En ros i Vilhelmina

I talarstolen under socialdemokraternas distriktskongress i Vilhelmina. Foto: LENA SANDLIN

Söndag 1 april klockan 22.55
Från ett soligt Vilhelmina till ett Umeå i snökaos.
Det har varit en händelserik dag.
I morse talade jag på socialdemokraternas distriktskongress.
Jag återvände hem med en ros och en fin känsla efter en mycket givande diskussion.
Socialdemokraterna har hållit distriktskongress under helgen.
I lördags gästades kongressen av partiledaren Stefan Löfven, vilket du kan läsa om här.
I morse var det min tur att stå i talarstolen.
Det var enkelt att inledningsvis skämta om att det kändes stort att gå upp på scen efter ett sådant ”förband” som Löfven, men inte fullt lika lätt att matcha föregående talare.
I vilket fall blev det en mycket givande timme – åtminstone för mig.
Jag talade om en medievärld i förändring och de stora och härliga utmaningar som Folkbladet och hela mediebranschen står inför.
Jag talade också om den nya redesignade tidningen som vi kommer ut med 18 april – den dag då VF transformeras till Folkbladet. Den dagen byter vår papperstidning till en mer modern kostym där vi lyfter fram nyheterna från hela Västerbottens län på ett nytt och mer offensivt sätt. Vi kommer också att satsa hårdare på helgläsningen och vårt ledar- och opinionsmaterial. Jag berättade även att vi kommer att förnya vår sajt under våren, att vi kommer ut i app-form inom kort, att vi gör en satsning inom sociala medier och hela tiden jobbar med att utveckla befintliga och framtida plattformar som ska bära vår journalistik.
När medievärlden förändras måste förstås också medieföretagen förändras.
Jag pratade också om de olika roller vi har på redaktionen – och då främst rollfördelningen mellan mig och vår politiska chefredaktör Lena Sandlin.
Under den efterföljande diskussionen fick just Lena Sandlin mycket beröm – detta med all rätt. Hennes ledare är inte bara en angelägenhet för läsare i Västerbottens län. Folkbladets ledare läses runt hela landet, vilket jag inte minst kan konstatera när jag ser hur väl lästa Lena Sandlins ledare är på vår sajt folkbladet.nu
Jag fick också med mig många åsikter om tidningen via anonyma lappar som kongressdeltagarna skrivit innan mitt tal. ”Bra tidning”. ”Snygg layout”. ”Bra ledarsida – fortsätt så”, var några omdömen. En person hade också skrivit ”skittidning”. Exakt vad som är skit med Folkbladet framgick inte. Jag hoppas att personen bakom den lappen hör av sig så att jag får veta mer.
Den efterföljande diskussionen blev mycket intressant och givande.
Jag fick förklara hur jag resonerar kring det faktum att vi från och med 18 april lyfter ledarsidan från sidan 2 till längst bak i del ett, en ny form som majoriteten hyllat och ett antal inte alls gillat i våra läsarundersökningar. Anledningen till att vi flyttar ledarsidan är förstås inte att vi vill gömma undan det politiska materialet – utan tvärtom. Vi vill lyfta fram det på ett bättre sätt genom att samla opinionsmaterialet och framför allt kommer vi att göra en utökad satsning på ledar- och debattmaterialet på lördagarna.
Lördagar, ja. Det ledde oss in på en diskussionen kring distributionen. Många läsare runt om i Västerbottens stora län får inte tidningen den tid de vill ha på morgonen – och vissa får den inte alls på lördagar. Detta är ett svårlöst problem som vi ständigt diskuterar på Folkbladet och inom VK-koncernen. En lösning är e-tidningen som jag varmt rekommenderar, även om vi förstås även tittar på bättre lösningar kring distributionen av papperstidningen.
Även många andra kloka synpunkter fördes fram – och det är just synpunkter vi på redaktionen behöver och vill ha. Det hjälper oss att göra en ännu bättre tidning. Jag rekommenderar därför dig som läser detta att gå med i vår läsarpanel.
Jag mötte en synnerligen aktiv publik i Vilhelmina.
Jag är mycket tacksam över alla synpunkter som fördes fram.
Med mig hem fick jag en ros – och en härlig känsla över det stora engagemang som finns för Folkbladet.
Dagen gjorde att till och med snöskottningen efter hemkomsten till Umeå kändes glädjefylld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *