Endast 17 procent har rätt att uttrycka sig fritt

Torsdag 3 maj klockan 08.04
Stanna till vid bilderna här intill. Det är viktigt att göra det. Dessa bilder är tyvärr en verklighet i många delar av världen.
I dag är det Pressfrihetens dag. Det är en dag som varje år firas 3 maj.
Syftet är att påminna om det stora värdet av yttrande- och pressfrihet och att påminna om att detta värde stulits från många människor runt om i världen.
I Sverige har vi en lång tradition av tryckfrihet och många gånger skänker jag en tacksamhetens tanke till prästen Anders Chydenius (1729–1803). Hans kamp ledde fram till att Sveriges första tryckfrihetslag antogs 1766, detta som första land i världen.
Sverige är än i dag ett av de länder som, enligt Reportrar utan gränser, har mest tryckfrihet i världen.Vi ska vara stolta över den tryckfrihet vi har i Sverige. Men vi ska också värna om den och inte ta den för given. För det vi ser som en självklarhet är tyvärr inte det i stora delar av världen.
Faktum är att endast 17 procent av världens befolkning har rätt att uttrycka sig fritt.
Under 2012 har elva journalister dödats. 156 journalister, 121 bloggare och nio medieassistenter sitter fängslade, enligt Reportrar utan gränser. Många regimer använder pressfriheten som ett vapenPress- och yttrandefriheten stryps. Åsikter som bedöms som obekväma straffas. Denna dag finns därför även till för att påminna regeringarna om att de har en skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:
”Var och en har rätt till åsikt- och yttrandefrihet.”
Låt oss alla kämpa för den ovärderliga hörn-
stenen i demokratin.

2 kommentarer

  1. PK, finns det en förkortning jag gillar sämre? I Sverige används den vanligen av anhängare till SD och andra främlingsfientliga som tycker att vi andra är SÅÅ dumma just för att vi tycker som vi tycker. Då försöker man klistra etiketten PK på oss.
    Nu hoppas jag naturligtvis att signaturen LMA menar något helt annat, men jag undrar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *