11 september – nu även med en glad nyhet

Första bilden i frihet på Johan Persson och Martin Schibbye, tagen inne i Kalityfängelset i Addis Abeba efter benådningsbeskedet. Johan Persson har själv tagit bilden.
FOTO: JOHAN PERSSON/KONTINENT/SCANPIX

Tisdag 11 september klockan 14.20

11 september är för evigt förknippat med mörker.
Många tragiska händelser har inträffat just detta datum genom årens lopp.
Från och med i dag är datumet också förknippat med en positiv nyhet.
I dag kan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson äntligen andas ut som fria män.
När jag slår upp 11 september på Wikipedia kan jag läsa om flera stora, dramatiska och tragiska händelser om inträffat just detta datum genom historien.
Här är ett urval:
1857: Den så kallade Mountain Meadows-massakern inträffade. Cirka 120 människor dödades utanför Salt Lake City.
1944: 75 procent av bebyggelsen i tyska Darmstadt förstörs av brittiskt bombflyg. 11 500 människor omkom.
1973: Militärkuppen i Chile. Presidenten Salvador Allende störtades av en militärjunta, ledd av Augusto Pinochet.
1978: Formel 1-stjärnan Ronnie Peterson (1944-1978) avled i sviterna efter kraschen på Monza i Italiens Grand Prix dagen innan.
1987: Peter Tosh (1944-1987), den jamaicanske reggaestjärnan rånmördades i sitt eget hem.
2001: Terroristattackerna mot World Trade Center och New York. Omkring 3 000 människor dödades.
2003: Anna Lindh (1957-2003), Sveriges utrikesminister, avled i sviterna av den knivattack hon utsattes för dagen innan på NK i centrala Stockholm. Mijailo Mijailovic greps för mordet, erkände och dömdes till livstids fängelse.

I den etiopiska kalendern infaller också nyår 11 september. I samband med det benådas nu cirka 2 000 fångar. Två av dem var de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som greps 1 juli 2011 och dömdes 27 december 2011. Det innebär att de i dag äntligen kan andas ut som fria män efter drygt 14 månader i fängelse.
”Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut. Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop. Det har varit ett tufft år där vi har varit tvungna att fatta många svåra beslut för att nå målet att de ska må så bra det bara går i fängelset och släppas fria så fort som möjligt. Nu är vi där och det känns helt fantastiskt.”, skriver familjerna via Anna Roxwall på Martin Schibbyes blogg.
Utrikesminister Carl Bildt bryter också tystnaden och berättar om frigivandet på sin blogg.
”Vår inriktning var självfallet redan från början att försöka få dem frisläppta utan en rättsprocess så snabbt som möjligt, men de etiopiska myndigheterna insisterade på att driva en juridisk process i enlighet med sina terroristlagar.”, skriver Bildt.
I de första kommentarerna efter frigivandet har Persson och Schibbye betonat att de begått misstag och att det nu är enormt tacksamma. Här är ett exempel från Dagens Nyheter.
De har erkänt att de tog sig illegalt över gränsen och visst, det var ett misstag att posera med vapen på bilder.
Men misstaget motiverar inte straffet. De tog sin i landet med ett syfte att journalistiskt granska den etiopiska regimen och även om ingen från regimen säger det officiellt dömdes de på grund av sin journalistiska gärning med syfte att stoppa det fria ordet.
Jag förstår Martin och Johan säger precis som de gär, men för oss som följt detta på tryggt avstånd finns ingen anledning att känna tacksamhet mot Etiopien.
Glädjen är blandad med ilska.
I dag skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén ett klokt blogginlägg:
”Ilskan ska så klart riktas mot den diktatur och det politiserade rättsväsende som har dömt Johan Persson, Martin Schibbye och en mängd andra journalister och oppositionella till långa fängelsestraff”, skriver han.
Martin Schibbye och Johan Persson tog sig in illegalt i Etiopien och dömdes till fängelse i elva år för främjande av terrorism i samröre med Ogadens nationella befrielsefront.
När Persson och Schibbye nu benådas vill Etiopiens regim utåt sett påvisa sin stora barmhärtighet. När det gjordes offentlighet av benådningen sade justiteminister Behran Hailu till SVT att Persson och Schibbye släpptes för att de ”accepterat att de begått brott. De har erkänt att de samarbetat med terrorister och att de olagligt har tagit sig in i landet.”
Han nämnde inte att Etiopien dömde svenskarna för att statuera exempel och skrämma andra journalister för att komma och granska det Schibbye och Persson gjorde, det vill säga Lundin-anknutna Africa Oils och dess verksamhet i Ogaden.
Domarna mot Schibbye och Persson var felaktiga.
Det positiva är att de fick en rättegång, att de nu benådats och att de äntligen åter är i trygghet.
En annan svensk journalist, Dawit Isaak, har suttit fängslad i Eritrea i över 4 000 dagar, det vill säga i nära elva år – utan försvarare, rättegång och officiell anklagelse.
Glädjen över att Schibbye och Persson är fria är stor.
Ilskan över de ständiga övergreppen på pressfriheten i världen och att Dawit Isaak ännu är fängslad är lika stor.
Jag hoppas att vi får bocka av ett nytt glädjens datum i kalendern, den dag då Dawit Isaak släpps och återförenas med sin familj. Jag hoppas det sker innan det är för sent.

4 kommentarer

 1. Hej Daniel! Du skriver: ”… När Persson och Schibbye nu benådas vill Etiopiens regim utåt sett påvisa sin stora barmhärtighet. När det gjordes offentlighet av benådningen sade justiteminister Behran Hailu till SVT att Persson och Schibbye släpptes för att de ”accepterat att de begått brott. De har erkänt att de samarbetat med terrorister och att de olagligt har tagit sig in i landet.”
  Han nämnde inte att Etiopien dömde svenskarna för att statuera exempel och skrämma andra journalister för att komma och granska det Schibbye och Persson gjorde, det vill säga Lundin-anknutna Africa Oils och dess verksamhet i Ogaden.”
  ___________________________________________________________
  Lite vag formulering här, indirekt kan man väl säga att domar till sin natur används för att statuera exempel: ”de jävlarna dömde mig för snatteriet endast för att statuera ett exempel att snatteri är dåligt”. Men om jag förstår dig rätt så påstår du att alla egentliga åtalspunkter var felaktiga, och det är du naturligtvis fri till att göra, men då vill jag bara klargöra:

  * Ska man tolka det som att du fullständigt avfärdar uppgifterna om att människor dog (11 och 15 har nämts från uppgifter som går isär) i striderna som följde deras försök att ta sig in i landet, mellan regeringstrupper och dom ONLF-miliser som anlitats. Eller ska det ses som totalt orelevant? I sådana fall kan man ju ändå tycka att förlusten av dessa människors liv förtjänas att nämnas i din sammanfattning av fallet.

  * Oavsett vad man tycker om den etiopiska regeringen- sett till vad ONLF är slags rörelse, är det lämpliga att ha något samröre med, sett till hur många civilas död de orsakat?

  *Frågan är också hur långt man kan avsäga sig ansvar genom att hävda sina journalistiska avsikter: Om jag som journalist hade valt att anställa och använda mig av al-Qaida för att kunna nå ett område i Afganistan, och människor dör i en eldstrid med amerikanska styrkor till följd av detta – kan jag då oberopa total immunitet p.g.a att jag agerar i journalistiska syften? Knappast, va?
  ___________________________________________________________

  ”Domarna mot Schibbye och Persson var felaktiga.
  Det positiva är att de fick en rättegång, att de nu benådats och att de äntligen åter är i trygghet.”
  ___________________________________________________________
  Du antyder tidigare i ditt inlägg att ursäkten var en fars och att det är Etiopien som borde ursäkta sitt fängslande av våra Svenska Hjältar. För att klargöra: Tycker du att svenskarna iöverhuvudtaget har någonting att ”be om ursäkt” för? Finns det i ditt tycke någon ”lärdom” som de borde dra från den här historien? Låt oss säga att de anlitar en annan milis-grupp i landet-med-ogillad-regim X, i journalistiskt avseende (som oavsett vad man tycker om styret i landet är en terroristgrupp med otaliga liv under sitt bälte – och de blir tillfångatagna i efter en eldstrid ÄNNU en gång) vad händer då? Är du lika kvick att komma till deras försvar även denna gång? Och om inte: finns det isf kanske anledning att ompröva din syn på denna historia?

 2. @Alex: Jag har läst de uppgifter du refererar till på sajter som vill misstänkliggöra Schibbye och Persson. Det finns dock ingenting som tyder på annat än att de tog sig över gränsen för att utföra sitt journalistiska uppdrag. Jag rekommenderar att du läser den här intervjun med SVT:s reporter Samir Abu Eid i Nyheter 24. http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/645781-svt-s-stjarnreporter-avvisar-logner-om-schibbye-och-persson

  • Daniel, först och främst vill jag tacka för svaren och länkarna.

   Jag delar fullt din uppfattning att deras motivation var journalistisk. Det är dock inte det som varken jag, eller vad de flesta sajter jag har tagit del av (ingår de månne i de ”högerextrema” som n24 vagt hänvisar till?) påstår eller anser är relevant. Visst har Sabir rätt i att man ofta använder sig av väpnade eskorter i oroliga områden , men att antyda att det här fallet tillhör den kategorin stämmer inte. Jag har skrivit till honom hänvisa till något fall där man privat anlitat eskorter – som är i direkt väpnad strid med landets regering – och där människor har dött till följd av den av journalister iscensatta aktionen. Om du själv har något sådant exempel får du gärna dela med dig.

   Att det funnits tveksamheter kring de videoupptagningar som använts som bevisning har varit känt länge, och att bevisning manipuleras är naturligtvis aldrig rättsligt okej – så det är bra nu att detta redovisas i detalj. Att de valde att göra detta kommer den etiopiska åklagaren få ångra bittert, då han skjuter sig själva i foten i fråga om trovärdighet, och ogiltigförklarar rättegången – men detta till trots kvarstår fortfarande det faktum att en eldstrid som de sedan klumpigt försökte återanimera för att ha det som filmbevisning, faktiskt hände.

   Rättsligt så köper jag helt att åtalet ogiltigförklaras, men jag tycker att en ny rättegång borde hållas där man faktiskt på ett sakligt sätt redogör för vad som f a k t i s k t hände. Men men, nu får de fara hem, och slipper ifrån ansvaret (bortsett från den tid som de redan suttit, som visserligen inte är att vifta bort).

   Och vissa frågor kvarstår ännu: Ledde den aktion som de tagit initiav till och iscensatt till att andra människors dog? Ja. (Det har till och med Johan och Martin erkänt, exakt hur många får väl fortfarande ses som icke bekräftat. Igen: det skulle behövas mer klarläggande för vad som verkligen hände vore på sin plats, och mindre polarisering av dem som journalistiska hjältar/alternativt terrorister som ska sitta i fängelsehåla.

   Ska de ses som direkt medskyldiga? Väldigt tveksamt. Har de agerat på ett sätt, i sina roller som journalister, som kan rättfärdigas eftersom de befinner sig i en konflikthärjad zon? Vad jag har sett hittills säger jag nej på den frågan, och hoppas på att mer uppgifter som klargör läget framkommer de kommande veckorna. Är de några journalistiska hjältefigurer? Förtjänar de att omnämnas och jämföras med en sådan som Dawit Isaak? Mycket tveksamt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *