över.

 5. Du Daniel borde ta samma beslut som Håkan Juholt och avgå som chefredaktör du kunde inte ta Rolands plats med värdighet ens

 6. Men jag förstår din inställning till vården,den ska väl privatiseras så det blir en klassfråga,så dom rika får vård men vi fattiga får stå tillbaka,underlig inställning av en chefredaktör på sosse tidning.

 7. Tillkortakommanden är alltid jobbiga för en människa. Håller med om att han visade styrka och höll ut länge. Dock är det bra att han avgått.

 8. Tycker du borde göra som juholt och avgå du är inte opartisk i dina bedömningar,och in med Roland Edlund igen så det blir som vf en gång var.Mvh Bo-Erik

 9. I samma veva som det uppdagades att Juholt gjort fel med sin hyra, så framkom det att flera andra höga politiker gjort samma sak. De nämndes ett par ggr på nyheterna o sedan var det glömt. Men Juholt fixerades på ett sätt som vore värdigt om han påkommits med spionage el dyl. Då som vid senare händelser; helt utan proportioner och så absurt!Var hans största misstag att han direkt gick ut och medgav sitt fel och bad om ursäkt? Tror nog det är mumma för en mobb. Hade han varit iskall och arrogant som så många andra ”felande” topppolitiker före honom hade han nog klarat sig. Att sedan andra sossar gav sig på honom när han blev allmän hackkyckling är nog det nest motbjudande av allt i detta. Att sprida rykten, hytt o bytt som uttalar sig i media, sms.a och greja. Så gör man när man mobbar någon. Få backar upp den som inte tycks vara nog populär – fy S! Juholt var/är mänsklig o en skicklig debattör, någon som äntligen lät som en socialdemokrat. Synd att Reinfelt slipper honom inför valet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *