Problemet är den syn som finns på internet

Tisdag 29 maj klockan 08.50
En 15-årig pojke gjorde en så kallad ”facerape”. Nu är han misstänkt för dataintrång. Här kan du läsa nyheten i Folkbladet.
Med anledning av detta har jag skrivit en krönika i dagens tidning.
Grundproblemet är den syn som många har på internet.
Här är krönikan:

Så gott som dagligen för jag diskussioner över internet med för mig okända människor. Jag gör det i diskussionsforum som twitter och via vår sajt, folkbladet.nu. Jag för också dagligen samtal med människor jag inte känner, antingen via telefon eller rent fysiskt.
Det finns en stor skillnad mellan dessa två olika samtalsformer. På nätet är tonläget ofta annorlunda, precis som vokabulären.

När jag läser olika trådar på internet är detta också väldigt tydligt. Mycket av det som uttrycks på nätet skulle aldrig uttryckas muntligt. Få vill offentligt stå för de ord som uttrycks. Få skulle våga stå för orden om de tvingades använda sitt riktiga namn.
Trots det anses det okej.
Det är som om all känsla för hyfs, debattklimat och samtalston försvinner när vissa personer sätter sig bakom ett tangentbord.
I skärmens sken kommer trollen fram. De hårda orden avlossas likt en hagelsvärm in i en folkmassa. Var orden tar vägen eller hur de sårar tas det inget ansvar för.
Det är allvarligt.
Internet är en oändlig möjlighet för alla att göra sin röst hörd. Nätet är viktigt för det demokratiska samtalet. Den öppenhet nätet ger gynnar oss alla.
Men det finns ett stort problem och det problemet sitter i den syn allt för många har på internet i stort.
På nätet anses nämligen allt vara okej och allt anses vara tillåtet.
Musik, texter, filmer och bilder stjäls utan respekt för upphovsrätten.
Dessutom publiceras kränkande uppgifter om andra människor, uppgifter som alltid är sökbara. Falska twitterkonton skapas i andras namn och så kallade facerapes är tyvärr vardagsmat.

År 2012 är internet en viktig del av våra liv. Vi använder nätet i vår vardag, vi använder det i vår kommunikation.
Internet är också som livet i stort. De regler och lagar som finns i det mänskliga livet finns också i det digitala. Det får aldrig glömmas bort.
Vi ska alltid värna yttrandefriheten.
Men för den skull ska vi inte missbruka den.

4 kommentarer

  1. Jag får en känsla av att det finns en viss analogi mellan detta du skriver och t.ex. dem som ”sitter skyddad i sin bil och blir arga på andra trafikanter”. De får förmodligen en känsla av att andra inte kan komma åt dem, de känner sig anonyma, de kan utan särskilda konsekvenser bete sig dåligt. Det är det bedrägliga skyddet och anonymiteten som kan få vissa att bli både ögontjänare och marodörer. Nej, de skall få stå där på scenen med byxorna nere så får vi se om det gör och säger på samma sätt.
    Villy Hansen.

  2. Den råa tonen som finns på vissa ställen på internet fungerar tyvärr som gränstänjare. Ju vanare man blir att vräka ur sig utan ansvar ju vardagligare kan det kännas både för den som skriver och de som läser. Jag tror att det bidrar till ett hårdare klimat även ”live”. Precis som de hagelsvärmar som man kan fyra av i en folkmassa (bra liknelse) – vi vet inte alls vilken effekt det kan få, vilka upplevda kränkningar som samlas på hög, vilka aggressioner som jäser och vilken människosyn sóm odlas fram.
    Bra att du tar upp ämnet! Vett och etikett och artigt bemötande av medmänniskor är väl ett tecken på civilisation. Både på nätet och i face-to-face-kontakt.

  3. Pingback: Devil in disguise | Från toppen på Berghem

  4. Ordet, det talade och det skrivna, kan vi fritt använda oss av, som medel att utrycka oss om allt som rör oss, men ändå inom vissa regler. Yttrandefriheten som inte allom är givet, har vi sett otaliga bevis på vilka konsekvenserna kan bli, avrättningar, fängelser, husarrester osv. Därför borde det vara en hederssak för varje individ, som talar eller sätter något på pränt akta ordet, inte till rå eller förnedrande ton. Tyvärr har inte alla biogg och twitterskrivare förstått att ordet ska användas med vördnad. Därför är det viktigt att frågan om ordets betydelse kommer till diskussion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *