Rätt och modigt beslut av Piteå-Tidningen

Bilden är från juni 2009. Toni Alldén, gömd under en jacka, förs in till hovrättsförhandlingarna. Till vänster ses hans advokat Leif Silbersky. Alldén dömdes till livstids fängelse för mord. Foto: SUSANNE LINDHOLM/SCANPIX

Söndag 15 april klockan 00.25
I lördags publicerade Piteå-Tidningen en intervju morddömde Toni Alldén.
Intervjun är den första som gjorts sedan Alldén dömdes för mordet på Carolin Stenvall i september 2008.
Är det rätt att publicera en intervju med en mördare?
Mitt svar är ja. Åtminstone om den görs som Piteå-Tidningen gjorde.
Mordet på Carolin Stenvall blev mycket omskrivet.
Ännu finns många frågetecken. Hur kunde en till synes helt vanlig, tidigare ostraffad och gift trebarnsfar begå denna fruktansvärda handling? Och vad var det som egentligen hände?
Den version som Alldén lämnade under rättegången ifrågasattes, eftersom utredningen visade någonting annat än det han sade. I intervjun med Piteå-Tidningens Jan Westerberg håller Alldén fast vid sin version av händelseförloppet.
– Det är klart att jag skäms och känner vanmakt och sorg över allt vad jag förorsakat. Den känslan har plågat mig varje dag sedan det hände, säger 54-årige Toni Alldén i intervjun.
Intervjun är välskriven. Det är smärtsam läsning som riskerar att riva upp sår hos anhöriga och även andra läsare. Men texten har ett viktigt syfte.
Intervjun är den första som gjorts med Alldén. Piteå-Tidningen har sökt ett svar på gåtan.
Tyvärr är den ännu obesvarad efter intervjun.
Eftersom Piteå-Tidningen är restriktiv när det gäller artikelkommentarer vet jag inte vad intervjun har skapat för reaktion hos läsarna.
Redaktionschefen och stf ansvarige utgivaren Bengt Larsson skriver en klok krönika där han uppmanar läsarna att höra av sig med sina synpunkter till honom.
Han förklarar också varför Piteå-Tidningen publicerar intervjun med Alldén.
”Publiceringen bottnar i det stora frågetecken som polisförhören och förhandlingarna i tingsrätten och hovrätten lämnade bakom sig. Vad var det egentligen som hände? Det var knappast någon som trodde på Toni Alldéns berättelser.
Utan att gå in på detaljer så fanns det teknisk bevisning samt avsaknad av teknisk bevisningen som inte rimmade med vad Toni Alldén påstod hade hänt”, skriver Larsson.
Bengt Larsson skriver också att det inte varit ett lätt publicistiskt beslut och att PT varit i kontakt med de anhöriga inför publiceringen.
Intervjun i Piteå-Tidningen ger oss inte alla svar. Men den ger oss i varje fall mer information om och insikt i ett tragiskt mysterium.
Det är viktigt att Piteå-Tidningen delger läsarna detta – dessutom har Piteå-Tidningen gjort det på ett så värdigt sätt som går, utan att delge onödiga detaljer i fallet.
Att publicera en intervju med en mördare är inte självklart. Om intervjun inte ger någonting annat än en stor rubrik bör den inte publiceras.
I detta fall tycker jag emellertid att Piteå-Tidningen gjort ett alldeles utmärkt journalistiskt arbete. Intervjun har ett syfte. Piteå-Tidningen har sökt ett svar på en mörk gåta.
Därför var detta ett modigt, viktigt och helt rätt publiceringsbeslut av Piteå-Tidningen.

 

1 kommentarer

  1. Jag håller med dig Daniel. Även om vi knappast kan få reda på vad som hände den där dagen så finns ett klart behov att komma vidare och möta människan bakom rubrikerna. Piteåtidningen hanterade detta bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *