Han passade perfekt in i mallen

Thomas Quick, den brutala våldsbrottslingen och massmördaren, framstår plötsligt som snälle mysfarbrorn Sture Bergwall, from som ett lamm. Cirkus Quick är ett enda stort kaos. Sanningen måste fram. FOTO: YVONNE ÅSELL/SVD/SCANPIX

Fredag 24 augusti klockan 22.45
Han var en förvirrad missbrukare. Redan som tonåring, 1967, avbröt han sina teologistudier på grund av drogproblem.
Två år senare utnyttjade han fyra pojkar sexuellt. 1974 högg han ner en man i Uppsala. 1990 iscensatte han ett rån mot en bingohall och 1991 genomförde han ett grovt bankrån. I samband med det tog han en familj som gisslan.
Han dömdes till sluten psykiatrisk vård och placerades på Säters sjukhus.
Han har kallats Sätermannen, men kom att bli känd som Thomas Quick – en av Sveriges värsta massmördare genom tiderna.
För rättsväsendet var Sture Ragnar Bergwall, född 26 april 1950, perfekt.
Han passade nämligen så otäckt väl in i mallen.

Inne på Säters sjukhus försågs missbrukaren Bergwall med en stor mängd mediciner. Han bytte namn till Thomas Quick. Förnamnet tog han – bisarrt nog – efter Thomas Blomgren, den förste person han påstod sig ha mördat. Efternamnet var hans mors flicknamn. Det var då hela cirkusen av lögner drog i gång.
Hög på mediciner och i en terapidimma av fantasier började Quick, som enligt en släkting hade goda skådespelartalanger i sin ungdom, erkänna mord efter mord. Totalt över 30 stycken under åren 1964 och 1993.
Bevisningen var svag, men Quicks berättelser och erkännanden ansågs trovärdiga. Han fälldes för åtta mord.
En massmördare hade fötts. Rättsväsendet hade fått sin triumf och de flesta av oss förfasades över Thomas Quick – även om många också tvivlade på att han verkligen talade sanning.

I en dokumentär, gjord 2008 av journalisten Hannes Råstam (1955–2012) tog Quick, som då återtagit Sture Bergwall som namn, tillbaka alla erkännanden. Den stora rättsprocess, som uppges ha kostat 200 miljoner kronor, raserades. Bergwall har frikänts för tre av morden. Han kommer – enligt de bedömare som är insatta i ärendet – att frias för alla, även om Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, med bestämdhet hävdar att detta inte är en rättsskandal och att det finns ”övertygande bevisning” mot Quick i två av de mordfall han nu friats från.

Cirkus Quick är ett kaos och Thomas Quick, den vidrige mördaren framstår plötsligt som snälle mysfabrorn Sture Bergwall.
Han var utan tvekan farlig en gång i tiden. Om han ännu är det är jag inte rätt man att svara på. Däremot behöver ingen vara expert för att inse att oerhört mycket är ruttet i denna cirkus och mitt i den hamnar offrens anhöriga i kläm. De tvingas leva i sin frustration och brutala ovisshet medan Cirkus Quicks clowner kastar tårtor i ansiktet på varandra.
Inte minst för de anhörigas skull måste en oberoende kommission granska fallet Quick. Sanningen måste fram. En lika vidrig soppa får aldrig kokas igen.

Jag säger som tyske skalden Ferdinand von Schirr (1759–1805):
”Att dölja ett fel med en lögn är att ersätta en fläck med ett hål.”

Veckans lista
Dallas. Nostalgi.
Vanheden. Mindre patetisk än Ulf Brunnberg.
Poul Perris. The Facers sångare blir parterapeut i tv.
Margot Wallström. Talar ut i den nya boken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *