Invandrare – då blir frågan mycket svårare

TÄNK DIG ETT helt vanligt äldreboende någonstans ute i Västerbottens län.
Ponera att ett antal personer på detta boende en dag nekas skjuts till ett ställe de gärna vill åka till.
De blir så upprörda att de börjar kasta ägg, mjölk och ketchup på väggar och möbler.
De skyldiga döms till böter för skadegörelsen.
Jag tror att de flesta medier hade rapporterat om detta utan att blinka. Det hade berättats vilken ort det handlade om och även vilket boende det var.
Att publicera detta hade knappast lett fram till några aggressiva nätkommentarer om hur illa dessa åldringar beter sig. Därför hade det varit ett ganska ofarligt publicistiskt beslut att fatta.

NÄR DET HANDLAR om invandrare riskerar frågan direkt att bli så avsevärt mycket svårare.
För redan innan vi publicerar vet vi vilka reaktionerna kommer att bli. Vi vet att nätkommentarerna forsar in i samma sekund som vi publicerar artikeln. Vi vet att vi helt plötsligt kan stå där som ofrivillig webbvärd för en vidrig rasistisk debatt med ord som ”kör ut dem”, där exakt alla invandrare dras över en och samma skitiga kam.
Ska denna rädsla påverka våra publicistiska beslut? Mitt svar på det är ett solklart nej.
Ingenting blir bättre av att vi behandlar invandrare på ett annorlunda sätt i medierna.

I TORSDAGS publicerade vi en artikel på vår sajt folkbladet.nu om precis det jag inleder denna krönika med. Men den handlade inte om ett ålderdomshem. Händelsen inträffade på flyktingboendet Napoleon-gården i Sorsele, vilket vi också skrev i artikeln.
En del andra medier nämnde inledningsvis inte att det handlade om ett flyktingboende.
Jag vet inte varför. Jag vet bara att detta är en svår fråga och kanske tolkar medierna de pressetiska regler vi alltid jobbar efter olika.
I dessa pressetiska regler finns en viktig punkt kring respekt för den personliga integriteten:
”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åsikt eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget eller är missaktande.”
Om en person döms för ett brott finns det – utifrån dessa kloka regler – endast i utantagsfall skäl att ange varifrån den dömde härstammar.
I de allra flesta fall är detta helt oväsentligt.
Då väljer vi att inte publicera denna uppgift.
I det aktuella fallet i Sorsele anser jag att det var rätt att skriva om att det handlade om ett flyktingboende och vi har definitivt hållit oss inom de pressetiska reglerna. Vi har till exempel inte nämnt nationaliteten på de dömda. Den är inte relevant.
Jag är innerligt trött på den svenska rasismen.
Jag är spyless på att det finns en massa anonyma nättroll som spyr ut sitt hat mot alla invandrare.
Men det får inte begränsa hur vi skriver.
Ingenting blir bättre av att medierna undanhåller väsentlig fakta.
Det förlorar enbart alla på.

JAG SÄGER som polskfödde rabbin Abraham J Heshel (1907–1972):
”Rasism är människans största hot största hatet för den minsta orsaken.”

VECKANS LISTA:
Anja Pärson – Tack för den fantastiska showen!
Jonas Fahlman – Folkbladets medarbetare fick Publicistklubbens fina pris.
Josephine Forsman – Trumslagaren från Robertsfors är en riktig stjärna.
Lisa Miskovsky – Ett proffs i Melodifestivalen.
SM-slutspel – Fest!

50 kommentarer

 1. Det är ju ni journalister själva som har valt att tysta ner debatten så pass att gröten blivit stekhet. Om man redan från början hade tillåtits diskutera både för- och nackdelar med invandring hade inte kontrasterna behövt bli så starka. Som det är nu skriver ni gladeligen ut nationaliteter när det handlar om positiva ämnen, men knappt alls i negativa sammanhang. Förbjudna ämnen drar lätt snabbt till sig opportunister. Var rädda om det fria ordet.

 2. Kanske för att det aldrig skulle ske på ett äldreboende, där har man bättre hyfs än så. Jag tycker pressen skall informera om verkligheten, inte skydda vissa grupper från insyn.

 3. Bra skrivet Daniel.Många har extremt svårt att skilja på invandrare och flyktingar. Invandrare för mig kan vara en katolsk familj från USA, likväl en familj från Finland. Däremot kan en flykting familj komma ifrån Srebnica,Darfur,Irak,Iran,m m.

 4. Tack för ett rakryggat och bra förhållningssätt. Jag må erkänna att jag inte förväntat mig detta från media.Det finns alldeles för mycket ”beröringsångest” så TACK

 5. Jag tycker att tidningarna skall skriva vad som hänt och inte försöka undanhålla allmänheten information. Nu läser man dagstidningar för att få veta vad som hänt för att sedan gå in på diverse nätforum för att se vad som ”egentligen” har hänt. VF är dock bäst i klassen (även om det inte direkt är en högpresterande klass) att rapportera väsentlig information.

 6. Denna omvända rasism där man inte får skriva nåt negativt om invandrare. Eller gud förbjuder om flyktingar. För då kommer det RÖDA rasistkortet upp. Och varje saklig diskussion dör. För det varken får vi eller bör prata om.
  Men jag hoppas att de fick städa upp efter sig och betala för det de förstörde. För de har sin dagpenning. En dagpenning de får hushålla med om de vill åka nånstans. För dagpenningen ska räcka till det med. Gillar man det inte så vill man nog inte bo här. För det gäller alla andra här att sina resor får man betala. Gamla, sjuka, studenter och arbetslösa. Det finns många som vill göra saker men saknar ekonomi till det. Även här i vårt sk kallade rika Sverige.

 7. En bidragande orsak till rasism eller kanske bränsle till brasan är när media överdriver med sitt politiskt korrekta sätt att se och skriva om saker.

  Nu tycker jag att Folkbladet faktiskt är mycket bättre än övriga tidningar i landet och därför väljer jag att läsa Ffolkbladet.nu istället för vk.se som är bedrövligt politiskt korrekt.

  Att man som journalist ska behöva censurera sin egen text eller fakta, bara för att någon kan ta illa upp är bedrövligt.
  Yttrandefrihet vet vi alla vad det är men samtidigt borde man ha ett yttrandeansvar och inte måla bilden efter vad som är politiskt korrekt eller ej.

  Det är väl knappast journalistens fel om sanningen svider.

 8. Seriöst denna artikel ser ut att vara skriven av en femåring. Exemplet med äldreboendet är fruktansvärt dåligt, det skrivs aldrig om ett matkrig på grubbeskolan, lärarna ringer hem till föräldrarna och där slutar historien.

 9. Felet är att alla journalister, inklusive Daniel Nordström, har börjat med att lägga andra värderingar i ordet rasist än vad ordet egentligen står för. Jag säger det för femtioelfte gången- ”Att vara emot den invandringspolitik som förs och förts i Sverige, är inte detsamma som att vara rasist”! Jag reagerar mot att Sverige skall ta emot sådana mängder att vi inte klarar av det på ett någorlunda bra sätt. Resultatet blir utanförskap, ”barnfattigdom”, kriminalitet, hat mot svenskar mm. En annan sak som stör mig är att endast ca 5 % av dom som söker asyl har verkligt skyddsbehov. Att dom flesta dessutom kastat sina ID-handlingar och pass gör inte arbetet lättare för migrationsverkets personal, med långa handläggningstider som följd.
  Att jämföra våra äldreboenden med förläggningar för ensamkommande unga män är lågt. Om man jämför personaltätheten på dessa ställen, så vore det mera förståeligt ifall upploppen skedde på våra äldreboenden.

 10. @GG: Jag tror inte att vi värderar ordet rasist olika. Det är inte på något sätt rasistiskt att vara emot den förda invandringspolitiken. Att däremot ösa ur sig hat mot alla flyktingar och betrakta alla flyktingar som potentiella våldsmän är däremot rasism i ordets rätta bemärkelse.

 11. När folk skriver ”mörkhyade” ”blattar” ”svartskallar” osv. avser de egentligen inte hudfärgen, utan den kultur de represenrerar. Jag tror det är ytterst få i Sverige som skulle kalla tex. Katarina Sandström på Rapport för ”blatte”. Om de gör det, ja då är de verkligen rasister.

 12. Daniel Nordström, tänk om alla journalister hade samma tolkning av ordet rasist som du. Då tror jag att allmänhetens förtroende för kåren skulle stärkas.

 13. Daniel: vad anser du om att det ALLTID är etniska svenskar som rapporterar om invandringsfrågor. Om en artikel är skriven av en invandrare anser folk att den är subjektiv.I själva verket borde en invandrare ha bättre insyn i verkligheten och ha bättre förståelse för vad folket som invandrar går igenom. När vi läser om oroligheter i stadsdelar som Rinkeby och Rosengård är artiklarna aldrig skrivna av journalister som har bott i området. Samma bilder av ett skräpigt och farligt område reproduceras gång på gång.

 14. Riksdagen avskyr demokrati?
  Riksdagen gillar brottsvågen som sveper över landet,? Riksdagen är ett gäng som tycker om invandrare som begår brott,? Jag säger ett stort fett JA på dessa frågor.

  Så här fungerar det i Sverige år 2012,diktatur och ingen demokrati.Sveriges politiker de måste bli utskrattade av andra länders regeringar och politiker,de gör sig själva till åtlöje.
  De har bra betalt för att värna om demokratin och så motarbetar de den i stället,SD är det enda partiet som värnar om Sverige,den saken är då fullständigt klar.
  I stället för att röja upp i skumrasket vill regeringen med Ullentott i spetsen legitimera brottsligheten och belöna dem som bryter mot lagar och förordningar genom att erbjuda skattefria zoner och se mellan fingrarna för svartarbete får man förmoda då man samtidigt inför gratis sjuk- och hälsovård till dem som befinner sig illegalt i landet.

 15. Tack VF ni har inte sjunkit lika lågt som Norran.
  Jag har övergått till VF tack vare er syn på demokrati och transparans vilket de flesta andra journalister och tidningar saknar.

  Mänskliga fri- och rättigheter, t ex yttrandefrihet är ocksa kännetecknande för en demokrati. Och att det bedrivs fria val.
  Vilket skulle betyda att fri- och v issa rättigheter är till för en viss grupp inom samhället – dvs de är styrda av regeringen (media) och de fria valen kan paverkas genom valfusk för att förbättra resultaten i vissa fall. Valobservatorer far inte finnas;Alla som inte kan läsa far rad av det tidigare styrande partiet sa att det far sitta kvar!!!!

  Döm själva – var det inte sa valet i Ryssland gick till i ar och under alla andra tidigare ar?????

 16. Att demokratin slutat fungera i Sverige, vet ju alla och det är 7-klövern som ligger bakom ihop med en kommuniststyrd massmedia/TV. Tänk tillbaks så underbart Sverige var för ca 25 år sedan, nu bara drömmar, som gått över i mardrömmar!!!

 17. Medias roll i att beskriva händelser är i det närmaste total, önskar man blåsa upp något, eller reducera det finns det inga egentliga hinder alls. Så färgsättningen följer vad som för ögonblicket förväntas. I detta är inte media objektiva och konsekventa. Omvänd rasism grundläggs genom detta beteende, ju mindre man rapporterar desto svårare är det att föra en vettig debatt. Ex, på samma dag beskrivs striptease i Lycksele med hela namnen på de ansvariga emedan ett bageri stänger igen med en kryptiskt reportage. Exemplen är för många, men leder alla till oönskade influenser.
  .
  Alldeles oavsett skall media rapportera ingående för att minimera risken för spekulationer och blåsa upp politiska strömningar, som defitivt inte leder någonstans.

 18. även om VF är bättre än många andra papperstidningar så förvånas man av att man måste plocka bort insändare eftersom…

  Varför denna häxjakt på svenska arbetare och tjänstemänn….. vi har inte tid att sitta här heldagar som vissa vänsterflummare gör, och deras inlägg är kvar..
  Vi ska ju försörja sverige på dagarna vi…

 19. Det var också en jämförelse,det är bara det att på äldreboende beter dom boende sig,dom är i den åldern att dom fick lära sig att bete sig.Och jag är också spyless,på PK media,så fort någon har en synpunkt på massinvandring så går ni i taket,det är det som ni kallar åsiktsfrihet förstår jag.

 20. Jag har läst alla kommentarer och kommenterat själv och kan inte hitta något rasistiskt eller främlingsfientligt?

  Fegheten och ryggradslösheten firar orgier i Sverige i dag. Vad ska man ha kommentarsfält för när man inte törs låta människor kommentera? Tycker man det är så hemskt att alla inte följer den påbjudna åsiktshegemonin?

 21. Snart är de flesta människor i Sverige RASISTER. Alla som haR en avvikande uppfattning eller vill ha fram sanningen är RASISTER! Snart kanske en majoritet av svenskarna är Rasister?

 22. Staten finansierar och arrangerar gärna en riktigt fet PK-orgie,

  när som helst – var som helst – hur som helst!

  Man väljer noga sina samtalspartner och bjuder in både gäster och föreläsare med skicklig precision. Journalisterna är även de viktiga deltagare som bjuds på småtugg och har förtroendet att få mingla runt som de behagar.

  Till sådana tillställningar vill man givetvis inte ha in några partydödare. Tänk om man till dessa arrangemang fick in någon som ställde de tuffa frågorna, helt utanför deras egna polariserade och egenkonstruerade frågor, som är skräddarsydda för deras egna svar och visioner. Det hade givetvis blivit katastrof. Både de inbjudna gästerna och arrangörerna hade blivit pinsamt avklädda. Vem vill ha en sådan fest?

  Alla vet vilka frågor som skall undvikas. Att ens andas om gruppvåldtäkter, invandrargäng som drar runt och kräver respekt, muslimers totala avsaknad av ”tolerans”, de astronomiska kostnaderna, resulterar inte bara i att de aldrig mer blir bjuden på PK-orgie med tilltugg. De kan även se sig i stjärnorna efter befodran och karriär. Däremot går det utmärkt att höja den intellektuella nivån ett snäpp och prata om Zlatan och pizzor.

  Det är lätt att vara PK idag. Det är svårt att stå emot, men,

  älskar man Sverige röstar man på SD
  om man samtidigt
  känner ansvar för sveriges framtid
  om man samtidigt
  har förmågan att tänka självständigt.
  om man samtidigt
  har förmågan att tjäna sitt uppehälle självständigt.

  Det räcker med att man saknar en av de egenskaperna så är det busenkelt att rösta på sjuklövern. Dessutom har man chansen att bli bjuden på PK-orgie av självaste flosklerkungen, integrationsministern Erik Ullenhag.

 23. Ingen missade väl debatten om hedersvåld i SVT i veckan. Therese Borg och Bahareh Andersson sopade banan med Kurdo Baksi med flera:
  http://svtplay.se/t/103450/deb

  Varje sådant här framträdande måste vara ett wake up call för allmänheten om vilka som har den vettigaste politiken.

 24. Framtidens fascister kommer att kalla sig antifascister förutspådde en av mänsklighetens stora tänkare, Winston Churchill. Jag råder er alla att också läsa boken ”1984” av George Orwell. Det är en appell för humanism och för tankens frihet. Läs särskilt kapitlet om nyspråk. Konstruktion av ord med syftet att förvanska dess ursprungliga betydelse. Jämför med hur nyspråksord används i den offentliga debatten. ”Papperslös, ensamkommande, flykting, islamofob etc, etc.” Läs, analysera – försök att tänka självständigt!

 25. Har man, som jag, levt i JÖRN som på kort tid blev multikulti och verkligen upplevt detta berikande, så ville jag och många med mig inte bo kvar, vi flyttade så fort det bara gick. Hade inget att göra med rasism eller främlingsfientlighet. Det kom in en kultur i området som tyckte det var OK att horder av ungar sprang och gapade i trappen dygnet runt, okynnes-ringde på dörren, högljudda fester på gården när som helst, anarki i tvättstugan, slagsmål titt som tätt etc, etc där listan kan göras hur lång som helst.

  Jag säger inte att DEN kulturen är en fel kultur, vad jag säger är att DEN kulturen är fel för MIG, det är inte en kultur jag vill leva i eller ens nära. ”Dom” har all rätt till sin kultur och jag har rätt till min kultur, men tyvärr blir jag idag påtvingad en annan kultur av våra politiker och PK-ister. Jag har rätt till min svenska kultur, varför ska det vara så svårt för alla politiker att förstå detta?

 26. Jag säger; Tack VF! Ni låter demokratin tala. Har också övergått till er tidning. Norran sätter munkavel på demokratin!!
  Helt klart att ni måste ta bort vissa galna, oanständiga insändare. Det håller nog de flesta normalt funtade människor med om.

 27. Vad många konstaterat är att vi har en stor inflyttning till Sverige som gör att det uppstår kulturkrockar. Det är bara att öppna en historiebok eller se på nyheterna för att förstå att hela världen är full av etniska, religiösa och kulturella konflikter, så även i Sverige (sjuklövern undantaget).

  Vad däremot ingen konstaterat är vad detta beror på, man belyser problemen men nämner aldrig orsaken. Det är ju inte bara Sverige som har massinvandring och avveckling av sin suveränitet och sina gränser, hela världen globaliseras.

  Det finns faktiskt en bok som förklarar detta fenomen, som skrevs för flera tusen år sedan men det är ju ingen som har tid eller intresse att läsa den när det finns FB, top model, sport och all möjlig fördummande underhållning. Den boken nämner ett globalt samhälle med ett språk utan nationella gränser, det händer två gånger, i början och i slutet.

 28. Kanske många är just trötta på att det är skillnader. Att just media mörkar när det handlar om invandrare och villka brott de gör och när det är svenksar eller föralldel europeer så skrivs det gärna tillslut ut namn. Kanske det beror på att det ÄR SÅ att kriminaliteten har ökat sedan invandringen. Kanske det beror på att Rosengård är ingen säker plats längre. Att man kallar alla som gör sattyg där för tonåringar eller barn, villket inte är fallet. När vi pratar om hedersmord och misshandel, kvinnobortgifte (mot sin vilja och i unga åldrar) så är man rasist. Fast det finns. Jag kan genast tycka det är mycket märkligt att man ställer sig och kastar saker på ett boende när man flytt för att få det bättre. Och när man pratar med FLYKTINGAR som kämpat så förstår inte häller de hur vi INTE får tänka eller säga. DÅ ÄR VI RASISTER. När är vi INTE rasister. Är det då vi tittar åt ett annat håll utan frågor som vi vill ha svar på. Tex, vad ville du, att vi skulle sitta och läsa och vända sida.

 29. Utflyttad. Det är just sånt man INTE får skriva. Då anses man som rasist. Jag sa ifrån när min arbetskamrat vägrade göra flertal arbetsuppgifter pga sin religion, det gjorde att jag fick fler arbetsuppgifter och den andre rast. När jag påpekar detta så för jag höra…
  -Var försiktig det är rasism.
  Jamen, jag då. Ska jag göra allt. Och den andre glida runt och kunna vägra. Hade det varit jag så hade jag fått kicken för arbetsvägran. ÄR MAN PÅ JOBBET SKA MAN UTFÖRA SAMMA ARBETSUPPGIFTER SOM DE ANDRA. HAR MAN GÅTT UTBILDNING OCH FÅTT DEN BETALD SÅ MÅSTE MAN OCKSÅ INSE ATT MAN INTE KAN VÄGRA VISSA SAKER.
  Men då är man rasist.
  Jag förstår inte religionshit. Hur kan det vara möjligt att man kan få låta det ta över ett helt samhälle.
  Och vi får inte reagera.
  Varför får man hela tiden kastat i ansiktet att man är rasist när man blir lack för att man behandlas olika. Det borde komma lagar på det att man inte kan slippa pga religion, då måste man sluta.

 30. i dagens Sverige är Rasism = tycka olika eller annorlunda… de riktiga rasisterna hamnar i skymundan eftersom pk:isterna kastar rasistkortet till vanligt folk som bara inte tycker som dem… hemskt att se utvecklingen..

 31. Bahareh Andersson, love you. Jag vill rikta så mkt kärlek till dig. Du satt där rakryggad och gav så stora svar på frågor jag undrat över. Det gav mig också styrka att resa mig upp för förtryckta kvinnor. Att våga säga och inte bry mig om att bli kallad rasist. Du fick mina svenska ögon att våga öppna sig. Jag är inte rasist för att också jag ser kvinnor som inte mår bra och vågar agera. Att våga hjälpa.
  Jag är inte längre rasist för att jag öppet talar om unga flickor som tvingas till gifte. Att unga flickor tvingas till saker som undgår deras bröder, jag är inte längre rasist för att jag vågar hyta fingret. Jag har utvecklats. Dags för samhället att göra det samma. För att vara lika måste vi våga ställa upp för varandra.
  JAG tänker inte längre vara tyst. Vill du kalla mig rasist för att jag talar öppet om saker som gjort att många kvinnor som kommer till Sverige inte får utvecklas och bli fria, så får det bli så. Du är en stor människa Bahareh Andersson.

 32. Man ser nu en massiv mobilisering av krafterna på den goda sidan och det är väldigt lätt att förstå denna ökning av de aktiviteter som anses vara av den kaliber att de medelst både argument, sabotage av torgmöten, primitiva invektiv etc. anses kunna bromsa allmänhetens ökade insikt i att den förda invandringspolitiken är ett enda stort fiasko.

  Det som verkligen är förbluffande är att de styrande inte kan utlysa en folkomröstning angående invandringspolitiken då de har tillgång till denna massiva kunskapsbank som – genom sin djupa insikt i problematiken – borde vara kapabel att genom sakskäl dräpa meningsmotståndarna och få igenom ett godkännande från valmanskåren.

  Sanningen är nog den att de godas argument för en fortsättning av den extrema invandringspolitiken är så ihåliga, verklighetsfrämmande och impopulära att de inte törs utlysa en folkomröstning i frågan och därför väljer de – trots vetskapen att politiken inte är godkänd av folket – att fortsätta på den inslagna vägen.

  Detta gör att de styrande försätter sig i en situation där de aldrig kan kritisera något land för att driva igenom något över medborgarnas huvuden och därför förväntas givetvis tystnad angående t.ex. censur av media i länder som betraktas som mindre rumsrena.

 33. Den gamle kommunisten/journalisten Alberto Moravia sammanfattade det hela med en mening: ”Där nyheter undantrycks trivs ryktena”

  Vill VF rapportera den verkliga händelsen eller vill VF bidraga till att felaktiga rykten får florera?

  Jag anser att dom tidningar som förtiger sanningen ger fritt spelrum för rasism, medans dom som beskriver sanningen fösöker ta död på överdrivna och ofta osanna rykten.

  För det kan ALDRIG vara rasism att beskriva sanningen.

 34. Min mamma sa till mig att man kan inte täppa till världens mun hur mycket man än försöker och de de går emot är människor och inte stockar och stenar.

 35. Att svensk media fördriver dagarna med att förvanska och inte sällan ljuga har vi fått lära oss sedan ordet blev fritt i och med att internet blev var mans egendom. Sedan informationsmonopolet brutits har en efter en insett hur extremt inte bara Sveriges politik – framför allt avseende invandringen – på många områden är, utan även hur depraverad och närmast korrupt svenska media är. Det räcker med att ögna igenom valfri tidning från någon av våra grannländer för att inse detta. Nyligen startade författaren och journalisten Ingrid Carlqvist Tryckfrihetssällskapet efter dansk förebild. Carlqvist skriver idag i Svenska Dagbladet om den alarmerande situationen för den svenska yttrandefriheten och en yrkeskår som fullständigt missuppfattat sin uppgift.

 36. Svenska journalister skyddar makten istället för att granska den. Journalister försöker få människor att tro att valet står mellan borgerlighet och socialism, trots att den enda skillnaden mellan de olika regeringarna de senaste decennierna varit några få %-enheters högre eller lägre skatt, i övrigt råder konsensus i det att Sverige ska mångkulturaliseras och det förbannat snabbt, all makt som tänkbart går att föra över till Bryssel ska skyndsamt göra just detta, och medborgarna ska bevakas på ett integritetskränkande sett pga att terrorhot som man själva har skapat med sin politik.
  Mångmiljardindustrin som ”flykting”- mottagningen har blivit låtsas man inte existerar, istället demoniserar man alla som försöker lyfta frågorna med svepande epitet som ”främlingsfientlig” och ”islamofobi”. Kopplingen mellan massinvandring och kraftig ökning av vissa typer av brott ska ompacketeras och manipuleras med hjälp av statliga myndigheter som SCB, när svenska gärningsmän begår våldtäkter presenterar plötsligt polisen för första gången någonsin fantombilder som snabbt kablas ut i medierna,
  tidningen Expressen har fortfarande inte rapporterat om vad åklagaren kallar ”den värsta sexualbrottet i svensk modern historia” när en tvåbarnsmamma våldtas av 8 asylsökande män som redan borde ha utvisats då de saknar skyddsbehov.
  Det värsta är ändå den ständigt levande lögnen om ”ensamkommande flyktingbarn”, där media benämner 25-30 åriga araber som BARN! Exemplen är så många att det inte går att dölja längre!
  Ni ska GRANSKA makten, INTE SKYDDA DEN!

 37. Mycket står på spel, en hel industri. Ett antal högskolesäten, genuspedagoger, kulturarbetare etc skulle få pyspunka om vissa sanningar kom fram. Inte undra på att motståndet är hårt.

 38. Jag tackar gudarna för internet-vill jag veta sanningen så har jag lärt mig att den inte redovisas av de stora drakarna (inte de små heller).
  Nej, den finns att hämta hos alternativa källor .
  Efter att ha hamnat på Politiskt Inkorrekt för ett par år sedan förstod jag vilket bedrägeri etablerad media utsätter mig och alla andra för i detta land.
  NI LJUGER OSS RAKT I ANSIKTET UTAN DEN MINSTA DARRNING PÅ MANSCHETTEN.
  Efter att ha varit prenumererat på nv i tjugo åt tackade jag för mig,trodde saknaden skulle bli stor men den blev inte det!
  Jag har inget förtroende för större delen av de journalister jag känner till då ni inte är annat än första klassens lögnare.-

 39. http://svtplay.se/t/103450/deb… Se det och fundera sedan.
  Jag gjorde det och tänkte. Inte får du säga något för då är du rasist även om du är invandrare. Jag fattar inte, hur kan man försvara något som finns framför våra näsor, varje dag. Enkelt, man ses som rasist. Men min fråga är, vem ska dömma mig som rasist? Jag känner inga fullblods politiker så vem ska hacka mig i huvudet när jag säger vad jag tycker och hur det borde vara. Min fråga är, varför behandlas vi olika? Utan att gå in på vem som får vad och varför. Varför tillåter vi saker inom våra gränser också fast vi har lagstiftningar, så förlåts det. Tittas bort och glöms bort. Inte konstigt att många slår knytnäven i bordet.
  JAG ÄR INTE RASIST. Jag älskar alla men jag orkar inte se hur vi inte får prata om det.

 40. Journalister som ser sig som politiker och ett slags prästerskap är DDR-tänk. Demokratin raseras i hela Europa men inget land verkar vara så illa ute som Sverige. Människor vågar inte koppla ihop sitt namn med de värderingar man har, i rädsla för att bli medvetet missförstådd och hånad. Myndigherna utsätter urbefolkningen för repressalier och pekar finger. Det är väldigt sorgligt men mest blir jag förbannad över att Sverige går baklänges.

 41. Jag tror att det finns en frustration bland folket kring invandringsfrågan. Kanske beror det på att samhället tillämpar olika måttstockar för vilka spelregler som gäller invandrare och svenskar. Exemelvis lever vi i ett samhälle där kvinnans ställning i har stärkts, vilket är positivt. Samtidigt kränks många kvinnor såväl fysiskt som psykiskt i religionens tecken. Problemet är att samhället accepterar detta, med hänvisning till religionen. I ett modernt samhälle skall det aldrig vara accepterat att kränka någon oavsett vem det är som kränker.

  Några frågor som kan vara värda att fundera över.

  Är det rätt att misshandla barn genom sk omskärelse?

  Är det rätt att tjejer och killar skall hållas separerade på ungdomsgårdarna?

  Är det rätt att barn och ungdomar inte får delta i undervisning som berör sex- och samlevnad?

  Är det rätt att kvinnor skall gömmas bakom en slöja så att de inte frestar mannen?

  Är det rätt att invandrartjejer och invandrarkillar utsätts för hederskultur?

 42. @gensupedagogen:På vilket sätt utsätts samerna för repressalier av myndigheterna? Vi andra är ju en salig blandning av olika invandrade folk, invandrare som Sverige behövt i alla tider.
  Har vi vettiga idéer bör vi nog också kunna stå för dem. Vi har fortfarande fria val så vitt jag vet. Våga andas och känn att det är vår!

 43. En krönika som visar att du ej förmmår eller har kundskap nog att sätta detta i rätt sammanhang, när det fösta du göra är att uppmana att läsarna ska tänka sig ett ålderdomshem och samma beteende… Du har helt rätt i att det är synd att denna typen av artiklar / krönikor medför kommentarer på väldigt låg nivå, väldigt tragiskt att människor som håller sig till sakfrågan och har förmåga att se detta objektivt utmålas som rasister. Ni måste dock fundera lite på varför det blir så? ni i media har ett stort ansvar, ni kan alltid vila i tanken med tryckfrihet etc.. men man kan inte bortse från vilket spelurymme som ges utifrån hur ni väljer att skriva.

 44. Hej,

  Tycker det är intressant att i en artikel som denna inte uppmärksamma det som borde vara tydligt.

  Nämligen hur vården bedrivs av sk ensamkommande flyktingbarn. En snabb titt på statistiken visar att de inte är barn, inte är ensamma (hela 25% har redan tagit anhöriga till Sverige efter uppehållstillstånd, de är inte mkt sällan flyktingar utan skyddsskäl ges efter utsago om att de är just barn.

  Hur skiljer sig ”vården” av dessa mot vården av äldre? I form av resurser/personal etc..

  I det specifika fall som uppstår om ngn får vår humanitära hjälp och missköter sig så pass att de slår sönder/misshandlar/våldtar etc etc.. som inte kan betraktas vara ovanligt.

  Den naturligaste saken i världen är väl att vederbörande (inte alla invandrare såklart) får lämna vårt land.

  I den situation som uppstår då man undlåter att fastställa ålder på samma sätt som ex. våra grannländer uppstår en rad olika konstruerade problem helt i onödan.

  Undfallenheten att vara rak och tydlig drabbar alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *