4 000 dagar har stulits

Onsdag 9 september klockan 08.00
30 augusti skrev Dawit Isaaks bror, Esayas, följande inlägg på twitter:
”Dawit har nog ingen aning om att mamma gick bort 2010”.
Nej, Dawit har nog ingen aning. Nästan elva år har stulits från honom och hans familj. I dag har han suttit fängslad i exakt 4 000 dagar – utan åtal, utan rättegång, utan försvarare, utan kontakt med omvärlden.

Dawit Isaak föddes 27 oktober 1964. Han kom till Sverige 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han behöll även sitt eritreanska medborgarskap. Efter kriget återvände han till Asmara och grundade Setit, Eritreas första oberoende tidning. 23 september 2001 arresterades han efter att Setit skrivit ett antal artiklar om en grupp som krävde demokratiska reformer i Eritrea.
4 000 dagar av brott mot de mänskliga rättigheterna och mot pressfriheten har runnit ifrån honom.
Det senaste livstecknet från Dawit Isaak kom, enligt hans bror Esayas, 19 november 2005. Om han ännu är vid liv vet ingen med säkerhet. En färsk rapport från Reportrar utan gränser berättar dock att tre andra journalister som greps 2001 har dött i samma fängelse som Dawit sitter i. Dawit uppges ännu vara vid liv.

I dag sker en mediekampanj för Dawit Isaak. På twitter används hashtaggen #fyratusen. På Facebook kommer statusfält att fyllas med orden 4 000 dagar.
Sveriges regering måste ta till krafttag för att Dawit Isaak ska friges.
4 000 dagar har stulits.
Kampen för Dawit får aldrig ges upp.

2 kommentarer

  • @Ulf: Man måste börja med det lilla. Man måste börja med sig själv. Därför skriver och pratar jag om Dawit Isaak och påminner om att vi aldrig får ge upp kampen för honom, för de mänskliga rättigheterna och för pressfriheten.
   Somliga anser att det inte hjälper på något sätt.
   Andra – och det är det viktiga – tar budskapet till sig.
   Vad gör du själv?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *