Jag är bestulen på den svenska stoltheten

Fredag 8 juni klockan 22.45
Jag kan inte påstå att nationaldagen någonsin varit speciellt viktig för mig. Trots det har jag ändå alltid tyckt att dagen varit en fin tradition. De svenska flaggorna har vajat och jag har känt stolthet att leva i fri och fjällhög nord.
Men någonting har hänt på senare år.
Plötsligt är det fult att känna stolthet.
Det har till och med gått så långt att jag stundtals känner mig illa till mods när jag ser en svensk flagga vaja i vinden.
Allt som har med svenskhet och stolthet över sitt land att göra förknippas numera ständigt med rasism.
Jag känner mig bestulen på den svenska flaggan. Jag känner mig bestulen på nationalsången. Jag känner mig bestulen på den svenska stolthet jag känner.

Under de senaste dagarna har nationaldagen diskuterats i diverse forum.
Statsvetaren Marie Demker säger i en artikel i Sydsvenskan att hon tycker att nationaldagen bör avskaffas eftersom hon anser att den har blivit en dag för att fira överheten.
Elisabet Höglund skriver ett inlägg i Aftonbladet där hon för fram att nationalsången, skriven av Richard Dybeck 1844, bör skrotas.
Det är främst den andra versen i ”Du gamla, du fria” hon kritiserar.
Den lyder:
”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var. Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden”.
Höglund menar att denna strof handlar om förtryck och att den är en hyllning till stormaktstiden och den brutala kolonialismen under 1600- och 1700-talen.
Kanske har hon rätt
Jag har inte analyserat nationalsången på det sättet och jag har ärligt talat aldrig någonsin tänkt på förtryck när jag har hört sången.

Hela debatten gör att allt känns så uppenbart. Vi har blivit rädda. Allt svenskt förknippas med högerextremism.
Frågan är om jag ens törs heja på Sverige i fotbolls-EM utan att riskera att bli stämplad som nationalist och rasist?
I länder som Norge och Frankrike har nationaldagen vuxit fram ur en kamp för ländernas identitet. Vi svenskar har inte fört någon sådan kamp. Vi har haft det så bra att vi till och med skäms för vårt eget land.
Vi svenskar har så mycket att vara stolta över. Vi bor i ett vackert land. Vi lever i en demokrati, vi har yttrandefrihet, vi har politiska rättigheter.
Låt oss fira det och låt oss bjuda in andra nationer och nationaliteter i vårt firande och vår gemenskap.
Det är inte fult att hissa den svenska flaggan.
Det är inte fult att sjunga den svenska nationalsången.
Extremismen har stulit vår glädje.
Det är dags att återta den.

Jag säger som den tysk-franske teologen Albert Schweitzer (1875–1965):
”Vad är nationalism? En patriotism som har förlorat sin anständighet.”

Veckans lista
Mikael Lustig. Från Sandåkern till fotbolls-EM. Det är stort.
William Spetz. Umeåbo som blivit stor på nätet.
Elin Landström. Sköt Umeå IK till kvartsfinal i cupen.
Bloggarna. Följ våra intressanta bloggare på blogg.folkbladet.nu.

6 kommentarer

  1. Tack för din krönika Daniel. Jag har samma känslor som du beskriver. För mig var Johan Johanssons skiva ”Svea rike rivjärn” ett stort stöd. Han skrev något i stil med ”Det är dags att ta tillbaka svenska flaggan från nazister och sverigedemokrater och Jesus från den kristna högern” när den släpptes. Inte ordagrant men i andemeningen. Den gav mig litte mer luft att fortsätta vara den jag är.

    • Tycker inte att det är Sverigedemokraterna som på något sätt försöker få oss svenskar att känna olust inför nationaldagen. Tvärtom. Det är snarare vänsterextremister och kulturvänstern som försöker få oss svenskar att ge upp nationaldagen, nationalsången och flaggan. Jag tycker att Daniel Nordström borde varit mera precis i vilken extremism som stulit vår glädje. Vänsterextremismen.

  2. Problemet som jag ser det, är att rasism kopplas ihop med nationalism! Och det har vi Hitler att ”tacka” för, sitter nog för djupt rotat i många, speciellt lite äldre människor, tyvärr :((

  3. Denn situation hade aldrig uppstått om våra förtroendevalda skött sitt uppdrag och begränsat strömmen av ”objudna gäster” som invaderat vårt land!

  4. Denna ”situation”, som Anti talar om, hade aldrig uppstått om alla vi som väljer våra förtroendevalda hade varit öppna och toleranta mot alla dem som kommer till vårt fantastiska land. Ingen invasion – bara berikande!

  5. Inte nog med att extremvänstern har gett bort vårt välstånd och vårt land, vår trygghet och vår framtid, nu kastar dom sig på rygg och ska ge bort våran flagga och våran nationaldag också.

    Fast denna gången ska dom ge något till extremhögern.

    Det är väl inte svårare än så att om ALLA svenskar viftar med flaggor på nationaldagen så blir högerextremisterna en minimal bråkdel av flaggviftarna, men om ALLA andra svenskar slutar att vara stolta över sin flagga, sitt land och sitt ursprung, då ger vi det åt högerextremisterna.

    Sluta spela offer/martyr, det kläder er inte, ni har inga problem med att vifta med kommuniströda fanor och med tanke på kommunismens mörka förflutna borde ni skämmas ännu mer över dom!

    Jag flaggar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *