Holmlund sprider lögner om Folkbladet

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) trivs bäst bakom sin blogg. Där kan han sprida sina ogenomtänkta ord utan att behöva ta debatten öga mot öga. FOTO: KENNETH SANDELIN

Torsdag 20 september klockan 09.55
Att kommunalrådet Lennart Holmlund för ett krig mot media är allmänt känt.
Om han tycker att det är en bra strategi är det upp till honom. Själv tycker jag mest att han är tröttsam.
Däremot går det aldrig att acceptera att han sprider lögner.
Just nu för han fram osanning om Folkbladet.
Jag hade verkligen sett fram emot onsdagskvällens debatt i Publicistklubben. Där var det tänkt att jag, Ingvar Näslund (VK), Jan Axelsson (TV4), Lennart Holmlund (S), Anders Ågren (M) och Linn Svensson (Kultur & Medier vid Umeå universitet) skulle diskutera politikerbloggar och mediepåhopp.
Det hade garanterat blivit en intressant diskussion med stort allmänintresse. Nu valde Lennart Holmlund att hoppa av efter diverse turer och debatten ställdes därför in av någon märklig anledning. Jag hade gärna debatterat saken med övriga deltagare. Samtalet hade kunnat hållas även utan Holmlund, även om han var huvudpersonen.
Nåväl.
SVT Västerbottensnytt ville direktsända debatten via sin sajt. Samtliga deltagare tackade ja till detta – utom Holmlund. Att medierna skrev om Holmlunds beslut kallar han för ett ”mediedrev” och i ett blogginlägg ifrågasätter han om det finns någon etik i media.
Holmlund har all rätt att ifrågasätta media. Även media ska nämligen granskas.
Men Holmlund bör hålla sig till sanningen.
I ett svar på en kommentar som han har fått på sin blogg skriver han så här:
”VF är inte röd utan den ägs av samma koncern och allt utom ledarsidan styrs av VK. Man kan fundera över om Folkbladet är något att ha kvar och få ha en S ledarsida. Folk tror som du att om det är en S tidning så styrs även nyhetssidan. Vf har många gånger varit sämre på nyhetssidan är vad VK varit och då pratar vi om den enskilde journalisten.
Jag har aldrig känt att VF hjälpt S på något sätt.”
För det första heter VF numera Folkbladet, vilket Holmlund vet. Att han skriver fel är en detalj som förmodligen endast jag irriterar mig på.
Värre är det att han hittar på att ”allt utom ledarsidan styrs av VK”. Dessutom ifrågasätter han om Folkbladet är något att ha kvar och om tidningen ska få ha en socialdemokratisk ledarsida.
När Holmlund tidigare gjort sina märkliga uttalanden har det ofta varit obehagligt tyst från hans partikamrater inom Socialdemokraterna i Västerbotten. Därför skulle det vara intressant att höra hur de ser på Holmlunds uttalande. Är detta den allmänna åsikten om Folkbladet? Om inte – varför är ni då så tysta.
Eftersom Holmlund inte håller sig till sanningen ska jag klarlägga hur det ligger till, även om jag tror att ni flesta redan vet det.
Folkbladet ingår i VK-koncernen. VK-koncernen – inte VK:s redaktion – äger tidningen till 91 procent. Övriga nio procent ägs av arbetarrörelsens bolag VF Intressenter och i det ägarskapet ingår att VF Intressenter är drivande i processen när tidningens politiska chefredaktör utses. VF Intressenter styr förstås inte innehållet på ledarsidan, som företräder socialdemokratiska värderingar.
Folkbladet har ett redaktionellt samarbete med VK när det gäller sporten, foto och redigeringen.
VK har inget inflytande över Folkbladets redaktionella material – det har inte heller VF Intressenter.
Folkbladet har ägare – både när det gäller VK och VF Intressenter – som har god förståelse för ägarskapets ansvar och som vet att den redaktionella självständigheten är nödvändig för ett medias trovärdighet.
Att Holmlund inte har bättre kunskap om hur medierna i allmänhet och Folkbladet i synnerhet arbetar är sorgligt.
Just därför är det också väldigt sorgligt att han inte vågade ta onsdagens debatt. Jag tror att den hade varit mycket nyttig för oss alla.
Men Lennart Holmlund trivs uppenbarligen bäst bakom sin blogg. Där kan han sprida sin ogenomtänkta – och tyvärr ofta felaktiga – ord utan att behöva ta debatten öga mot öga.

10 kommentarer

 1. Att andra socialdemokrater ute i länet kommentar detta har i mitt fall att göra att jag inte ser Holmlund som sosse. Visst han är medlem i partiet, men jag anser att numera är skam för socialdemokraterna i Umeå och länet. Hans uttalanden är ju hans privata inte partiets. Han är en dinosaurie som lever i en annan värld

  • Håller med dig men en sak jag är förundrad över är att holmlund får behålla sin blogg i tidningen o sedan sitter på folkbladet o raderar folks frustration över hans agerande ,de e mig en gåta ????? Holmlund som jag sagt så många gånger tidigare är ingen sosse o han förstör ryktet om partiet ,,han är feg och jag tror inte han kan något om politik o etik .

 2. Sedan Folkbladet omplacerade en medarbetare efter påtryckningar från ägarna (Sossarna i Lse) så klingar Sandelins ord om oberoende falskt i mina öron. Man ska inte försöka argumentera med det som de flesta kan genomskåda som lögn. Att sedan inlägget i san Folkbladsanda är mes ord och lite innehåll förvånar inte. Mellan bomullen anar jag kritik mot Holmlund för att han kritiserar folkbladets politiska trovärdighet och det måste man hålla med om men det är samma sak där, man borde sopa framför sin egen dörr först.

 3. Bra skrivet. Det hade varit ett perfekt tillfälle för alla, inklusive Holmlund, att träffas och diskutera detta. Med tanke på hans kritik mot media mm så var det ju en chans för att honom att möte alla parter, att han backade ur var ursvagt.
  Och tystnaden från övriga i (s) är patetisk. Har de inga egna åsikter, ingen egen vilja.

 4. Att S ägde en del av Folkbladet hade jag ingen aning om. Jag vet inte vad jag ska tycka om det, men, det känns obehagligt att ett parti på detta sätt kan sprida sin retorik till folk som kanske inte håller med dem. Men, det förklarar också varför det är så många S politiker som oemotsagda och ogranskade får föra fram sina åsikter i denna tidning. Dina ord klingar falskt Daniel, men nu förstår jag varför!!

  • Om du ser dagens Folkbladet så fick Anders Ågren (M) bra mycket mer utrymme för sina kommentarer än vad Lennart Holmlund fick. Så dina ord klingar med den bakgrunden väldigt falskt. Ge gärna exempel nästa gång du kastar ur dig liknande argument. Annars kan du lika gärna säga att ”jorden är platt” …

   • Det ser du väl, ledarna är fd S politiker, insändarna är från S ledare, att Ågren får utrymme är väl snarare en konsekvens av att han också har en blogg snarare än att han är företrädare för M. Nä, räta upp näsan nu o titta på vad som sker………….

 5. Ledsen Nordström men vi som läser båda tidningarna ser tyvärr att innehållet är allt för lika. Och tyvärr är det Folkbladet som närmat sig VK på nästan alla punkter. Är det något som är sorgligt så är det att Folkbladet inte har en tydligare profil.

 6. CITAT: Inget är så svårt som man fruktar. Inget är så lätt som man tror. ~ Ingvar Kamprad

  En kommunordförande och ett kommunalråd kan visst tycka till i vilka händelser som helst utan eget ansvar?
  /Lennart Holmlund Socialdemokraterna/
  Därtill censureras hans kommentarsfält mycket hårt …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *