Kanske behövdes den här debatten

Fredag 28 september klockan 22.45
Behrang Miri är rapartist. Han är emellertid inte speciellt känd som sådan.
Så stora rubriker som han fick i början av denna vecka har han aldrig tidigare fått – men nu fick han inte dem för sin musik utan för ett förhastat beslut.
I sin roll som konstnärlig ledare för barn- och ungdomsverksamheten vid Kulturhuset i Stockholm tog han beslutet att plocka bort Tintin-albumen från biblioteket Tiotretton, eftersom han anser att de är rasistiska.
Proteststormen nådde orkanstyrka, inte minst i sociala medier. Kulturhusets chef Eric Sjöström rev snabbt upp beslutet. Behrang Miri sade att han insåg att det är fel att plocka bort böcker och tog därefter timeout, som det så vackert brukar heta.
Beslutet var, som Miri nog inser, feltänkt från första början. Men kanske behövdes ändå den här debatten. För den visar upp rasismen på fler än ett sätt.

Jag tillhörde den massa som blev upprörd när jag hörde om beslutet att plocka bort Tintin-albumen. Visst. Det bör diskuteras hur afrikaner framställs i Tintin i Kongo. Men albumet är utgivet 1930 och inte ens om det var skapat 2012 borde det plockas bort.
Censur av litteratur för direkt tankarna till diktaturer, till bokbål och till kraftigt begränsad yttrande- och tryckfrihet.
En sådan utveckling vill nog få av oss se och för övrigt är det ett omöjligt projekt att plocka bort verk som inte följer normen.
Om detta skulle dras till sin spets skulle även Bibeln och Koranen ligga rätt så risigt till och när ändå litteratur rensas skulle i konsekvens namn tusentals filmer och musikalbum i så fall också brännas på bål.

Konstnärliga verk, oavsett om det handlar om litteratur, konst, film, musik eller något annat är dokument från sin tid och ska bedömas och debatteras efter just sin tid.
Oavsett om de anses lämpliga eller inte måste de få finnas så länge de inte strider mot våra lagar. Den demokrati och den yttrande- och tryckfrihet vi har ska vi vara stolta över och värna om.
Censur är aldrig rätt väg.

”Tintingate” är över. Trots det fortsätter debatten efter Miris olyckliga misstag. Debatten har nu spårat ur till glåpord och rasistiska påhopp på Behrang Miri.
Det är djupt sorgligt.
– Som det är nu är jag rädd och vågar inte bo hemma, säger Behrang Miri till Östra Småland.
Många som rasar över att Miri ville censurera Tintin rasar nu alltså mot att han har uttryckt sin åsikt.
I raseriet finns rasism som är betydligt värre än de någonsin varit i ett 82 år gammalt Tintin-album.
Är inte det otäckt snurrigt?

Jag säger som amerikanske biologen Gerald Maurice Edelman (född 1929):
”Censuren är som blindtarmen: När den är overksam är den onödig. När den är verksam är den livsfarlig.”

Veckans lista
Folkbladets doktorer. 8 oktober är det premiär. Här kan du läsa mer om dem. Skicka dina frågor till [email protected]
Psst. Lyssna vad Marie Hedberg sysslar med: folkbladet.nu/psst.
Peder Andersson. Läs Krister Stenlunds briljanta intervju med tv-aktuelle Umeåmusikern. Här finner du vår e-tidning.
Linda Rudin. Begåvad musiker från Umeå som intervjuades i Äntligen Fredag i går. Här kan du lyssna på henne.

2 kommentarer

 1. Alltid viktigt att upplysa om rasism. Dock blir det rätt konstigt när gammelmedia vägrar ta ställning om vad som händer med judarna i Malmö. Det tillsammans med avsaknaden av avgångskrav mot Miri. Varför????? Någon som kan ge ett svar

 2. Inbtressant artikel. Bra med en nyanserad bild för en gångs skull.

  Jag kritiserar Miri för det första beslutet och det står jag för. Men det rasistiska skitsnacket och hatet runt i kring måste varje tänkande människa så klart ta avstånd ifrån.

  Miri gjorde ett misstag. Jag uttryckte från början att jag tyckte det var så allvarligt att han borde avgå – men efter att ha talat med personalen på Serieteket och TioTretton på kulturhuset är jag beredd att ta tillbaks det kravet – för de tror att BM har förstått vad som var fel och lärt sig av sitt misstag. Kanske är det fel, men jag är beredd att lita på personalen och avvakta.

  För mig finns det *minst* tre debatter:
  1) BM gjorde kapitalfel och lyckades rita en svensk motsvarighet till mohammedteckning av okunskap. Den debatten borde vara slut nu.

  2) Man bör debattera hur man skall komma till rätta med de gamla värderingar som finns i barnböcker, pch hur man skall se till att barn får ett vettigt perspektiv på dessa och lära barn att sätta det i sitt sammanhang.

  3) Hat- och Rasistattackerna mot BM och biblioteket står inte i proportion till hans misstag på något sätt. Mordhot och avföring är inte värdigt ett demokratiskt samhälle och måste med alla medel bekämpas. Hatattacker mot folk som inte har -son namn och kvinnor blir fler, våldsammare och mer hatiska. Det bör debatteras och Det måste göras något åt det! Kvinnor, invandrare och folk som inte har blå ögon får inte göras till offer – för det är farligt, och de skall absolut inte behöva tåla och få rent hat och skit! Det spelar ingen roll vilket kön eller hudfärg man har – alla måste vi stävja det, motarbeta och säga ifrån. På arbetsplatsen, i föreningslivet och på internet!

  .. och så ett kort litet påpekande. Tintin i Kongo har aldrig funnits på TioTretton. Ingen utom BM vet vad jag vet om det var det albumet specifikt han hade i tankarna när han tog sitt beslut, men det albumet har aldrig funnits där och har inget där att göra utan står i vuxenbiblioteken på kulturhuset. Tintin i Kongo har därför aldrig tagits bort från TioTretton… Albumen som man försökte censurera censurerades alltså ”by association” och inte för att de var tveksamma i sig själva… Med det resonemanget så lär det inte finnas mycket kvar på ett bibliotek eftersom all litterära verk och alla serier som producerats i 30 år eller mer har någonting som är tveksamt, eller som i dag skulle kränka någon.

  // Bror Hellman, Språkrör Kampanjen Befria Teckningarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *