Ett nytt kapitel i sporthistorien

Fredag 31 augusti klockan 22.45
Kanske är det så att det är med åren som nostalgin kommer. I vilket fall tänker jag ofta med glädje tillbaka på tio yrkesår under 90-talet.
Då arbetade jag på Folkbladets sportredaktion tillsammans med skickliga kollegor som Gunnar ”Pud” Eriksson, Jerry Lindkvist och Nils Widing med flera. Jag minns alla hyss, där många nog inte är lämpliga att ta upp i denna krönika. Jag minns alla skratt, alla goda och galna idéer – men framför allt minns jag dynamiken och tävlingsviljan.

För oss var alla dagar en match mot huvudkonkurrenten Västerbottens-Kuriren. Varje morgon var lika spännande. Vi slog upp VK och jublade. Eller sörjde.
Det var alltid en seger när vi var först med en nyhet. Det var alltid hängskallar när vi blev slagna.
Konkurrenterna där borta i VK-huset hyste vi visserligen respekt för, men vi pratade sällan med dem. Under brinnande eldgivning pratar man nämligen inte gärna med fienden.
Om någon hade sagt till oss att vi en dag skulle inleda ett samarbete med Västerbottens-Kuriren hade vi skrattat rått. Då var en sådan tanke så befängd att den inte ens gick att tänka.

Men tiderna förändras. Numera tillhör Folkbladet VK-koncernen. För ett år sedan flyttade vår redaktion in i tidningshuset på Västerslätt i Umeå och i samband med den inledde våra sportredaktioner ett samarbete.
Under det år som passerat har ungefär 70 procent av sportmaterialet varit gemensamt i Folkbladet och VK. Övriga 30 procent har gått unikt i respektive titel.
I dag inleds ytterligare ett kapitel i Folkbladets och VK:s mångåriga historia. Konkurrensen mellan sportredaktionerna är ett minne blott. Från och med lördag 1 september är det exakt samma sportsidor i Folkbladet och VK. Sporten får en ny layout. Sporten får en nystart. Sporten blir ännu starkare.

Sporten har alltid varit ett av Folkbladets profilområden. Under årens lopp har vi också fått mycket beröm för vår goda och omfattande sportbevakning.
Det kan hända att somliga nu tycker att Folkbladet ”ger bort” ett viktigt profilområde till VK, men jag ser det på ett helt annat sätt.
Folkbladet och VK har ett starkt gemensamt sportteam. Det innebär att Folkbladet även i framtiden kommer att kunna erbjuda läsarna en mycket god sportbevakning.
Dessutom innebär sportsamarbetet att vi sparar resurser som nu används till andra satsningar, inte minst på nyhetssidan. På den allmänna redaktionen råder ännu konkurrens mot VK. I den nyhetsjakten finns inget samarbete.
Sammanfattningsvis så var det inte bättre förr. Det var bara annorlunda.

För övrigt instämmer jag i detta ordspråk. Författaren är okänd:
”I livets lopp finns det inga målsnören. De snören vi passerar är starten till ett nytt lopp.”

Veckans lista
Mats Rosin. Gör comeback i Folkbladet i dag.
VIP-galan. Viktigt initiativ som firar fem år.
Leif GW Persson. Ständigt aktuell.
Örjan Engström. Fotbollsspelare som har blivit poet.

4 kommentarer

  1. Idag inleds ett nytt kapitel även för mig. Från och med idag blir det ingen mer morgontidning – jag har sagt upp min prenumeration och det känns oerhört befriande. Från att ha varit en tidning som stått upp för sin lilla storhet med lokala inslag, ett klart politiskt ställningstagande samt en värme som få tidningar haft, så har den utvecklats till masskopia med inköpta artiklar från TT Spectra. Att nu även Sporten tas över och blir samma i båda tidningarna var droppen. Folkbladets sportsidor har haft gott rykte bland utövare och verksamma inom både stora och små idrotter. Att ”ge bort” sitt främsta kännetecken tyder på en ryggradslös ledning som antingen inte förstår sitt eget bästa eller att man uppenbarligen inte har något att säga till emot VK-toppen…

  2. Symboliskt att VK-Sporten kapsejsar i samband med Stieglers pensionering. Det är nämligen så jag ser på det. Och då får jag VK, inte VF, i brevlådan sedan många år tillbaka. Därtill har jag själv skrivit för VK-Sporten.
    Visst insåg man att VF:s sportredaktion besatt särskilt kunannde, särskilt utanför Umeås gränser, men man satte stolthet i att odla en egen kultur på redaktionen. Dessutom kände alla att två sportredaktioner innebar bättre bevakning i länet, fler perspektiv och större kunnande. Olika matchreferat kompletterade varandra, på samma vis som kröniketexter ofta bjöd olika infallsvinklar.
    Genom att man nu beslutar om att lägga alla ägg i samma korg kommer bevakningen bli mer likriktad och koncentrerard till större evenemang (särskilt de som tidningskoncernen sponsrar). Det är dåligt för idrotten i länet, och tråkigt för journalistskråpet som – antar jag – får än färre jobb att tampas om.
    Visst kan det innebära större, välbehövliga resurser till andra avdelningar i tidningen, det är dock trist att det sker på bekostnad av en fungerande redaktion.
    Tänker inte gasta om att prenumerationsuppsägningar eller dylikt – förmodligen håller jag mig med en dagstidning så länge möjligheten finns – vill bara markera att jag inte köper snacket om en bättre tidning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *