Holmlund och de tomma hoten

Tisdag 24 juli klockan 09.35
Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) för ett märkligt krig mot media.
Nu hotar han med bojkott.
Det kommer förstås att stanna vid ett hot. Holmlund gillar att hota och det är allvarligt i sig.
Det var i sin blogg på vk.se och på folkbladet.nu som Holmlund kom med sitt nya hot, denna gång handlar det om en bojkott mot media.
Det är svårt att fullt ut förstå vad han menar, men han skriver i vilket fall så här i ett stycke, där han syftar på travtränaren Åke Svanstedt:
”Jag har själv funderat många gånger på om jag skulle göra på samma sätt som Åke. Det skulle innebära endera att jag slutar prata med media som far fram med lögner om vad jag sagt och gjort. Det kan nog bli så men jag använder än så länge sociala media och talar om när de ljuger.”
Holmlund har kommit med hotelser förut. Han skulle till exempel lämna partiet om Håkan Juholt blev partiledare. Det stannade förstås vid ett hot.
Även detta utspel är förstås ett tomt hot.
Alla, säkert även Lennart Holmlund, förstår att en ledande politiker som inte talar med media inte kan sitta kvar. En politiker måste tala med medierna – inte för mediernas skull utan för väljarnas skull.
En politiker ska naturligtvis också behandlas med respekt av medierna. Det är en självklarhet. Men de gånger Holmlund kommer med kritik mot media är kritiken i regel grumlig och svår att förstå. Trots att vi citerar ordagrant ur hans blogg hävdar han ofta att han är felciterad och missförstådd.
Även tomma hot i sig är allvarliga. När politiker hotar med bojkott av medier för det tankarna till länder som är slutna och odemokratiska.
Sverige har en lång tradition av yttrandefrihet och av press- och tryckfrihet. Det är jag stolt över. Det bör Lennart Holmlund också vara stolt över och värna.
VK:s chefredaktör Ingvar Näslund tar upp Lennart Holmlunds hot i sin blogg på vk.se i dag:
”Att det skulle slå mot hans eget parti är hans huvudbry. Det allvarliga är att det skulle slå mot demokratin, mot dem han företräder – Umeborna.”, skriver Näslund.
Jag håller med Näslund fullt ut.
Det märkliga i allt är att Lennart Holmlund i grunden är väldigt duktig när det gäller att vara tillgänglig för medierna. Han svarar i regel alltid när vi ringer – och om han inte svarar direkt ringer han upp. Det är mycket bra.
Men Lennart Holmlund är också mycket duktig på att komma med tomma hot. Det är mindre bra.
Det hoppas jag att han inser.

13 kommentarer

 1. Tycker det är skönt att se att någon ”stark” försöker ta upp kampen mot media. Som lennart skriver ofta så finns det inget som kontrollerar er, ni skriver exakt det som passar er agenda. Som svag och okänd blir man begravd om man försöker få upprättelse mot media.

 2. @Leif: Det är mycket viktigt att media granskas. Det tycker nog alla. Men det är stor skillnad mellan granskning och kontroll. Ett samhälle där media kontrolleras är ingen demokrati. Det är en diktatur. Jag hoppas att det inte är ett sådant samhälle du förespråkar. Både du och Lennart Holmlund har fel när ni säger att det inte finns någon som granskar medierna. Pressen granskas av Pressens ombudsman, http://www.po.se. Etermedierna granskas av Granskningsnämnden för radio och tv. Läs mer här: http://www.radioochtv.se/Tillsyn/Granskning-av-program/Anmalan/. Alla seriösa medier följer de pressetiska regler som finns. Dessa kan du läsa mer om här. http://po.se/regler/pressetiska-regler

  • Du har rätt Daniel, och lägg därtill att media likaväl som privatpersoner kan dömas för förtal om man gör grova övertramp. För ”mindre grova” brott som ändå inte är pressetiskt försvarbara finns de instanser du skriver om. Förstår inte varifrån detta kommer att media skulle vara helt okontrollerat och rapporterar utifrån egna agendor. Vi, liksom politiker, måste ju representera medborgarna annars försvinner förtroendet. Om våra läsare/tittare/lyssnare inte känner igen sig i det vi rapporterar, så tappar vi dem på två sekunder.

  • Pressetiska regler…Pressens ombudsman…
   Vi vet nog alla hur stor tyngd detta har när det kommer till kritan.
   Det är fritt fram för media att spekulera och vrida på fakta för att det ska passa deras egna syften. Möjligheterna att få rätt gentemot media och deras mäktiga ägare är mycket små och får väl anses vara teoretiska. Det blir som mest en liten notis, väl gömd i tidningen med rättelsen.

   Holmlund har helt rätt när han sätter ner foten. Har även läst Ingvar Näslunds inlägg som mest verkade motsägelsefullt och förvirrat och andades rädsla från början till slut. Som läsare riktigt känner man skräcken när företrädare för gammelmedia plötsligt inser att de inte riktigt har monopol på nyhetsförmedlandet längre, och våra makthavare överväger att använda andra kanaler i stället.

 3. Nya utspel från kommunalrådet Lennart Holmlund. Detta kommunalråd verkar inte för demokrati eller jämställdhet och ständiga utspel via sin blogg gör honom högst olämplig att leda ett politiskt parti i Umeå. Via den demokratiska vägen kan nu alla skriva under en namninsamling mot Lennart Holmlund: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6757

  Denna man gör allt större utspel som politiker, läs hans blogg på Västerbottens-Kuriren samt Folkbladet.

  Nu senast skriver Västerbottens Kuriren; “Politiker kan inte bojkotta medierna”

  Namninsamlingen skickas till Socialdemokraterna Kanslichef Sven-Eric Söder [email protected] och är folkets röst för demokrati, jämställdhet och öppenhet lokalt i Umeå.

 4. Rösta bort Lennart Holmlund (S)
  Kommunalrådet Lennart Holmlund gör allt märkligare utspel som politiker. Ge din röst för jämställdhet & demokrati i Umeå, AC län.

  (S) Kommunalrådet Lennart Holmlund Umeå gör allt märkligare utspel och genom den demokratiska röstningen vid socialnamnden.se berikas Socialdemokraternas kanslichef Sven-Eric Söder folkets misstroendeförklaring mot sittande kommunalrådet Lennart Holmlund Umeå. Utspel kommunalrådet Lennart Holmlund gör är främst via eget bloggande samt via kontakter med media men även privatpersoner. Med min röst vill jag säga att Socialdemokratiska partiet i Umeå behöver en ny företrädare omedelbart! Om så inte sker kommer min röst att läggas på annat parti fortsättningsvis då Socialdemokraterna uppenbart verkar mot demokrati, öppenhet i det offentliga rummet lokalt i Umeå.

  Samtliga röstningar ger ett e-brev till Socialdemokraterna Kanslichef Sven-Eric Söder med din röst för ovanstående. Det här är demokrati som ingen kan stoppa då ansvarig bakom socialnamnden.se inte använder tjänst från annan leverantör som tidigare där demokratin stoppades. Denna misstroendeförklaring kommer också läggas till konstitutionsutskottet.se

 5. Varför inte läsa mer om ”trollet” vi har i Umeå? Internet är öppet för alla!
  Lennart Holmlund, vårt mediekåta troll som alltid är stor i truten och vet bäst, en profil ni kan möta på Lottas krog allt som oftast med ett mer lössläppt munläder (öppettider finns på deras hemsida), en riktig grå betong sosse som lever livet. Tja i alla fall kan vi tro så när vi läser en (flera finns) av hans bloggar: http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad med titeln; Lennart Holmlund, kommunalråd. Visst är det roligt att se människor som ”Sluta höja Whitney Houston till skyarna….”, ska spränga kommunalhus i luften och sluta prata med media? Han förstår inte ens när han gör ”grodor” och då ska i stället dessa bevaras, se bloggen. Lennart Holmlund är kommunalråd och kommunordförande i Umeå. Politiskt verksam som kommunalråd sedan 1994 till idag… Psykotisism är ett kännetecken för en person med detta beteende och en diagnos. Går att bygga en hel roman i Agatha Christie stil med samma rättvisa till läsaren som Agatha Christie gav, lösningen serverades före finalen, kan förstås av alla belästa som hanterar språk och dess bruk i en icke IQ befriad värld.

 6. Så du Daniel tycker att det är helt okej att citera Lennart med: ”Det skjuts för lite” som rubrik?

  Ett helt korrekt citat av vad han sa förmodligen, men av Journalister använt för att sälja lösnummer och få klick på artikeln.

  En bättre rubrik hade varit ”Skadedjuren ökar, Det skjuts för lite enligt Lennart”

  Men Journalister förnekar sig aldrig, kan man rycka ett par ord ur sitt sammanhang och få det att låta som något annat så gör man det.

  Jag har ALDRIG, under alla dom gånger jag har pratat med journalister citerats korrekt i tidningen, det saknas saker som jag har sagt, det är tillagt saker som jag inte har sagt och journalistens tolkningar framställs som min åsikt.

  Skicka ut en enkät till alla som är med i tidningen där dom får svara på vad dom tycker om det som gick i tryck, jag skulle tippa på att ni har över hälften missnöjda, minst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *