Jaktbilder berör alltid

Tisdag 4 september klockan 11.45
Älgjakten har dragit igång i Västerbottens län. I samband med den startar omedelbart debatten.
Jaktbilder berör alltid.
Folkbladet skildrar jakten som den är.
Däremot publicerar vi inte triumferande jaktbilder.
Triumferande jaktbilder innebär bilder där jägaren poserar vid sitt fällda byte. Det finns ingen anledning att publicera denna typ av bilder. Beslutet att inte publicera sådana bilder fattades 2010. Jag skriver om beslutet i detta blogginlägg.
Beslutet 201 fick stor uppmärksamhet. Här är artiklar från Medievärlden och Jakt & Jägare. P1:s Medierna gjorde också ett inslag och jag intervjuades av andra jakttidningar. Här är ett annat blogginlägg jag skrev efter en intervju med en jakttidning.
I dag publicerade folkbladet.nu en artikel. Artikeln är illustrerad med en bild av en jägare som drar en död älg. I artikeln är det också angivet att Folkbladet inte publicerar triumferande jaktbilder.
Trots det kommer kritik:
”Jag anser att dessa makabra bilder är mycket oetiska för att inte säga upprörande. Det är bilder utan sammanhang. Vad finns det för nöje i att se döda ihjälskjutna djur. Mina barn såg dagens bild och mådde mycket dåligt av den. Vad fan har ni för pressetik? Är det bara en oreflekterad eftergift för jaktlobbyn? Uppenbarligen är jaktintressena så starka att ni
av ekonomiska skäl ger avkall på allt vad etik heter.”, skriver en läsare i ett mejl.
Jaktbilder berör, som sagt, alltid.
Att anklaga Folkbladet för att ge avkall för pressetiken är dock inte relevant. Jag ser heller inget upprörande i att publicera den nämnda bilden.
Jakten är ett mycket stort intresse i Västerbottens län. För oss är det självklart att skriva om den och skildra den som den är. Det innebär att vi i vissa fall publicerar bilder på skjutna djur. Lika självklar är vår pressetik. Den innebär att vi är restriktiva med vilken typ av bilder vi publicerar. Till exempel finns det ingen anledning att publicera triumferande jaktbilder.

Här är den jaktbild som publiceras på folkbladet.nu i dag. Vad är din uppfattning. Är den makaber, som mejlskrivaren tycker? Foto: SCANPIX

 

1 kommentarer

 1. Då vill jag hädanefter att folkbladet slutar publicera triumferande sportbilder också!

  Förstår ni inte hur kränkande det är för dom som förlorar och alla som håller på dom som förlorar.

  Inte heller triumferande bilder på journalister som får journalistpriser av något slag kan godkännas, dom som har omskrivits i det aktuella fallet som lett fram till priset känner sig väldigt ofta kränkta.

  Eller också får genustrams-vegan-vänster-miljömupps-maffian i Umeå finna sig i att det finns olika intressen, varav jakt är ett.

  Själv är jag väldigt ointresserad av jakt och tycker inte heller om att se bilder på döda djur och dom som har dödat dom, men det är inte svårare än att jag låter bli att klicka på dom artiklarna.

  VF kan väl göra ett bildspel ”Dagens Jaktbilder” där jägarna på bild får triumfera över att dom är bättre än andra utövare av samma intresse, och sedan göra likadant med olika idrottsutövare ”Dagens hästhoppningsbilder” ”Dagens bilutställningsbilder” ”Dagens fotbillsbilder” och ”Dagens fågelskådarbilder” allt efter vilken sesong det är.

  Den vars barn inte tål att se ett dött djur på väg att bli mat har misslyckats kapitalt som förälder.

  När jag var barn fick jag vara med att driva in djuren till slaktfållan och sedan röra om i blodgrytan medans dom vuxna slaktade gårdens djur, samma djur man hade kliat och matat hela sommaren, fullt medveten om att djuren var tänkt till mat.

  Dagens ungar vet inte ens vad dom äter och än mindre hur det har producerats, det finns högstadielever som inte vet vilket djur Bacon kommer ifrån, det finns säkert en hel del som inte ens vet att det kommer från ett djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *