Varför recenseras trosor?

Maja Ivarsson är en begåvad artist. Vilka trosor hon har på sig har ingenting med det att göra. Nere till höger ses en faksimil från aftonbladet.se i dag. FOTO: NIGEL TREBLIN/SCANPIX

Söndag 11 november klockan 11.50
Det var inte oväntat. Redan när jag såg ”Så mycket bättre” på TV4 i går kväll förstod jag vad som väntade.
Jag förstod att jag skulle få se ordet ”troschock” i någon av kvällstidningarna.
Men jag hade inte förväntat mig att tvingas läsa en recension av Maja Ivarssons trosor.
”Så mycket bättre” är ett fantastiskt tv-program. Det är vackert, finstämt och dessutom får vi tittare uppleva sidor av de svenska artisterna som vi inte trodde fanns. Dessutom får vi se storheten i artister som vi tidigare kanske inte hade så god kunskap om.
I går var det fantastiska Miss Lis kväll.
Efter att Maja Ivarsson gjort sitt framträdande blev Miss Li så glad att hon hoppade upp i Maja Ivarssons famn, vilket gjorde att de båda dråsade i golvet och Maja Ivarssons trosor syntes.
Det var då jag förstod det. Klart det är dags att damma av det märkliga ordet ”troschock”. Jag tror förresten aldrig att jag läst ordet ”kalsongchock” av någon märklig anledning. För övrigt förstår jag inte ens hur det kan vara chockerande att se ett par trosor, men det är en annan sak.
Jag hade i vilket fall inte förväntat mig att tvingas läsa en recension av Maja Ivarssons trosor i Aftonbladet i dag.
Så här skriver krönikören Jan-Olov Andersson under rubriken ”Kvällens Åh fan:”
”Så korta kjolar eller klänningar som Maja Ivarsson alltid har på sig är det inte direkt någon överraskning att det förr eller senare uppstår vad som på kvällstidningsspråk kallas för troschock.
Det mest överraskande var dock tveklöst att en så ung artist med rock ’n’ roll-image då visade sig ha riktiga tant- eller Bridget Jones-trosor på sig…”
Jan-Olov Andersson är en briljant och rutinerad krönikör. Under årens lopp har jag alltid uppskattat honom. Men allvarligt. Varför i hela friden skrivs detta?
Vad hade Andersson förväntat sig? Att Maja Ivarsson skulle haft något mer porrigt? String? Lädertrosor? Spets? Nej, jag vill inte veta. Jan-Olov Andersson borde vara tillräckligt rutinerad för att hålla sina tankar om trosor för sig själv.
Expressen har också en krönika om ”Så mycket bättre”. Therese Färsjö skriver bra och ägnar sin krönika åt att hylla kvällens huvudperson, Miss Li. Färsjö skriver ingenting om visade trosor.
Jan-Olov Andersson är man.
Therese Färsjö är kvinna.
Kanske är det så enkelt som att det är förklaringen till de bådas olika ingångar.
Om det är så enkelt skäms jag över att vara man.

6 kommentarer

 1. Tack Daniel!
  Jag hann också tänka ordet ”troschock” igår kväll och jag blir heller inte förvånad över att det är just Aftonbladet som publicerar ”nyheten”.

  Till dig säger jag:
  Sluta genast skämmas över att du är man. Var istället stolt över att du är en sådan man som bekämpar och ifrågasätter nyhetsvärdet och tankesättet bakom.

 2. Det osmakliga börjar ju redan när TV4 bestämmer sig för att visa just de bilderna. De kunde enkelt ha valt att klippa efter fallet utan att visa upp Majas rumpa i teve, men det gjorde de inte. Man riktigt ser hur producenterna gnuggade händerna när de tänkte på kvällspressens – föga överraskande – reaktioner.

  Och fortfarande begriper jag inte varför människor uppmuntrar kvällstidningarna genom att läsa dem alls.

 3. Fy fan vad tragiskt, att sitta ensam hemma, skämmas över sitt kön och blogga om det…
  Byt kön om det är så jäkla besvärligt att ha en kuk dinglande mellan benen.

  Vad gäller troschocken sammanfattade S. Folin det bra, kort och koncist: ”fortfarande begriper jag inte varför människor uppmuntrar kvällstidningarna genom att läsa dem alls.”

 4. Mycket bra skrivet! Kan bara hålla med dig Daniel, känns alltid bra att ni inom media kan kritisera er egen kår. Sker tyvärr för sällan.

 5. Slaskmedia!

  Det är dithän du och dina gelikar fört ”journalistiken”!

  Jag skäms inte över att vara man, däremot borde alla journalister skämmas å kårens vägnar, det kan du gott göra också.

  Du är en del av kåren som är problemet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *