En pension före döden?

Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel i dag har blivit mycket omdiskuterat. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Tisdag 7 februari klockan 21.10
Jag fyller 45 i år.
Det kanske är dags att skola om sig om sisådär 15 år. Jag har ju ändå runt 30 år kvar i arbetslivet.
Åtminstone om det blir som Fredrik Reinfeldt förutspår.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans uttalanden i Dagens Nyheter i dag har utan tvekan varit dagens stora samtalsämne.
Jobba till 75 år?
Hur många kan tänka sig det?
Inte många, det visar inte minst ett antal nätundersökningar på olika webbsajter i dag, till exempel vår egen, folkbladet.nu.
Visserligen känner jag till ett fåtal personer som gladeligen fortsatt jobba efter 70 års ålder, men de tillhör ändå minioriteten och har inte direkt titlar som lokalvårdare, snickare, undersköterska, förskollärare, svetsare eller industriarbetare på visitkortet.
Nej. De som jobbar i hög ålder är i regel beslutsfattare, styrelseproffs, skribenter, läkare, konsulter eller någon form av chef.
För sådana som Fredrik Reinfeldt och även för sådana som jag själv är det kanske inte något större problem att jobba tills vi blir riktigt gamla. Visserligen är jobbet kanske aningen stressigt, men det är knappast fysiskt betungande. Dessutom är det välbetalt.
Det är just därför som Fredrik Reinfeldts uttalande blir så extremt provocerande.
Tänk dig en industriarbetare eller en förskollärare som har slitit i närmare 40 års tid i arbetslivet med usel lön. Kroppen är utsliten och trött och orkar inte längre med det hårda vardagsslitet.
Då är det dags att sätta sig i skolbänken igen och inleda en ny karriär inom något helt annat skrå. Det lär vara svårt att finna både motivation och jobb, misstänker jag.
Jag kan visserligen förstå vad Reinfeldt är ute efter. Världen förändras. Ekonomin förändras och vartannat barn som föds nu, förväntas enligt artikeln i DN, att leva tills det är hundra år. Reinfeldt säger att det är en stor förändring som varken medborgare eller politiker har tänkt på.
– Detta sker dessutom i en tid då den globala världsekonomin förändras. De länder som vi möter i öppen konkurrens har inte våra välfärdsambitioner. Dessa länder lägger inte in skatter och avgifter på produktion för att finansiera stora pensionssystem och välfärdslösningar. Och då blir frågan: håller vår ekvation?, säger Reinfeldt i intervjun i DN.
Han gör utspelet alldeles lagom till att statsministrarna från de baltiska och de övriga nordiska länderna träffas tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron. Reinfeldt är värd för sällskapet.
Det kanske är rimligt att börja tänka som Reinfeldt gör, men borde det inte ha stannat vid en tanke tills vidare.
Av kommentarer på olika nätsajter i dag att döma har inte direkt förslaget fallit i god jord.
Staffan Dopping, som är PR-konsult vid K-Street Advisors kallar Reinfeldts utspel för vältajmat – men riskabelt och jag tror att han har helt rätt.
– Utspelet kan tolkas så att han vill höja den svenska pensionsåldern, men den är flexibel redan i dag. De handlar helt om hur det här uppfattas, om folk ser det som en möjlighet eller ett tvång, mänskligt eller omänskligt. Det är riskabelt ur ett pr-perspektiv, säger Dopping till Resume.se.
Själv jobbar jag vidare.
Hur länge återstår att se.
Frågan är om jag vågar tro på en pension före döden.

 

4 kommentarer

  1. Det är helt uppenbart att Reinfeldt inser att hans skattepolitik inte håller i längden, i ett land som Sverige. Istället för att erkänna fel slår han åt något godtyckligt håll och hoppas att allt ska lösa sig. Glad är jag i varje fall att han har dragit huvudet ut sanden och faktiskt säger något, istället för att dyka upp på löpsedeln när nånting har förbättrats, med eller utan insats. Nu kanske sossarna har en chans i nästa val.

  2. Ingen förbättring utan förlängd kamp för de som behöver pensionen efter ett ”helt liv” i hårt eller tungt kneg, samtidigt som de som redan vid c:a 40 års ålder, har så mycket ”samlat i ladorna” att de kan försörja de närmsta tre – fyra generationerna av familjen, utan prestation, kan fortsätta tjäna grova stålar på de förstnämndas goda arbete.

  3. Herr R. har inte förstått hur det kommer att fungera i verkligheten. En massa åldringar ska utbilda sig på nåt område som enbart är avsett för åldringar. Sedan ska dom konkurrera med yngre och ”ta” deras jobb. Det är inte längre invandrarna som tar våra jobb!! Nä omskolade gamlingar. De kommer att envisas med att jobba någonstans, var kan man ju undra. Vilken arbetsgivare kommer att välja dessa ”varelser”. De kommer att utestänga ännu fler unga från arbetsmarknaden. De unga kommer inte längre in på nåt företag, för att det står en massa rullatorer, som spärrar personalingången. /KG

  4. En annan sak värd att tänka på är att även om medellivslängden höjs till säg 100 betyder det inte att du är frisk tills du är 100. Bara att du inte är död. Antalet sjuka och handikappade lär nog fortsätta vara procentuellt sett högst i ålderskategorin 65+ även i framtiden, vilket gör Reinfeldtzillas prognos något komplicerad. Fast det är klart, ju fler som dör innan de hinner ta ut sin pension desto bättre för statsfinanserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *